Πλακιωτάκης: Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης και hub γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών εξελίξεων

Πλακιωτάκης: Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης και hub γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών εξελίξεων

Αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που μαζί με τα άλλα 9 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια η Κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει την αξιοποίησή τους, έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο Greek Economic Forum 2019.

«Τα λιμάνια μας μπορούν να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποτελούν ουσιαστικά hub ευρύτερων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων. Η θέση τους σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορούν να εξυπηρετήσουν ως hub τόσο προς την Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την Αφρική. Εμείς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εγκρίναμε το αναθεωρημένο master plan στο Λιμάνι του Πειραιά όπου δρομολογούνται επενδύσεις πάνω από 620 εκατ. ευρώ. Ομοίως και στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζονται με τη σύμβαση παραχώρησης υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ, όπως επίσης έχουμε προχωρήσει και σε διαδικασία αξιοποίησης των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμενικών της πατρίδας μας. Ήδη μας έγινε μια πρώτη παρουσίαση από την Ernst and Young μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή τους. Εμείς προφανώς θα εκμεταλλευτούμε τη στρατηγική θέση του κάθε λιμανιού, αλλά πέρα από αυτό, εμείς θα διαφυλάξουμε και το δημόσιο συμφέρον και θα έχουμε επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης. Αφού έχουμε μία πρώτη καταγραφή θα προχωρήσουμε σε αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων και σε τρίτο στάδιο οι διεθνείς διαγωνισμοί. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ζητήματα αλλά και στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός της χώρας, κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εκθέσει τα ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σε καμία όμως περίπτωση, δεν πρόκειται η Ελλάδα να παραιτηθεί  των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η πραγματικότητα είναι ότι η κοινή δήλωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν ισχύει. Όταν για παράδειγμα στις εκκλήσεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται, η κοινή δήλωση πρακτικά δεν ισχύει» και πρόσθεσε:
«Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα Εθνικό, που υπερβαίνει και τη χώρα μας αλλά και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σε επίπεδο προσωπικού αλλά και επιχειρησιακών μέσων και βέβαια απαιτείται ευρωπαϊκή στήριξη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εμείς όσον αφορά την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος υπερβάλουν εαυτόν, την ίδια ώρα που κάποιοι κυριολεκτικά θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη επειδή δεν τηρούν τους βασικούς όρους της συμφωνίας».