Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου: Το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί 4,5 χρόνια, χωρίς επίσημα εγκαίνια

Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου: Το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί 4,5 χρόνια, χωρίς επίσημα εγκαίνια

Το Διδυμότειχο, η πιο ιστορική πόλη της Θράκης, η “πόλη των κάστρων” της Πλωτινόπολης και των Αυτοκρατόρων, διαθέτει ένα νεόκτιστο μουσείο που λειτουργεί από το 2016, το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο όμως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημα εγκαίνια του.

Κι αυτό φυσικά είναι το μικρότερο πρόβλημα, όσον αφορά το πολύ σημαντικό Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, που σε μια πόλη η οποία αποτελεί… ζωντανή ιστορία, με τόσα μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος, θα έπρεπε να αποτελεί “πόλο έλξης” για τους επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Πως όμως να γίνει αυτό, όταν λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας; Πως να το επισκεφθούν με λεωφορεία σχολεία, σύλλογοι και άλλοι, όταν η τοποθεσία που κατασκευάστηκε, δεν επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στα τουριστικά λεωφορεία; Για να μην αναφερθούμε στην έλλειψη έστω και υποτυπωδών θέσεων στάθμευσης αυτών, από την πάνω ή την κάτω πλευρά του.

Κι αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί με λίγο περπάτημα, η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, δεν επιτρέπει την συνεχή λειτουργία του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά προβάλλεται και ως ένας από τους λόγους για την μη επιστροφή της Χρυσής προτομής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. (193 – 211 μ.Χ.).  που βρέθηκε το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες και σε βάθος 1,60 μ.  στην Πλωτινόπολη και ακόμα παραμένει δυστυχώς στο Μουσείο Κομοτηνής και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα μεταφερθεί στην πόλη που βρέθηκε.

Το Βυζαντινό Μουσείο καλύπτει έκταση 2.500 τμ και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλωτινουπόλεως και Σοφοκλέους. Ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου που βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα και σύμφωνα με την απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, συναντήθηκε και με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έθεσε τα ζητήματα που το αφορούν; Μπορεί τώρα να υπάρχει ο κορονοϊός, αλλά κάποια στιγμή δεν πρέπει να εγκαινιαστεί επίσημα, ώστε να δώσει το γεγονός αυτό μια ευρύτερη προβολή και αναγνώριση; Δεν πρέπει επιτέλους να αυξηθεί το προσωπικό και όχι να είναι αυτά τα ελάχιστα άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το Evros-news.gr βρέθηκε αυτές τις ημέρες έξω από το κλειστό Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου και επισημαίνει κάποια από αυτά τα θέματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ

Σε μια τόσο ιστορική πόλη, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει τίποτε άλλο (αγροτικό, βιομηχανικό, εμπορικό κέντρο), αλλά μόνο τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους, είναι δυνατόν άλλος ένας “θησαυρός” όπως είναι το Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου να παραμένει ανεκμετάλλευτο; Να λειτουργεί περιοδικά κάθε βδομάδα κιαι από τον Σεπτέμβριο του 2016 και να μην έχει ακόμα εγκαινιαστεί; Πολύ φοβόμαστε, ότι το Μουσείο που ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα στον αρχείο τύμβο Μ.Δοξιπάρας-Ζώνης θα λειτουργήσει πιο άρτια και με καλύτερες συνθήκες, από το ευρισκόμενο εδώ και 4,5 χρόνια σε λειτουργία μουσείο του Διδυμοτείχου.