Ορεστιάδα: “Καμπάνες” σε 49χρονο απόστρατο και δυο Βούλγαρους για φυτοφάρμακα και τσιγάρα απ’ την Τουρκία

Ορεστιάδα: “Καμπάνες” σε 49χρονο απόστρατο και δυο Βούλγαρους για φυτοφάρμακα και τσιγάρα απ’ την Τουρκία

Πλήρωσαν ακριβά την εισαγωγή  φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, με έξι μήνες φυλακή, χρηματικό πρόστιμο 11.500 ευρώ και την δέσμευση δύο οχημάτων, αλλά με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, ένας 49χρονος Έλληνας απόστρατος και δύο Βούλγαροι, ηλικίας 52 και 48 ετών, οι οποίοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η δίκη έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ένας έλεγχος αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ορεστιάδας, κατέδειξε τα προϊόντα που οδήγησαν στη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και συγκεκριμένα για προσπάθεια εισαγωγής φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, όπως και τσιγάρων.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί εντόπισαν στο όχημα που επέβαιναν ο 49χρονος και ο 48χρονος, 185 πλαστικές φιάλες που περιείχαν φυτοπροστατευτικό προϊόν, το οποίο δεν είχε την απαιτούμενη έγκριση – πιστοποίηση της αρμόδιας αρχής, 150 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Στο όχημα που οδηγούσε ο 52χρονος εντοπίστηκαν 114 πλαστικές φιάλες και 20 πλαστικά δοχεία που περιείχαν φυτοπροστατευτικό προϊόν, το οποίο δεν είχε την απαιτούμενη έγκριση – πιστοποίηση της αρμόδιας αρχής.

Με συνήγορο υπεράσπισης τον δικηγόρο Κομοτηνής Πέτρο Τεπερίδη παρέστησαν στη δίκη οι τρεις άνδρες. Εκείνος στην υπεράσπισή του κατέδειξε στοιχεία περί της άμεσης εμπλοκής των ιδίων στην υπόθεση, αφού λειτούργησαν για λογαριασμού άλλου προσώπου που τους ζήτησε να τον εξυπηρετήσουν μεταφέροντας προϊόντα από την Τουρκία. «Αυτοί οι άνθρωποι πήγανε στην Τουρκία από κατάστημα γνωστό της χώρας, το οποίο έχει νόμιμη άδεια πώλησης αγροτικών φυτοφαρμάκων και γενικά προϊόντων που έχουνε σχέση με την αγροτική καλλιέργεια. 

Με παραστατικά νόμιμα στην Τουρκία αγόρασαν κάποια φυτοφάρμακα και κάποια τσιγάρα νόμιμα από τα αφορολόγητα στο τελωνείο. Έβαλαν τα είδη μέσα στα αμάξια τους, δεν απέκρυψαν τίποτα, πέρασαν από τον τελωνειακό έλεγχο. Όταν φτάσανε στην Ορεστιάδα έπαθε μια βλάβη το αυτοκίνητο, αφήσανε τα αμάξια σε εμφανές μέρος και εκείνη την ώρα έγινε μια νομότυπη έρευνα των αστυνομικών και συνελήφθηκαν. Οι άνθρωποι πήγανε εκεί εξυπηρετώντας μια κατάσταση«, ανέφερε σχετικά ο κος Τεπερίδης και έκανε γνωστό ότι τρεις άνδρες υπέδειξαν τον άνδρα για λογαριασμό του οποίου αγόρασαν τα είδη από την Τουρκία. Έτσι η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν ακόμη 47χρονο ημεδαπό, ο οποίος δεν εντοπίσθηκε και αναζητείται.

ΔΕΙΤΕ-Ορεστιάδα: Συνελήφθησαν τρία άτομα που έφεραν απ’ την Τουρκία λαθραία φυτοφάρμακα και τσιγάρα

Ειδικά για τη μεταφορά των φυτοφάρμακων ο κος Τεπερίδης έθεσε τους εξής προβληματισμούς «που να ξέρει ένας πολίτης όταν πάει σε ένα μαγαζί που έχει νόμιμη άδεια σε άλλο κράτος ποιο είναι εγκεκριμένο σκεύασμα στην Ελλάδα και ποιο δεν είναι. Μπορεί ένας πολίτης να ξέρει τι είναι νόμιμο στην Ελλάδα; Εδώ ζούμε σε μια αγροτική περιοχή, έγινε ποτέ καμιά καμπάνια ότι τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγροτικά προϊόντα φέρουν αυτή την σφραγίδα ή φέρουν αυτό το λογότυπο;«.

Οι τρεις άνδρες είχαν καθαρό ποινικό μητρώο, γεγονός που επισήμανε ο κος Τεπερίδης λέγοντας «όταν ένας άνθρωπος φτάνει σε αυτή την ηλικία και δεν είναι παραβατικός για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε να τελέσει κανένα αδίκημα«. Δήλωσε το σεβασμό του προς την απόφαση της Δικαιοσύνης αλλά τόνισε «για να έχουμε απαίτηση από κάποιον να μην παραβαίνει τους νόμους πρέπει να υπάρχει δυνατότητα οι νόμοι αυτοί να μπορούν να κατανοούνται από τους πολίτες«.

Όσον αφορά τα προϊόντα που κατασχέθηκαν «και εμείς συμφωνήσαμε στην κατάσχεση και την καταστροφή τους εφόσον λέει η ελληνική πολιτεία ότι αυτά δεν είναι εγκεκριμένου τύπου«, σημείωσε ο κος Τεπερίδης.

Ως αποτέλεσμα της σύλληψης των τριών ανδρών δεσμεύτηκαν και τα δύο οχήματα, τα οποία να σημειωθεί ότι δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, αλλά τα χρησιμοποιούσαν με εξουσιοδότηση από τους ιδιοκτήτες τους, υπηκόους Βουλγαρίας. Για την δέσμευση των οχημάτων εγείρει ενστάσεις ο δικηγόρος λέγοντας «εφόσον η ποινική διαδικασία δεν έχει φτάσει να αποδοθούν κατηγορίες, νομίζω ότι θα μπορούσαν να δοθούν τα αυτοκίνητα. Είμαστε σε μια διαδικασία που δεν έχει προσδιοριστεί η οποιαδήποτε συμμετοχή τους και υπαιτιότητά τους και υπάρχει μια δικογραφία εν εξελίξει».

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, αλλά καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 11.537 ευρώ το οποίο και κατέβαλλαν άμεσα. Η ποινή τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, ασκήθηκε έφεση και οι τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγή: xronos.gr