Ξεκίνησε η β’ φάση του Market Test για το υγροποιημένο αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Ξεκίνησε η β’ φάση του Market Test για το υγροποιημένο αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Ξεκίνησε την Παρασκευή η δεύτερη φάση του Market Test για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Gastrade, φορέας υλοποίησης του έργου.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για τη δέσμευση δυναμικότητας στο έργο έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) «Κατευθυντήριες Γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης βάσει της παραγράφου 6 του άρθρου 36 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ».

Νέα «πύλη»

Η υποδομή έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα «πύλη» προμήθειας φυσικού αερίου για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση των οδών και των πηγών προμήθειας, ευελιξία τιμών και ισχυρότερο ανταγωνισμό. Θα καλύψει την αυξανόμενη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή, ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στο LNG και θα ενισχύσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην περιφερειακή αγορά. Για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τις υπόλοιπες αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το έργο θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω του υπό κατασκευή Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), καθώς και μέσω των άλλων υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων αγωγών στην περιοχή.

Δεσμευτικές προσφορές

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας, δικαιούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά το αρχικό πρώτο στάδιο του Market Test. Ωστόσο, οι Κατευθυντήριες Γραμμές περιλαμβάνουν τους όρους βάσει των οποίων νέοι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του Market Test.

Στην πρώτη φάση, 20 εταιρείες υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης στην πλωτή μονάδα, και παράδοσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), της τάξης των 12,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ανά έτος. Κατά συνέπεια, τα αιτήματα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υπερκάλυψαν την τεχνική δυναμικότητα του έργου, το οποίο έχει σχεδιασθεί για 5,5 bcm ανά έτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gastrade, η εταιρεία αναμένει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου, εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, άλλων τελικών καταναλωτών, εταιρειών διανομής αερίου και εμπόρων (traders).

Μετά τη διαδικασία για την κατανομή δυναμικότητας, η οποία επιβλέπεται από τη ΡΑΕ, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υπογράψουν προκαταρκτικές συμφωνίες δέσμευσης δυναμικότητας, σύμφωνα με εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ πρότυπο.

Τελικοί αποδέκτες

Η υπεράκτια μονάδα θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, ενώ το έργο συμπληρώνεται από έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα παραδίδεται στο ΕΣΜΦΑ και στη συνέχεια στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, μέχρι και τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία. Το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και παροχής 5,5 bcm φυσικού αερίου ανά έτος και τεχνική δυναμικότητα αιχμής ύψους 22,8 εκ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας προγραμματίζεται για το 3ο τρίμηνο του 2022. Το έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI) και είναι πλήρως αδειοδοτημένο.

Τον Δεκέμβριο 2019 η ΔΕΠΑ και η Gastrade υπέγραψαν την οριστική συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου 20% από τη ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 η εταιρεία διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου, Bulgartransgaz (BTG), υπέγραψε τους όρους της συμφωνίας για τη συμμετοχή της BTG στην Gastrade με ποσοστό 20%.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή