Χρήστος Τοκαμάνης: Έχουμε εμπειρία και σχέδιο, να δώσουμε άμεσα λύσεις στον δήμο Διδυμοτείχου

Χρήστος Τοκαμάνης: Έχουμε εμπειρία και σχέδιο, να δώσουμε άμεσα λύσεις στον δήμο Διδυμοτείχου

Συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη


Έτοιμος να πιάσει αμέσως δουλειά την επομένη των εκλογών μαζί με τους συνεργάτες του, αφού διαθέτουν την πολύτιμη εμπειρία, το σχέδιο αλλά και τον ενθουσιασμό των πολλών νέων ανθρώπων που συστρατεύθηκαν μαζί του, ώστε να δώσουν άμεσα λύσεις στα πολλά και σοβαρά προβλήματα του δήμου Διδυμοτείχου, δηλώνει ο Χρήστος Τοκαμάνης.

Δήμαρχος για δυο θητείες, με εμφατικές παρεμβάσεις (Βυζαντινό Μουσείο, Σχολή Νοσηλευτικής), ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και πρώτος με σημαντική διαφορά στην προτιμήσεις των πολιτών στις δυο προηγούμενες εκλογές, αν και έχασε την δεύτερη Κυριακή από το νυν δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη, ο κ.Τοκαμάνης ανανέωσε πλήρως τον συνδυασμό του, με νέους, πετυχημένους στον τομέα τους ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες και απόφαση να συνεργαστούν για άμεσα αποτελέσματα. Γιατί τα προβλήματα της πόλης και των χωριών είναι τόσα πολλά και σοβαρά, που δεν μπορούν να περιμένουν.

Λίγο πριν οι συνδημότες του βρεθούν μπροστά στην κάλπη για να αποφασίσουν. ο Χρήστος Τοκαμάνης, επικεδαλής της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας”, μίλησε στο Evros-news.gr και στον Κώστα Πιτιακούδη και έστειλε το δικό του μήνυμα στον κόσμο.

“Έχουμε την εμπειρία, το σχέδιο, την διάθεση, την αποφασιστικότητα, να δώσουμε λύσεις άμεσα από την πρώτη μέρα, στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διδυμοτείχου. Έχουμε πολλά νέα παιδιά, με φρέσκες ιδέες, διάθεση για προσφορά και αποφασιστικότητα να συμβάλουν και να βάλουν τέρμα στην στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση. Αλλά έμπειρους ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα τον τρόπο και τις διαδικασίες, ώστε να έρθουν συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις σε όλα όσα έχουμε καταγράψει πως χρειάζονται παρέμβαση.

Είμαστε παρόντες και όλα αυτά τα χρόνια και οι δημότες το γνωρίζουν. Τις δυο προηγούμενες φορές που χάηκαν οι εκλογές για μας την δεύτερη Κυριακή, οι συμπολίτες μου πίστεψαν σε μένα και με στήριξαν Ήταν ένα μεγάλο κομμάτι το 48,5% που είχα πάρει το 2010. Θεώρησα λοιπόν ότι έπρεπε να μείνω και να βοηθήσω όσο μπορώ το δήμο, να κάνω αντιπολίτευση, αλλά δεν έκανα ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ήμουν όλα αυτά τα χρόνια παρών σε όλα τα δημοτικά συμβούλια και προσπαθούσα συνεχώς να κάνω ότι καλύτερο για την πόλη μου. Βάζοντας πλάτη όπου και όταν χρειάστηκε, αλλά και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι μόνιμη άρνηση και καμιά θετική πρόταση, όπως ενδεχομένως έκαναν άλλοι, έχοντας μάλιστα και συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο.

