Θανάσης Τσώνης: Επέλεξα να είμαι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων – Η αποχή δεν είναι λύση

Θανάσης Τσώνης: Επέλεξα να είμαι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων – Η αποχή δεν είναι λύση

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Είναι νέος, αυτοδημιούργητος, πετυχημένος επιστήμονας, επαγγελματίας και επιχειρηματίας στον χώρο των φαρμάκων, με πολλά ακόμα ενδιαφέρονται και εθελοντική προσφορά σε διάφορους τομείς.

Ο λόγος  για τον Θανάση Τσώνη, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο του νομού  Έβρου με την παράταξη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”και επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Χρήστο Μέτιο. Ζει κει εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά κατάγεται από την περιοχή του Διδυμοτείχου. Ο πατέρας του είναι από το χωριό Ελαφοχώρι και η μητέρα του από την διπλανή Λάδη. Ο ίδιος, αφού σπούδασε και μάλιστα ήταν αριστούχος στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε και μεταπτυχιακά, επέστρεψε στον τόπο του και αμέσως μπήκε δυναμικά στην αγορά εργασίας.

“Πάμε να γίνουμε εμείς, αυτό που περιμένουμε”

Το Evros-news.gr μίλησε μαζί του, αφού πρώτα φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο άγαλμα-αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, που είναι τοποθετημένο στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Δεσπόζει στον χώρο με τα ανοιγμένα φτερά του, συμβολικά μια και ο Θανάσης Τσώνης ξεκίνησε και ο ίδιος το… πέταγμα του σε έναν καινούργιο χώρο γι’ αυτόν, της συμμετοχής σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γι’ αυτό και στο ξεκίνημα της κουβέντας μας, δεν θα μπορούσα να μην του θέσω την εύλογη απορία μου. Τι γυρεύει αυτός, ένας νέος, όμορφος, πετυχημένος επαγγελματικά, στις Περιφερειακές εκλογές; Όταν για παράδειγμα πολλοί συνομήλικοι του αλλά και μικρότεροι σε ηλικία, επιλέγουν την αποστασιοποίηση, την αδιαφορία ή ακόμα και την αντίθετη στάση, σε αυτό που σε ευρεία έννοια ονομάζεται πολιτική;

Η απάντηση του ομολογώ ότι με αιφνιδίασε ευχάριστα και με εντυπωσίασε: “Ένα από τα χόμπι μου είναι ραδιοφωνικός παραγωγός (κάνει μουσικές εκπομπές στον MAXIMUM FM του Δημήτρη Κολιού) και μου αρέσουν πολλοί οι στόχοι από ένα τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: Πάμε να γίνουμε εμείς, αυτό που περιμένουμε. Ακούω πολύ κριτική του καναπέ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του facebook, του instagram, του τουίτερ και των άλλων, τα οποία χρησιμοποιώ και εγώ πάρα πολύ. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου και ειδικά οι νέοι άνθρωποι, δεν θέλουν να μπουν σε αυτή την επίπονη διαδικασία και να ασχοληθούν με την πολιτική με την οποιαδήποτε μορφή της.

Θα ήταν λοιπόν πολύ εύκολο για μένα να είμαι απέναντι σε όλα αυτά και να… πετροβολάω όπως και αρκετοί άλλοι. Πιστεύω όμως ότι δεν μπορεί να εφησυχάζουμε και να κάνουμε κριτική, χωρίς να συμμετέχουμε στις διαδικασίες. Να αφήνουμε στους άλλους να καθορίζουν το μέλλον μας, χωρίς την δική μας συμμετοχή με κάποιον τρόπο. Έστω με την ψήφο μας. Μου κάνει εντύπωση, που κάποιοι μου λένε ότι δεν θέλουν καν να ψηφίσουν. Τους καλώ, όπως και όλο τον κόσμο κάθε ηλικίας, να μην απαξιώνει τους θεσμούς. Ειδικά εμείς οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να έχουμε άποψη και με τις δικές μας δυνάμεις να κάνουμε κάτι καλύτερο γι’ αυτό τον τόπο. Να τον αλλάξουμε και να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε όπως τον θέλουμε και τον ονειρευόμαστε. Επέλεξα λοιπόν να είμαι μέρος της λύσης των προβλημάτων. Η αποχή και η αποστασιοποίηση δεν είναι λύση”.

-Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του νομού Έβρου με τον Χρήστο Μέτιο. Αν και μένεις Αλεξανδρούπολη, έχεις… ρίζες και από άλλα μέρη του νομού. Έτσι δεν είναι;

“Πραγματικά. Η καταγωγή μου είναι από την περιοχή του Διδυμοτείχου. Γεννήθηκα εκεί, ο πατέρας μου είναι από το Ελαφοχώρι και η μητέρα μου από την Λάδη. Δυο χωριά που πλέον δεν έχουν πολλούς κατοίκους, όπως και τα περισσότερα δυστυχώς στο νομό. Μεγάλωσα πάντως και πήγα σχολείο στην Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε η οικογένεια μου και στη συνέχεια, μετά την Φαρμακευτική που σπούδασα στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, επέστρεψα”.

-Πως δεν σε… σαγήνεψε η Θεσσαλονίκη ή ακόμα και η Αθήνα; 

“Πάντα όνειρο μου ήταν η επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο. Γιατί αγαπώ τον τόπο μου και την Θράκη γενικότερα. Θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για αυτόν. Το θεωρώ και ως χρέος προς τους φίλους, κολλητούς, αδερφούς, που έφυγαν από την περιοχή και την χώρα, ώστε να βρουν δουλειά και μια καλύτερη τύχη.

