Δήμος Ορεστιάδας: Κουτοπόνηρο κυβερνητικό “δώρο” – Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, ενώ είχε ελάχιστες ζημιές

Δήμος Ορεστιάδας: Κουτοπόνηρο κυβερνητικό “δώρο” – Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, ενώ είχε ελάχιστες ζημιές

Την στιγμή που ο λαός του Έβρου έχει ξεσηκωθεί και ετοιμάζεται να δώσει σήμερα στις 2 το μεσημέρι δυναμικό παρόν στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, προκειμένου να βροντοφωνάξει ΟΧΙ στο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που μεθοδεύει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης στο ΚΥΤ Φυλακίου, κάποιοι στην Αθήνα κάνουν… κουτοπονηριές.

Αντί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ την κατάπτυστη απόφαση για επέκταση ή δημιουργία νέας δομής χωρητικότητας 1.500 λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, κυβερνητικά στελέχη νομίζουν ότι μπορούν να μειώσουν τις αντιδράσεις και να επηρεάσουν καταστάσεις, με αποφάσεις που οι ίδιοι ίσως θεωρούν “δώρο” αλλά δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά. Αναφερόμαστε στην απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με επικεφαλής τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που ενώ ήρθε αρκετές φορές στην περιοχή, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ή νύξη αν γνώριζε τις μεθοδεύσεις του συναδέρφου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και αν συμφωνεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2020, την ημέρα δηλαδή που ήρθε το… ΣΟΚ με δημοσίευση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ της Πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ο κ.Χρυσοχοίδης ήταν στις Καστανιές και τα έλεγε σαν να μην τρέχει τίποτα με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη.

Με απόφαση λοιπόν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ανήκει στο υπουργείο του, η οποία και δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021, ολόκληρος ο δήμος Ορεστιάδας κυρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 12 Ιουλίου 2021. Αυτό συνέβη όπως αναφέρει η απόφαση, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 11 και 12-01-2021. Ολόκληρος ο δήμος Ορεστιάδας επαναλαμβάνουμε και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου. Μόνο που οι ζημιές στον δήμο Ορεστιάδας, με εξαίρεση τη νότια είσοδο της πόλης, τόσο σε πλημμυρισμένα απόλυτα ή υποδομές ήταν ελάχιστες και σε κάποιες Δημοτικές Ενότητες ανύπαρκτες.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Τα ερωτηματικά δημιουργούνται γιατί την ίδια στιγμή, αν εξαιρέσουμε τον δήμο Αλεξανδρούπολης που επίσης μπήκε ολόκληρος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης αλλά είχε πολύ σοβαρές καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες, αναχώματα, επιχειρήσεις, σπίτια, οι δήμοι Σουφλίου και Διδυμοτείχου οι οποίοι επίσης επλήγησαν έντονα και πολύ σοβαρά, δεν μπήκαν σε όλη τους την έκταση στο ίδιο καθεστώς. Στον δήμο Διδυμοτείχου για παράδειγμα, μπήκε όλη μόνο η Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων και οι Κοινότητες οι Κοινότητες Ελληνοχωρίου, Μάνης, Κυανής, Ασβεστάδων και Ισαακίου. Το Πύθιο για παράδειγμα όπου πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα ή ο κάμπος της πόλης του Διδυμοτείχου δεν μπήκαν. Το ίδιο και κάποιες περιοχές του δήμου Σουφλίου που έμειναν εκτός.

Κι όμως, ενώ στα χωριά και γενικότερα στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας δεν αναφέρθηκαν όχι απλά σοβαρές ούτε καν ελάχιστες ζημιές, η Κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρο τον δήμο Ορεστιάδας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί η δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη με την κήρυξη αυτή, να επισπεύδει τα χρονοδιαγράμματα που κανονικά ορίζει ο νόμος για τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης των ζημιών και το σημαντικότερο, ανοίγει ο δρόμος για απευθείας αναθέσεις εργολαβιών σε πολλούς τομείς. Γι’ αυτό αναφέραμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για κυβερνητικό “δώρο” στην δημοτική αρχή του κ.Μαυρίδη, πιθανόν ως… επιβράβευση για το γεγονός ότι επί 4 μήνες, αλλά και μετά την 29η Δεκεμβρίου 2020, δεν έκανε τίποτε το ουσιαστικό και κυρίως… δυναμικό, για να αποτρέψει τις μεθοδεύσεις Κυβέρνησης και Μηταράκη για το ΚΥΤ Φυλακίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν πληγείσες περιοχές των δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας – Αύριο η Αλεξανδρούπολη