Περιφερειακό Συμβούλιο: Χαμός λόγω Δημούδη με αποχωρήσεις και πρόταση παραίτησης Μέτιου!!!

Περιφερειακό Συμβούλιο: Χαμός λόγω Δημούδη με αποχωρήσεις και πρόταση παραίτησης Μέτιου!!!

Χαμός επικράτησε στο χθεσινοβραδινό Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, αφού η Πρόεδρος Ελένη Δημούδη το “τίναξε στον αέρα”με την συμπεριφορά της. Παράλληλα, περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας ζήτησε να παραιτηθεί ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος λόγω… ανικανότητας και τον χαρακτήρισε “γλάστρα”!!!

Η κ.Δημούδη για άλλη μια φορά έκανε άνω-κάτω την συνεδρίαση, με την αντικανονική της συμπεριφορά. Τοποθετούνταν επί παντός επιστητού, αντί να διευθύνει την συνεδρίαση όπως προβλέπεται στα καθήκοντα της, εξέφραζε άποψη για όλα και καθυστερούσε την εξέλιξη της συνεδρίασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει εκνευρισμένος ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της πλειοψηφίας κ.Ιωσηφίδης και η συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης να ξεκινήσει μετά από δυο ώρες.

Η συνέχεια όμως ήρθε και πάλι από περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας, τον Ιρφάν Χατζηγκενέ από την Ξάνθη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης» στην οποία και ο ίδιος ανήκει, του Περιφερειάρχη δηλαδή  Χρήστου Μέτιου.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το inkomotini.gr, κατά τη συζήτηση του 8ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που αφορούσε την ανάκληση προηγούμενης απόφασης του οργάνου, με την οποία είχε εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Θράκης για την εκτέλεση του έργου «Πραγματογνωμοσύνη-διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της γέφυρας του Κομψάτου και προτάσεις αποκατάστασής της», ο σύμβουλος Ξάνθης της πλειοψηφίας ζήτησε την παραίτηση Μέτιου.

Ο δε περιφερειάρχης, αφενός κατήγγειλε οτι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του, αφετέρου επιτέθηκε και στον σύμβουλο Καβάλας Χρήστο Γάκη κατηγορώντας τον οτι και αυτός συμμετέχει σε αυτά!

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηγκενέ τόνισε:

Χατζηγκενέ: «Οι αμέλειες των ειδικών συμβούλων και των δικηγόρων, νομικών του κυρίου περιφερειάρχη, δεν πρέπει να κάνουν τέτοια εγκληματικά λάθη. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάω ο κύριος περιφερειάρχης πρώτος να παραιτηθεί, κατόπιν οι ειδικοί σύμβουλοι-δικηγόροι, και οι ειδικοί σύμβουλοι του περιφερειάρχη. Λάθη πάνω στα λάθη, στις ανθρώπινες ζωές, δεν δικαιολογούνται. […] Είναι καιρός ο περιφερειάρχης να αναλάβει τις ευθύνες του. Προτείνω την παραίτησή του».

Δημούδη: «Τις ευθύνες για τις εισηγήσεις δεν θα τις είχατε ούτε εσείς αν ερχόσασταν να εισηγηθείτε. Όταν θα σας την ετοίμαζε ένας υπάλληλος και θα ερχόσασταν και θα κάνατε εισήγηση, δεν θα φταίγατε εσείς».

Χατζηγκενέ: «Τον κύριο περιφερειάρχη δεν τον εξέλεξαν οι πολίτες για να είναι γλάστρα στο γραφείο του και να διοικεί…».

Μέτιος: «Ορισμένοι εδώ μέσα δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε, δυστυχώς. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η προέκταση του κράτους δηλαδή, κάνει πολιτική σε επίπεδο γενικού γραμματέα. Κάνει πολιτική. Σκοπίμως καθυστερεί και εμποδίζει στο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας. Πώς είναι δυνατόν να ζητά να γίνει διαγωνισμός για να έρθει κάποιος ιδιώτης να δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση και να πάρει το έργο; Το έργο, ποιο; Της πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της πτώσης. Και να είναι αμερόληπτο το αποτέλεσμα; Αυτό πρέπει να δεχτούμε; Διαγωνισμό σε αυτή τη διαδικασία;

Σε ανάλογη περίπτωση στην Περιφέρεια Ηπείρου, η εκεί Αποκεντρωμένη Διοίκηση δέχτηκε την ανάθεση στο ΤΕΕ – σαφώς με προγραμματική σύμβαση, όμοια με τη δική μας. Και εδώ όχι. Η Αποκεντρωμένη, το ξαναλέω, κάνει πολιτική. Στόχος φυσικά αυτού του πολιτικού παιχνιδιού – γιατί αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω πώς στην Ήπειρο γίνεται δεκτό και εδώ όχι – είναι να υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία και να καθυστερήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας. Και προφανώς ο στόχος ειμαι κι εγώ. Τουλάχιστον αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα. Δυστυχώς όμως σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι συμμετέχει και ο περιφερειακός σύμβουλος, ο Χρήστος Γάκης, ο οποίος ως μέλος της επιτροπής του άρθρου 7 στην οποία παρέπεμψε η Αποκεντρωμένη, μαζί με δύο άλλα μέλη, είτε άθελά του, γιατί πιθανόν να μην κατάλαβε, είτε σκόπιμα και ηθελημένα, γιατί μπορεί αυτό να του ζητήθηκε, συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι.

Και έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, όταν ομόφωνα αποφασίσαμε να αναθέσουμε την προγραμματική σύμβαση στο ΤΕΕ. Και λέει τι; Όχι προγραμματική με το ΤΕΕ για τα αίτια, αλλά διαγωνισμός. Να το πάρει ποιος; Να επηρεάσει τι; Να καλυφθεί τι; Το καταλαβαίνετε ποιο είναι το παιχνίδι; Μετά από όλα αυτά θέλω να ενημερώσω και το περιφερειακό συμβούλιο και τους πολίτες ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα πραγματικά αίτια της πτώσης όπως είχαμε ανακοινώσει. Και ο λόγος είναι οι διαδικασίες που περιέγραψα. Δίνω εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για προχωρήσει η διαδικασία της αποκατάστασης της γέφυρας».

Εναντίον του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στράφηκε όμως και ο παραιτηθείς από την πλειοψηφούσα παράταξη πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μουμίν Οντέρ, ο οποίος ζήτησε επίσης την παραίτηση του από την θέση του Περιφερειάρχη, αφού όπως τόνισε δεν τον εξέλεξε ο λαός και δεν κάνει τίποτα. Μάλιστα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: “Θα τα πούμε τον ερχόμενο Μάιο”, όταν δηλαδή θα γίνουν οι Περιφερειακές εκλογές.