Κι αυτό το ξέρουν όλοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο δήμο και τις εξελίξεις είτε με την αυτονόμηση του νοσοκομείου, είτε με την παραμονή της Σχολής Νοσηλευτικής που επί των ημερών μου λειτούργησε, είτε στο σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης με προτάσεις που δυστυχώς ο δήμαρχος δεν υιοθέτησε και εφάρμοσε.  Άρα δεν έφυγα ποτέ από την αυτοδιοίκηση. Δεν ήμουν 9 χρόνια στο σπίτι μου ή την δουλειά μου και τώρα ξαφνικά αποφάσισα να ασχοληθώ με την πόλη και τα προβλήματα της και πολύ περισσότερο με τα χωριά της. Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί μου, με έβλεπε όλος ο κόσμος να είμαι παρών και όχι εξαφανισμένος”.

“Χάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε

νέες Πανεπιστημιακές Σχολές στην πόλη μας”

-Ο δήμος Διδυμοτείχου όχι μόνο παραμένει στάσιμος, αλλά θα λέγαμε πως οπισθοδρομεί. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή κ.Τοκαμάνη;
“Συμφωνώ και με στενοχωρεί όχι μόνο επειδή δεν κάναμε έργα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως χάσαμε και μεγάλες ευκαιρίες να βοηθήσουμε ουσιαστικά την πόλη μας και τα χωριά. Μόλις το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε κάτι που δεν μπορώ να δεχθώ. Τρελαίνομαι με την ιδέα ότι η Κυβέρνηση ίδρυσε 100 νέα τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ίδρυσε τρία τμήματα στην Ξάνθη, τρία τμήματα στην Κομοτηνή, τρία στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Που είμαστε εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Να πανηγυρίζουμε που το ΤΕΙ Νοσηλευτικής έγινε πανεπιστήμιο;
Έπρεπε να είχαμε ήδη φροντίσει και εμείς είχαμε προειδοποιήσει αρκετά πιο νωρίς τον κύριο δήμαρχο.
Εγώ όταν άκουσα τον Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα να αναγγέλλει τις 28 σχολές, αν θυμάμαι καλά στη Δυτική Αττική, στο επόμενο Συμβούλιο του είπα κύριε δήμαρχε η Κυβέρνηση ανακατεύει την τράπουλα για τα Πανεπιστήμια και του είπα κάποιες ενέργειες που έπρεπε να κάνει. Το πρώτο που έπρεπε, ήταν να κάνει με τους κυβερνητικούς βουλευτές συνάντηση και να συνεννοηθούν, να διαβουλευθεί, να συμφωνήσουν κάποιες ενέργειες και να κάνει ότι κάνουν οι άλλοι δήμοι για να εξασφαλίσουμε επιπλέον σχολές. Δυστυχώς δεν το έκανε”.
-Ποιο είναι αυτό το ισχυρό κίνητρο που σας έκανε να είστε πάλι υποψήφιος; Γιατί και δήμαρχος έχετε υπάρξει και μεγάλη παρουσία έχετε αυτοδιοικητικά;
“Το κίνητρο μου είναι ότι εγώ, η οικογένειά μου, τα παιδιά μου, είμαστε στο Διδυμότειχο. Ζούμε στο Διδυμότειχο, εκεί είναι η ζωή μας, εκεί είναι η δραστηριότητά μας. Είναι η πόλη της καρδιάς μας, δεν υπάρχει περίπτωση να το εγκαταλείψουμε το Διδυμότειχο. Άρα τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τον πονάμε τον τόπο μας, όπως και όλοι οι δημότες. Βλέπουμε ότι κάνει βήματα προς τα πίσω και 9 χρόνια δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, δηλαδή με την ψυχή στο στόμα κάθε φορά να κρατήσουμε κάτι το οποίο είναι έτοιμο να μας το πάρουν. Δεν είναι αυτή η προοπτική και η σκέψη μας, η γνώμη μας, η ελπίδα μας για το Διδυμότειχο. Νομίζω ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο και μπορούμε να το κατακτήσουμε με το σπαθί μας και με τις διεκδικήσεις μας.