Είναι χρέος όσων μένουμε εδώ, να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να βελτιώσουμε τα πράγματα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν πάλι πίσω και αυτοί που έφυγαν εξ ανάγκης. Γιατί πιστεύω κανείς δεν θέλει να φεύγει από τον τόπο του, αν δεν τον υποχρεώνουν οι συνθήκες”.

-Θεωρείσαι και είσαι ένας πετυχημένος επαγγελματίας και επιχειρηματίας, που μάλιστα σε έναν ειδικό τομέα κατάφερε να παράγει προϊόντα που πωλούνται και εκτός νομού;

“Ξεκίνησα μόνος μου, μετά τις σπουδές. Άνοιξα το φαρμακείο, εξέλιξα την δουλειά μου με παραγωγές καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής και έτσι τα προϊόντα μας φεύγουν από εδώ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο γενικότερα θα έλεγα. Γιατί έχουμε πελάτες και σε χώρες του εξωτερικού. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με πολλά προϊόντα της περιοχής μας, που είναι σπουδαία και δεν έχουν εξασφαλίσει την αναγνώριση και την θέση που τους αξίζει”.

“Μου είχε κάνει πρόταση πριν 5 χρόνια

ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης”

-Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για σένα, αν ο κόσμος του Έβρου σε ψηφίσει και εκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος του νομού, να βοηθήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Αλήθεια, πως προέκυψε η υποψηφιότητα;

“Μου αρέσουν τα δύσκολα και δεν διαλέγω τον εύκολο δρόμο. Μου είχε γίνει πρόταση πριν από μια πενταετία, από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδ, να είμαι το 2014 υποψήφιος, αλλά είχα αφιερώσει πολύ χρόνο στο επαγγελματικό κομμάτι και δεν απάντησα θετικά. Του είπα όμως αν είμαστε γεροί, θα ασχοληθώ μελλοντικά. Εγώ είμαι γερός, αλλά δυστυχώς αυτόν τον πολύ άξιο και ικανό άνθρωπο, τον χάσαμε. Θεώρησα λοιπόν χρέος να υλοποιήσω αυτή την υπόσχεση, με τον Χρήστο Μέτιο πλέον επικεφαλής. Γι’ αυτό και αποδέχθηκα την πρόταση του”

-Πολλοί θα σου πουν ότι ένας Περιφερειακός Σύμβουλος δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά πράγματα;

“Δεν υπόσχομαι ότι θα αλλάξω τον κόσμο αν εκλεγώ. Αλλά μπορώ να δεσμευθώ, πως θα κάνω το καλύτερο, με όλες τις δυνάμεις μου, για να βελτιώσουμε συνθήκες και διάφορα πράγματα.

Όλοι παλεύουμε για το καλό αυτού του τόπου και την βελτίωση του. Δεν βλέπουμε κανέναν απαξιωτικά Όλοι κάνουν τον αγώνα τους, αλλά αυτό που διαπιστώνω στην επαφή μας με τον κόσμο, είναι ότι υπάρχει σημαντική ανταπόκριση του”.

-Στην επαφή σου με τον κόσμο λειτουργείς με νοοτροπία νέου ανθρώπου ή μήπως η πολιτική έστω και αν μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, ήδη σε επηρέασε αρνητικά;

‘Όχι φυσικά. Είμαι ο εαυτός μου, όπως με ξέρουν όσοι με γνωρίζουν. Μιλάω ειλικρινά με τους συντοπίτες μας, τους ζητάω να με στηρίξουν με την ψήφο τους, αλλά τους λέω και αλήθειες που σε κάποιους ενδεχομένως να μην αρέσουν. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μιλάμε για τουρισμό και ανάπτυξη του, στο Διδυμότειχο, στην Δαδιά, στο Δέλτα του Έβρου, στην Σαμοθράκη και στα άλλα εκπληκτικά μας μέρη, αν εμείς πρώτα δεν τα επισκεφθούμε. Οι Εβρίτες να πάμε και να δούμε και να γνωρίσουμε κάποια πράγματα παγκόσμιας σημασίας και ακτινοβολίας, που βρίσκονται στον τόπο μας. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε στην προσέλκυση και επισκεπτών από άλλα μέρη”.

-Κλείνοντας, πως βλέπεις ότι εξελίσσονται τα πράγματα στο νομό Έβρου για την δική σου υποψηφιότητα, αλλά και τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”;

“Νοιώθω και διαπιστώνω ότι ο κόσμος με δέχεται πολύ θετικά και ζεστά, ακόμα και σε μέρη που δεν έχω πάει ξανά και τώρα που είναι προεκλογική περίοδος τα επισκέπτομαι. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα για την παράταξη μας και πιστεύω ότι και στον Έβρο, όπως και στους άλλους νομούς, ο Χρήστος Μέτιος θα είναι πρώτος’.

Βραδιά για τους νέους απόψε στο Διδυμότειχο

Μια ξεχωριστή βραδιά στο Διδυμότειχο, το μέρος που γεννήθηκε και κατάγεται, οργανώνει απόψε ο Θανάσης Τσώνης. Με καλεσμένους τους νέους της πόλης, για να γνωριστούν, να κουβεντιάσουν, να ρωτήσουν, αλλά και να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Στο κάλεσμα του με τίτλο: ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ; ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου γράφει:

“Η πολιτική για να ξανακερδίσει τη νέα γενιά πρέπει να οικοδομήσει μια νέα σχέση μαζί της. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής και παρέμβασης των νέων. Σημαίνει ότι η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση.Για αυτούς τους λόγους κ με σύνθημα το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «φοβάμαι όλα αύτα που θα γίνουν για μενα χωρίς εμενα..»καλώ τη νεολαία Διδυμότειχου σε ένα διαφορετικό παρτυ την Πέμπτη 16 Μαΐου στο New York cafe bar όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που αφορούν τον τόπο και το μέλλον που μας ανήκει”.