Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση ΑΜΘ: Ήδη εντάχθηκαν οι περισσότερες (8.815) επιχειρήσεις από κάθε άλλη Περιφέρεια

-Οι 8.815 αιτήσεις που ήδη εγκρίθηκαν από 23.200 αιτήσεις, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις άλλες Περιφέρειες της χώρας

-Ανακοινώθηκαν ένταξη νέων δραστηριοτήτων, παράταση υποβολής αιτήσεων και όσων απορρίφθηκαν, αύξηση χρηματοδότησης

-Καμιά Περιφέρεια δεν έχει ακόμα πληρώσει χρήματα σε επιχειρήσεις για την Μη Επιστρεπτέα

Οι περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ, αν και δεν έχουν αξιολογηθεί ούτε οι μισές από τις άνω των 23.200 αιτήσεων που υποβλήθηκαν. 

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ που τόσο… λοιδορήθηκε από την αντιπολιτευόμενη παράταση “Περιφερειακή Σύνθεση” του Τάκη Τοψίδη, αλλά και πολεμήθηκε άγρια από τον ίδιο και τα “δεκανίκια” του Προέδρους των άλλων Επιμελητηρίων, έχει ξεπεράσει ήδη με τις 8.815 αιτήσεις που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση. Φτάσαμε έτσι τις 10.034 αιτήσεις που αξιολογήθηκαν, με τις 7.793 είναι στη φάση της ένταξης, καθώς αξιολογήθηκαν θετικά, με προϋπολογισμό 19.370.000 €, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ενταχθεί οι πρώτες 1022 αιτήσεις, με προϋπολογισμό 2.614.100 €.

Τι συνέβη στις άλλες Περιφέρειες της χώρας;

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Τζιτζικώστας το… ίνδαλμα Τοψίδη): Εντάχθηκαν οριστικά μόνο 6.683 επιχειρήσεις από τις 20.000 που υπέβαλλαν αιτήσεις.

-Περιφέρεια Κρήτης: Εντάχθηκαν μόνο 2.377 επιχειρήσεις (από τις 10.929 που υπέβαλαν αίτηση)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Εντάχθηκαν 1.118 επιχειρήσεις και μοιράζονται 25 εκατ. ευρώ

-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εντάχθηκαν μόνο 1.728 επιχειρήσεις

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Εντάχθηκαν 1.728 επιχειρήσεις

Περιφέρεια Πελοππονήσου: Λιγότερες από 2.000 επιχειρήσεις εντάχθηκαν

-Περιφέρεια Αττικής: Υποβλήθηκαν συνολικά 42.254 αιτήσεις από επιχειρήσεις και με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό πουθ ζητούν είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ ενώ τα χρήματα είναι 250 εκατ. ευρώ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ούτε το 1/3, δηλαδή κάτω από 10.000 αιτήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής: “Από τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει τμηματικά, η καταβολή των χρηματικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις”. Ακόμα εξετάζονται και αξιολογούνται.

Μέτιος: Προστέθηκαν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες,

δόθηκε παράταση ως τον Ιούνιο, απλοποιήθηκαν και άλλοι οι διαδικασίες

Όσο λοιπόν και αν προσπαθεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και αποτυχημένος υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Τάκης Τοψίδης να ΜΛΟΚΑΡΕΙ το Πρόγραμμα μέσω της ΔΕΣΜΟΣ και να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις χρησιμοποιώντας “δεκανίκια” του όπως η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βίβιαν Κουρμπανιάν, ο συνεταίρος του σε επιχείρηση ρούχων Δημήτρης Μπακαλίδης ως Πρόεδρος των Ασφαλιστών (που τους έβαλε στο πρόγραμμα ο κ.,Μέτιος ενώ άλλες Περιφέρειες όχι), η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.

Το πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ αντικειμενικά ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας θα πάρουν τα χρήματα και αυτό δεν αλλάζει, όσο και αν προσπαθεί καιρό τώρα και το ραδιόφωνο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Κολιού, να κάνει το… άσπρο-μαύρο στο συγκεκριμένο ζήτημα, υιοθετώντας ξεκάθαρα τις απόψεις και τους ισχυρισμούς Τοψίδη.

Αντίθετα, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με την πρόσφατη δήλωση του ανακοίνωσε ότι εντάσσονται νέες δραστηριότητες επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας, δίνεται παράταση ως τον Ιούνιο και σε αυτούς να υποβάλλουν αιτήσεις αλλά και σε ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ να υποβάλλουν νέες, αυξάνεται στα 65 εκατ. ευρώ από τα 45 το ποσό της Πρόσκλησης και επίσης απλοποιούνται ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες.

Ανακοινώνουμε επίσης ότι με απόφασή μας, προχωρούμε στην 3η τροποποίηση της πρόσκλησης με την οποία:

α. Προστίθενται και νέοι Κωδικοί Δραστηριότητας Επιχειρήσεων όπως:

  • ασφαλιστικοί πράκτορες
  • εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
  • τυχερών παιχνιδιών
  • μεταποίησης και ειδικότερα χονδρικού εμπορίου (ποτά, καφές, ζάχαρη, λουλούδια και φυτά κλπ.)
  • υποστηρικτικές προς τη δασοκομία υπηρεσίες

Οι νέοι κωδικοί αντιστοιχούν σε περίπου 1250 επιπλέον επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ενισχυθούν και αυτές.

β. Δίνουμε τρίμηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων, μέχρι τις 18 Ιουνίου 2021, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τις νέες επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αλλά και για όσες δεν αξιολογήθηκαν θετικά να μπορούν να υποβληθούν εκ νέου.

γ. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης από 45 σε 65 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση όλων των αιτήσεων που θα αξιολογηθούν θετικά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα υποβάλουν οι νέες επιχειρήσεις που προστέθηκαν.

δ. Απλοποιούμε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία και δίνουμε τη δυνατότητα ένταξης των αιτήσεων με ειδικό όρο την υποβολή διευκρινιστικών στοιχείων κατά το στάδιο της πληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, περιορίζοντας των αριθμό των αιτήσεων που δεν αξιολογούνται θετικά για τυπικούς λόγους.

Επισημαίνουμε τέλος, για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, ότι η πληρωμή δεν έχει ξεκινήσει σε κανένα από τα 13 παρόμοια προγράμματα των Περιφερειών της χώρας και πως αυτά δεν πρέπει να συγκρίνονται ως προς τις διαδικασίες τους με τις επιστρεπτέες προκαταβολές της κυβέρνησης.

Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση επιπλέον 10.034 αιτήσεων για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων (από τις 23.200 και πλέον που έχουν υποβληθεί συνολικά μέχρι τώρα).

Από αυτές τις 10.034 νέες αιτήσεις που αξιολογήθηκαν, 7.793 είναι στη φάση της ένταξης, καθώς αξιολογήθηκαν θετικά, με προϋπολογισμό 19.370.000 €.

Όσες αιτήσεις δεν αξιολογήθηκαν θετικά μπορούν να υποβληθούν εκ νέου.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ενταχθεί οι πρώτες 1022 αιτήσεις, με προϋπολογισμό 2.614.100 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέτιος για Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση: Πόσες αιτήσεις αξιολογήθηκαν, ποιες νέες δραστηριότητες εντάσσονται – Τρίμηνη παράταση αιτήσεων