Το “παράθυρο ελπίδας” για απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών και οι δηλώσεις του πατέρα

Το “παράθυρο ελπίδας” για απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών και οι δηλώσεις του πατέρα

Με μία απόφασή του ο Ταγίπ Ερντογάν αναπτέρωσε τις ελπίδες των οικογενειών των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς ενδεχομένως να ανοίγει παράθυρο για ενδεχόμενο επιστροφή τους στην Ελλάδα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αποφάσισε να μην επεκτείνει άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι και η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.

Το άρθρο 5 της Συνθήκης αναφέρει ρητώς ότι: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο στρατιωτικούς και δεν έχει γίνει δίκη, ενώ έχουν απορριφθεί όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι τους.

Ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, μίλησε στην εφημερίδα Real News χωρίς να κρύβει πως έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες του για την επιστροφή του παιδιού του στην πατρίδα.

«Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερος για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», είπε, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο.Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο Κώστας Χρυσόγονος από την πλευρά του, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε αισιόδοξος, αλλά και επιφυλακτικός. 

«Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά θα είναι ότι είτε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες είτε θα τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βαριές π.χ να τους κατηγορήσουν για κατασκοπεία», είπε.

Πηγή: star.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*