Σοβαρό εθνικό θέμα μπορεί να δημιουργήσει στη Θράκη, η… σχισματική εκκλησία που προετοιμάζουν κάποιοι

Σοβαρό εθνικό θέμα μπορεί να δημιουργήσει στη Θράκη, η… σχισματική εκκλησία που προετοιμάζουν κάποιοι

Εθνικό θέμα και μάλιστα πολύ σοβαρό μπορεί να δημιουργήσει στην Θράκη, την ευαίσθητη για τους γνωστούς λόγους περιοχή μας, η προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν… σχησματική εκκλησία. Μια παλαιοημερολογίτικη «Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Ροδόπης, Ξάνθης και Ορεστιάδος και πάσης Θράκης» όπως την ονομάζουν και την οποία ξεκίνησαν από την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και επεκτάθηκαν σε όλη την Θράκη, να δημιουργήσουν μαζύοντας υπογραφές.

Πρόκειται για οπαδούς του Γιάννη Καρασακαλίδη, γνωστού στην περιοχή ως “παπα Γιάννη”, πρώην κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος καταδικάσθηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια σε φυλάκιση και έπειτα καθαιρέθηκε για ανήθικες πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, χάνοντας τελείως την ιερωσύνη του με την εξέλιξη αυτή. Κάποιοι που είναι μαζί του, έχουν λοιπόν ξαμοληθεί και συγκεντρώνουν υπογραφές επισκεπτόμενοι σπίτια και καταστήματα σε όλους τους νομούς της Θράκης, ζητώντας τους να υπογράψουν το χαρτί που περιφέρουν. Για να τους πείσουν επικαλούνται ανέγερση εκκλησίας ή την αποπεράτωση του Γηροκομείου της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Κυπριανό.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε αρχικά από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και τον Σεβασμιότατο κ.Άνθιμο, που με ανακοίνωση του ενημέρωσε τους πιστούς για το συγκεκριμένο θέμα και την προσπάθεια δημιουργίας σχημασματικής εκκλησίας στην περιοχή μας. Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης για το ίδιο θέμα, με την οποία εφιστούν την προσοχή στους πιστούς, ότι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Ο σκοπός του καθηρημένου κληρικού και των συνεργάτων του, είναι να πετύχουν κάποια νομική αναγνώριση ως παλαιοημερολογίτικη θρησκεία, από αυτές τις παλαιοημερολογίτικες ομάδες που στην Πατρίδα μας δεν τις αναγνωρίζει ούτε το Άγιον Όρος, ούτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Αρχιερατική μας υπόσταση και η ποιμαντική μας ευθύνη, μας οδηγεί και πάλι να σας ενημερώσουμε για να σας προφυλάξουμε, ώστε να μην υπογράψετε την αίτηση αυτή, δίνοντας προσωπικά σας στοιχεία σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά προσπαθούν να την βλάψουν δημιουργώντας σχίσμα με την υπογραφή σας. Παρακαλούμε να προσέξετε και να μην εξαπατηθείτε από τους πλανεμένους αυτούς και αποκομμένους από την Εκκλησία μας τάχα χριστιανούς.

Μην υπογράψετε για να μην δημιουργηθεί στον τόπο μας νέα θρησκευτική μειονότητα. Η μόνη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη μας είναι οι έλληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, με τους οποίους συζούμε αρμονικά. Οποιαδήποτε άλλη μειονότητα θα δημιουργήσει όχι μόνο θρησκευτικά αλλά και εθνικά ζητήματα. Όσοι ενδεχομένως από άγνοια υπογράψατε, ζητείστε ανάκληση της υπογραφής σας”.

Έχουν ασχοληθεί εκτός της Εκκλησίας

και πολλές κρατικές υπηρεσίες με το θέμα

Το Evros-news.gr δεν έχει διστάσει να ασκήσει κριτική και μάλιστα πολύ έντονη, στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.Άνθιμο, για άλλα ζητήματα. Όμως στην συγκεκρικένη περίπτωση, όχι απλά έχει δίκιο 1000% τόσο αυτός όσο και οι άλλοι τρεις Μητροπολίτες της Θράκης, αλλά ιδιαίτερα η φράση: “Οποιαδήποτε άλλη μειονότητα θα δημιουργήσει όχι μόνο θρησκευτικά αλλά και εθνικά ζητήματα”, είναι πολύ σημαντική και φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος. Γι’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν ασχοληθεί εκτός της Εκκλησίας που όπως ήταν φυσικό αντέδρασε στην δημιουργία σχημασματικής εκκλησίας στην εθνικά ευαίσθητη Θράκη και άλλες κρατικές υπηρεσίες, που παρακολουθούν την δράση του συγκεκριμένου καθηρμένου και καταδικασθέντα από τα δικαστήρια πρώην κληρικού.

Μια πιθανή δημιουργία και πολύ περισσότερο επίσημη αναγνώριση σχησματικής Μητρόπολης και μάλιστα όλης της Θράκης, θα αποτελέσει… βούτυρο στο ψωμί όσων, με “όχημα” την μουσουλμανική μειονότητα, προσπαθούν να κάνουν… περίεργα αντεθνικά παιχνίδια κόντρα στα συμφέροντα της Ελλάδας. Κάποιοι μπορεί να τα αντιμετωπίζουν αψήφιστα όλα αυτά, δηλαδή τις ανακοινώσεις των Μητροπολιτών και άλλοι να τα θεωρούν, όμως δεν είναι. Αν γίνειο το…. κακό, θα είναι δύσκολο μετά να αναστραφεί η κατάσταση. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς όσα διακυβεύονται και “παίζονται” στην εθνικά ευαίσθητη Θράκη μας, αντιλαμβάνονται ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες ενός πρώην ιερωμένου, που να επαναλάβουμε καταδικάστηκε από τα δικαστήρια και καθαιρέθηκε από την επίσημη εκκλησία αλλά έχει καταφέρει να πείσει κάποιους να τον ακολουθούν, μπορεί εύκολα να “χρησιμοποιηθούν” από όσους απεργάζονται σενάρια δημιουργίας σοβαρού προβλήματος στην Θράκη μας.

Με αυτά τα πράγματα λοιπόν δεν παίζουν και κανείς δεν πρέπει με αφέλεια ή πολύ χειρότερα με… χαβαλετζίδικη διάθεση, να υπογράψει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Αυτά προς το παρόν και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε, γιατί όντως υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σοβαρό εθνικό θέμα.