Αλλά πρέπει να στηρίξουμε και να αλλάξουμε και την εικόνα της πόλεως, η οποία είναι κακή. Κυρίως να στηρίξουμε και την οικονομία της πόλεως και των χωριών μας. Πρέπει πρώτα να αναλύσεις, να ξέρεις τι είναι αυτό που έχεις στα χέρια σου και τι πρέπει να κάνεις. Το έχω εξηγήσει πολλές φορές και μάλιστα κάποιοι συνυποψήφιοι μου είπαν ότι έπρεπε να γίνω πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού. Γιατί είπα ότι πρέπει να στηριχθεί η αγροτική οικονομία. Το Διδυμότειχο είναι μία επαρχιακή πόλη που προσφέρει υπηρεσίες στους αγρότες που μένουν στην γύρω περιοχή. Αυτό έκανε πάντοτε. Άρα αν δεν στηριχθεί η αγροτική οικονομία, δηλαδή όπως συρρικνώνονται τα χωριά θα συρρικνώνεται και το Διδυμότειχο. Βέβαια τα χωράφια είναι εκεί δεν έχουν μειωθεί. Υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε το εισόδημα από τα χωράφια και αυξάνοντας όχι τα κέρδη, το τζίρο, το εισόδημα από τα χωράφια διανέμεται παντού”.
-Ποιες άλλες βελτιωτικές κινήσεις σκέφτεστε για να αλλάξετε αυτή την άσχημη εικόνα και κατάσταση της πόλης;
” Θα προσπαθήσω να βελτιώσω την πόλη και τα χωριά, για να κρατήσουμε και τον κόσμο και να έρθουν και επισκέπτες. Μιλώντας για ανάπλαση, στο πρόγραμμά μας είναι να αναπλάσουμε και να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και πιο φιλική τους επισκέπτες και στους ίδιους τους κατοίκους. Να περπατάμε στην πόλη μας με μεγαλύτερη άνεση και να είναι ευχάριστο σε κάποιον να κάνει έναν περίπατο μέσα στο δήμο του. Έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα η πόλη μας. Καταρχήν δεν είναι ένα τετράγωνο κατασκεύασμα, έχει προσωπικότητα. Με τα στενά της δηλαδή και αυτό έχει δημιουργηθεί από τα βάθη των αιώνων. Έχει δικιά της προσωπικότητα στην αρχιτεκτονική δομή. Εμένα μου αρέσει, μου αρέσει πάρα πολύ αλλά και σε πολλούς επισκέπτες. Όμως σας είπα, θα πρέπει να δώσουμε όλα εκείνα τα κίνητρα αλλά και ο δήμος να κάνει αυτά που πρέπει, για να γίνει πιο ελκυστική στους επισκέπτες.
Να είναι πιο ελκυστική στους επισκέπτες. Με το μουσείο, την Πλωτινόπολη και το κάστρο του Διδυμοτείχου. Μην ξεχνάτε έχουμε και τον Πύργο του Πυθίου, σε συνδυασμό με οικοτουρισμό και με τους οικισμούς που έχουμε τους πανέμορφους οικισμούς, όπως για παράδειγμα είναι οι Μεταξάδες και το Παλιούρι. Μπορούμε να αναδείξουμε και αυτό το τμήμα που ενδιαφέρει τους επισκέπτες. Κι έχουμε και ένα μεγάλο καταπληκτικό δημοτικό δάσος όπου μπορούν να γίνουν με ένταξη σε προγράμματα πολλές δράσεις και να το εκμεταλλευτούμε”.
-Υπάρχουν και τα χωριά που έχουν πολλά παράπονα;
