Σκόπια: Αφήνουν τον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας και έρχονται στην Αλεξανδρούπολη

Σκόπια: Αφήνουν τον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας και έρχονται στην Αλεξανδρούπολη

Τα Σκόπια αφήνουν τον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας και έρχονται Αλεξανδρούπολη και τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, που σκοπεύει να δημιουργήσει ο όμιλος Κοπελούζου.

Το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν κατά ποσοστό 25% στην ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασαν τα Σκόπια. Το είχε αφήσει “ανοιχτό” άλλωστε ο Πρωθυπουργός τους Ζόραν Ζάεφ εδώ και λίγο καιρό.

Αποκάλυψε το σχέδιο

Για τον σκοπό αυτό, τα Σκόπια φαίνεται ότι απέσυραν επί του παρόντος το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Το σχέδιο αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ESM), ο Βάσκο Κοβάτσεφσκι, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ το οποίο διεξήχθη Δευτέρα το βράδυ στα Σκόπια.

«Θέλω να τονίσω ότι εγκαταλείπουμε προσωρινά την προγραμματισμένη επένδυση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας και επικεντρωνόμαστε στη δυνατότητα επένδυσης σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κοντά στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας.

«Κυριότητα κατά 25%»

»Η μονάδα αυτή, ισχύος 800 MW, στην οποία η χώρα μας μέσω της ESM θα έχει κυριότητα 25%, ήτοι έως και 200 MW, είναι κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρίας μας από την άποψη της σταθερής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» εξήγησε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Τα Σκόπια είχαν εκδηλώσεις πέρυσι το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, έργο το οποίο η Βουλγαρία έχει εξαγγείλει – και ακυρώσει – επανειλημμένα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν η αλλαγή αυτή στάσης οφείλεται στην ξεκάθαρη στάση της Βουλγαρίας να μπλοκάρει τις διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή, επικαλούμενη την επιμονή της γειτονικής χώρας σε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, κάτι που δυστυχώς δεν έκανε η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*