Δήμαρχε Ορεστιάδας: Κάνε ΤΩΡΑ προσφυγή στο ΣτΕ όπως ο δήμος Λέρου, κατά της κατασκευής νέου κέντρου λαθρομεταναστών

Δήμαρχε Ορεστιάδας: Κάνε ΤΩΡΑ προσφυγή στο ΣτΕ όπως ο δήμος Λέρου, κατά της κατασκευής νέου κέντρου λαθρομεταναστών

Αντί να διοργανώσει τηλεδιασκέψεις και αυτές μάλιστα με χαρακτηριστική καθυστέρηση πολλών ημερών και να εκδίδονται ανούσια ψηφίσματα κατά της απαράδεκτης, προκλητικής και αδιανόητης κυβερνητικής απόφασης για την δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης θα πρέπει να κινηθεί ουσιαστικά και με συγκεκριμένες ενέργειες.

Έστω και τώρα, μετά τους αποτυχημένους και τραγικούς προσωπικούς χειρισμούς του στο συγκεκριμένο εξαιρετικά σοβαρό θέμα και την ανικανότητα του να αποτρέψει την αρνητική εξέλιξη βάζοντας φραγμό στα σχέδια του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη, ας κινηθεί έστω και τώρα, στο… και πέντε και μετά την δημοσίευση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ της απόφασης. Να ακολουθήσει το παράδειγμα του δήμου Λέρου και ως πρώτο “βήμα” να καταθέσει ως δήμος Ορεστιάδας αλλά και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Να μην προχωρήσουν δηλαδή οι διαδικασίες για την κατασκευή νέας δομής, όπως συνέχεια επαναλαμβάνει στην επίσημη δήλωση του ο κ.Μηταράκης, φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Το έκανε χθες ο δήμος Λέρου, για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και μήνες και επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να “μπλοκάρει” αρχικά τις εξελίξεις και να κερδίσει χρόνο για να τις ακυρώσει. Στην περίπτωση του Φυλακίου έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την ανάρτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ της ξεδιάντροπης προκήρυξης. Γιο’ αζυτό δεν πρέπει να χάσει ούτε λεπτό ο δήμαρχος κ.Μαυρίδης. Να επικοινωνμήσει αν χρειαστεί και με τον ομόλογο του της Λέρου για να μάθει λεπτομέρειες. Το έκανε αυτός όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ;

Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμος Λέρου ζητώντας να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Πολιτείας για την κατασκευή κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 αλλοδαπών στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου.

Αναλυτικότερα, ο δήμος Λέρου ζητάει να ανασταλούν και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες:

α) η από 22.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί

β) η από 17.7.2020 διακήρυξη του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και

γ) η από 15.10.2020 σύμβαση κατασκευής της επίμαχης δομής, προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

Ο δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτισμού της, όπως επίσης ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Επίσης, ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις πάσχουν και από έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣτΕ: Προσφυγή του Δήμου Λέρου κατά της κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών

Στην Ορεστιάδα ακόμα δεν έχουμε υπογραφή σύμβασης, άσχετα αν οι… fast track διαδικασίες του ανεκδιήγητου πολιτικού σαλτιμπάγκου Νότη Μηταράκη και των συνεργατών του στο αρμόδιο υπουργείο, δείχνουν μια… πρεμούρα να “τελειώνουν” γρήγορα με το Φυλάκιο και την κατασκευή νέας δομής. Ένα ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ λοιπόν θα είναι η Προσφυγή στο ΣτΕ, για να “παγώσουν” οι διαδικασίες και οι εξελίξεις. Με παράλληλο ΞΕΣΗΚΩΜΟ όλων των θεσμικών αλλά και του απλού κόσμου, ΑΠΕΝΑΝΤΙ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Αρκετός χρόνος χάθηκε με τα “εγκληματικά” λάθη του δημάρχου Ορεστιάδας και τον εν κρυπτώ προσωπικό χειρισμό του στην συγκεκριμένη εθνικής διάστασης υπόθεση. Ας μην χάσει και άλλον.