 “Δυστυχώς το πρώτο πρόγραμμα για τη συνένωσή τους έβλαψε μερικώς, αλλά η μεγαλύτερη συνένωση κυριολεκτικά τα διέλυσε τα χωριά. Θα πρέπει λοιπόν να σκύψουμε στα προβλήματα των χωριών μας, να κάνουμε αυτό που κάναμε επί δικής μου θητείας. Είχαμε τον άνθρωπο που καθάριζε το χωριό, αλλά και έναν υπάλληλο που βρίσκεται τακτικά στο χωριό από το δήμο έστω μία μέρα ή δύο μέρες την εβδομάδα. Αλλά κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι βρισκόμαστε δίπλα στους αγρότες. Οι αγροτικοί δρόμοι επί δικής μας θητείας γινόταν συνεχώς, συντηρούνταν συνεχώς γιατί είναι το κυριότερο εργαλείο πρόσβασης των αγροτών στα χωράφια τους.
Θεωρώ πολύ σημαντικό να έχουμε σε καλή κατάσταση τους αγροτικούς δρόμους και ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι πολλοί αγρότες μας ταλαιπωρούνται για να πάρουν νερό για τα ψεκαστικά τους. Υποσχέθηκα σε όλους, ότι στα χωριά που είχαμε τις υδρευτικές γεωτρήσεις και τις οποίες κλείσαμε ως δήμος, γιατί τώρα δεν χρειάζονται πια αυτές, θα τις ξαναενεργοποιήσουμε για να μπορούν οι αγρότες να παίρνουν και για τα ψεκαστικά τους μηχανήματα”.
“Να μην επιτρέψουν οι πολίτες να επαναληφθεί και
πάλι το ντροπιαστικό σκηνικό της… δεύτερης Κυριακής”
-Ο “Κλεισθένης” επιβάλλει συνεργασίες την επομένη των εκλογών. Εσείς θα συνεργαστείτε για το καλό του δήμου;
“Βεβαίως και πιστεύω ότι μπορώ να συνεργαστώ με τους πάντες. Όμως οι προσλαμβάνουσες με κάνουν να πιστεύω ότι οι δημότες μου το έχουν καταλάβει πλέον και είναι πάρα πολύ ευνοϊκά τα πράγματα για μας. Ζητάω τη στήριξη από όλους τους συνδημότες και μπορεί οι εκλογές να τελειώσουν από την πρώτη Κυριακή. Να πάρουμε εντολή από την πρώτη Κυριακή για να είμαστε η νέα δημοτική αρχή”.
-Ποιο μήνυμα θέλετε να τους στείλετε λίγο πριν την κάλπη;
“Θέλω να απευθυνθώ στους συνδημότες μου και να τους πω ότι εμείς έχουμε την μεγάλη πολιτική ευθύνη να πούμε την αλήθεια. Να πολιτευθούμε με ήθος και αξιοπρέπεια και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αλλά και οι συμπολίτες μου την Κυριακή έχουν μία μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση. Η ευθύνη και υποχρέωση ως πολίτες να ενημερωθούν σωστά, να μας κρίνουν αυστηρά όλους και να αποφασίσουν. Να ψηφίσουν τον ικανότερο που θεωρούν, για να προχωρήσουν τα πράγματα στην πόλη και στα χωριά μας. Νομίζω ότι αν το κάνουν αυτό οι πολίτες, θα δώσουν τη λύση από την πρώτη Κυριακή και δεν θα επιτρέψουν το σκηνικό της δεύτερης Κυριακής. Με τις συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι, για να μην πω πιο βαρύτερες κουβέντες.
Δεν μας πρέπει σαν πόλη αυτή η κατάσταση που γινότανε τις προηγούμενες φορές και κυρίως νομίζω ότι η δεύτερη Κυριακή προκαλεί συνεννοήσεις και συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μόνο για το συμφέρον της πόλης δεν είναι.  Καλώ  όλους τους συνδημότες μας να στηρίξουν μαζικά το συνδυασμό μας. Έχουμε ένα συνδυασμό ανανεωμένο, με νέα παιδιά, με επιστήμονες. Να διαλέξουν τους ικανότερους και να τους ψηφίσουν”.