Γιατί δεν επέστρεψαν απ’ τις Καστανιές: Η… φιέστα και οι “συμβουλές”

Γιατί δεν επέστρεψαν απ’ τις Καστανιές: Η… φιέστα και οι “συμβουλές”

Ελεύθεροι και στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων που πέρασαν τεράστιο “γολγοθά”, είναι μετά από 167 ημέρες κράτησης στα μπουντρούμια των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Ο συντοπίτης μας ΕΠΟΠ Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης και ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης απ’ την Καστοριά.

Τί συνέβη και τελικά οι δυο στρατιωτικοί μας δεν επέστρεψαν στην πατρίδα από τις Καστανιές που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα απ’ την Αδριανούπολη, αλλά επιλέχθηκε η επιστροφή αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου Τσορλού της Ραιδεστού (είναι 150 χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη που κρατούνταν) στην Θεσσαλονίκη; Το αρχικό σενάριο που κυκλοφόρησε από την Αθήνα, ήταν πως θα πετούσε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το Πρωθυπουργικό ή το Προεδρικό αεροσκάφος για να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η επίσημη υποδοχή τους.

Οι βασικοί λόγοι είναι:

  1. Στις Καστανιές όπου θα έρχονταν, θα βρισκόταν οι γονείς τους και η τοπική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία και δεν θα μπορούσε να υπάρξει η… φιέστα που οργανώθηκε από την Κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ντυμένο στην… τρίχα και με το γνωστό μεταξωτό μαντηλάκι στο πέτο. Ούτε φυσικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, που έτσι και αλλιώς από την 1η Μαρτίου που συνελήφθησαν οι δυο στρατιωτικοί δεν… πάτησε στον Έβρο, αν και παλαιότερα ερχόταν κάθε τόσο.
  2. Θα μπορούσε βέβαια ο κ.Καμμένος με τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή να “πετάξουν” και να έρθουν στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί να μεταβούν στις Καστανιές. Το περιβάλλον όμως και η περιοχή δεν προσφέρονταν για μια… λαμπερή φιέστα υποδοχής. Μην σας κάνουν καμιά εντύπωση όλα αυτά.  Έτσι σκέφθηκαν στην Κυβέρνηση, αφού στριμωγμένοι άγρια από τους 96 μέχρι στιγμής νεκρούς των πυρκαγιών στο Μάτι, έψαχναν μια επικοινωνιακή “ανάσα”. Ήθελαν λοιπόν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την πολύ μεγάλη στιγμή της επιστροφής.
  3. Είναι προφανές ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΣ υποστράτηγο Φλώρο, θα δέχθηκαν και “συμβουλές” για την… διαχείριση από δω και πέρα της τεράστιας και οδυνηρής περιπέτειεας τους στις τουρκικές φυλακές. Κι όχι μόνο, αλλά και όσα συνέβησαν την 1η Μαρτίου στις Καστανιές κατά την σύλληψη τους. Φυσικό είναι άλλωστε κάτι τέτοιο, μια και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάσατημα να… πολιορκηθούν από δημοσιογράφους ώστε να μιλήσουν για όλα αυτά.

4. Το ίδιο προφανώς συνέβη και όταν βρέθβηκαν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, όπως και ότι θα ακολουθήσουν ως επαγγελματικά στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων όσα τους ζητήθηκαν, μια και το θέμα και οι λεπτομέρειες του μετά από όσα έχουν ακουστεί και γραφετεί εδώ κιαι 167 ημέρες είναι πολύ… ευαίσθητο και λεπτό.