Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου γιατί απουσιάζει από εθελοντικές δράσεις στην σοβαρή κρίση του κορονοϊού;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου γιατί απουσιάζει από εθελοντικές δράσεις στην σοβαρή κρίση του κορονοϊού;

Ο νομός Έβρου, όπως και όλη η χώρα αλλά και η υφήλιος, αντιμετωπίζει μια φοβερή, πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό και υπόλοιπο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα, με κίνδυνο της δικής τους υγείας, ακόμα και ζωής.

Ψάχνω όλο αυτό το διάστημα που ζούμε αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις, να… ανακαλύψω ή να διαβάσω κάποια εθελοντική δράση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, οργανωμένα, προγραμματισμένα και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, δήμους, Αντιπεριφέρεια και εννοώ φυσικά τους ιδιώτες γιατρούς μέλη του και όχι αυτούς στο ΕΣΥ που δίνουν ηρωικές “μάχες”. Δεν βρίσκω όμως τίποτα επίσημο. Αφορμή γι’ αυτό το ρεπορτάζ, στάθηκαν οι δηλώσεις του Προέδρου του Ανδρέα Παπανδρούδη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Τον άκουσα με πολύ προσοχή. Μίλησε με κολακευτικά λόγια αναφερόμενος στους συναδέρφους του γιατρούς οι οποίοι εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο προίσταται, μίλησε γενικά για την υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά κάποιες συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες του ίδιου και του ΙΣΕ, σε εθελοντική βάση δεν ανέφερε.

Μπήκα από περιέργεια στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου και εκτός από κάποιες ανακοινώσεις με γενικές οδηγίες στους πολίτες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και κάποιες επιστολές που έστειλε τόσο ο ίδιος όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, δεν είδα ούτε εκεί τίποτα. Κι αυτές οι επιστολές μάλιστα ήταν για να εκφράσουν παράπονα, επειδή οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν συμπεριλήφθηκαν στο ειδικό επίδομα ή να διαμαρτυρηθούν γιατί η Πολιτεία δεν τους δίνει μάσκες, γάντια και άλλα προστατευτικά είδη. Τα οποία προφανώς δεν έχουν τα μέλη τους, ενώ θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να προμηθευτούν, μια και ως γιατροί γνώριζαν πολύ περισσότερα από εμάς τους απλούς πολίτες για την πανδημία που έρχεται. Ούτε καν μια ανακοίνωση-κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς μέλη του, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για εθελοντική προσφορά στο ΕΣΥ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την υγεία όλων μας.

Μόνοι τους κάποιοι γιατροί προσφέρουν εθελοντικά στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί με επικεφαλής την συνάδερφο τους δημοτική σύμβουλο Δροσιά Μουλατζίδου, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που δημιούργησε από τις 28 Φεβρουαρίου ακόμα για τον κορονοϊό, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, στο 25510 22222. Δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό και παρέχουν και ψυχολογική στήριξη σε όποιον χρειαστεί. Επαναλαμβάνω, με δική τους καθαρά πρωτοβουλία και χωρίς να έχει κάνει τίποτε ο Ιατρικός Σύλλογος με τον Πρόεδρο του Ανδρέα Παπανδρούδη, που μπορεί να είναι καλός στις… δημόσιες σχέσεις, αλλά σε αυτή την δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, δεν έχει πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία.

Να ερχόταν σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τους πέντε δημάρχους του νομού, ώστε συντεταγμένα και συγκεκριμένα, να βρεθούν σε κάθε δήμο από δυο-τρεις ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι σε αυτή την φοβερά δύσκολη συγκυρία να βοηθήσουν εθελοντικά. Στην Ορεστιάδα υπήρξε μια τέτοια πολύ καλή πρόταση, από τους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Σιανκούρη και Κώστα Ασμανίδη, που πρότειναν να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο και γνωστό πετυχημένο πνευμονολόγο Σάκη Παπανδρέου. Ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει, αλλά εκεί απέρριψαν την πρόταση ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και ο επικεφαλής του Κέντρου Υγείας κ.Παπαθανάκης, που την θεώρησε προσβλητική γιατί υπάρχει το Κ.Υ.Ορεστιάδας που ο ίδιος προίσταται και μπορεί να δώσει λύσεις. Αν αρχίσουν όμως-κάτι που όλοι απευχόμαστε-τα κρούσματα στην περιοχή, τότε να δούμε αν μπορεί να αντέξει όχι μόνο η συγκεκριμένη δομή που ο ίδιος είναι επικεφαλής, αλλά και τα δυο Νοσοκομεία του νομού.

Θα μπορούσε λοιπόν  όλα αυτά να τα παρακάμψει ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και σε όλους τους δήμους, σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο (που είναι και η πόλη στην οποία ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο κ.Παπανδρούδης), Σουφλί, Σαμοθράκη να συμβεί το ίδιο. Με τηλεφωνικές οδηγίες, συμβουλές και λύση των αποριών και των ερωτημάτων. Τίποτε από αυτά, που φαντάζουν απλά και αυτονόητα ίσως σε αυτή την δοκιμασία που περνάει όλη η Ελλάδα, δεν έγινε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης έδωσε τηλέφωνα 

9 γιατρών-μελών του για πληροφορίες 

Αντίθετα, στην γειτονική Ροδόπη, ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης θέλοντας να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού της Ροδόπης για τον κορωνοϊό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει τα τηλέφωνα των 9 ιατρών που επιθυμούν να δίνουν πληροφορίες στου κατοίκους του νομού σχετικά με τον κορωνοϊό. Κι όχι μόνο αυτά του γραφείου, αλλά και τα κινητά κάποιων, ώστε ο κόσμος που έχει μεγάλη αγωνία, φόβο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πανικό, να τους βρίσκει για να ρωτάει. Εκεί βλέπετε οι αντίστοιχοι… Παπαθανάκηδες Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, δεν θεώρησαν ότι τους προσβάλλει ή τους “καπελώνει” αυτή η εθελοντική προσφορά των 9 γιατρών σε συνθήκες σοβαρής υγειονομικής κρίσης.

Στην Μεσσηνία, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας καταρτίστηκε μια λίστα με γιατρούς-μέλη που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τόσο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όσο και όπου αλλού κληθούν.