Παρέμβαση ΕΣΡ για τα… ψεύτικα πλάνα του ALPHA απ’ τον Έβρο – Μάνεσης:«Παίρνω την ευθύνη»

Παρέμβαση ΕΣΡ για τα… ψεύτικα πλάνα του ALPHA απ’ τον Έβρο – Μάνεσης:«Παίρνω την ευθύνη»

Παρέμβαση του ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) που έχει σχηματίσει φάκελο για την εκπομπή του παρουσιαστή Νίκου Μάνεση «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», καθώς μεταδόθηκαν ψευδή γεγονότα ως αληθή και συγκεκριμένα μαϊμού πλάνα του 2015 απ’ τα σύνορα των Σκοπίων, ως σημερινά απ’ τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. 

Αυτό έγινε έπειτα από πολυάριθμες καταγγελίες, ανάμεσα τους και από πολλούς Εβρίτες, ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA -στην εν λόγω εκπομπή- μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα στον Έβρο. Ξεκάθαρα Fake News δηλαδή, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις για σπάσιμο των συρματοπλεγμάτων και ομαδική εισβολή των λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Παίρνοντας πλάνα του 2015 από την Ειδομένη, όταν τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους και έφραξαν το δρόμο στους πρόσφυγες, προσπαθούσε να πείσει ότι αυτά τα πλάνα είναι από τον Έβρο σήμερα και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν καλύπτουν την περιοχή του Έβρου.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης, που παρουσιάζει την εκπομπή υποστήριξε ότι πρόκειται για εικόνες που τις πήραν πριν από λίγο στον Έβρο και μάλιστα λέει ότι είναι από περιοχή κοντά στις Καστανιές.

Μάλιστα δείχνοντας τους Σκοπιανούς πάνοπλους να προσπαθούν να εμποδίσουν τους 4.000 περίπου πρόσφυγες που πέρασαν τον Αύγουστο του 2015 από την Ειδομένη στα Σκόπια, επιχείρησε να πείσει ότι επρόκειτο για Έλληνες στρατιωτικούς και για δυνάμεις της FRONTEX, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι δεν επαρκούν.

Ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όσα έγιναν με επιστολή που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι στην εκπομπή “ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ” της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2020, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 (που αφορούσαν στην εισβολή προσφύγων στη Βόρεια Μακεδονία), ως εικόνες της παρούσης χρονικής περιόδου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο.

Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον «αέρα», μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που «συμβαίνουν τώρα». Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες.

Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα.

Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news. Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγνώμη είναι πολύ λίγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ALPHA “μπλόκαρε” παντού το επίμαχο

βίντεο με τα Fake πλάνα απ’ τον Έβρο

Το φοβερό είναι ότι ακόμα και μετά από αυτή την εξέλιξη και την ίδια στιγμή που ο παρουσιαστής ανέλαβε την ευθύνη για την τεράστια γκάφα με τα Fake πλάνα από την Ειδομένη του 2015 που παρουσιάστηκαν ως πρόσφατα από τις Καστανιές του Έβρου,ο ALPHA με νομική του παρέμβαση μπλόκαρε τα στιγμιότυπα από την επίμαχη εκπομπή και έτσι δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Μόλις πατήσει κάποιος σε όλα τα σάιτ για να δει το βίντεο, του εμφανίζεται η εικόνα που βλέπετε.