Διδυμότειχο: Σ’ αυτή την αποθήκη, θέλει να στεγάσει κτιριακά τα Τμήματα Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής ο δήμος (ΒΙΝΤΕΟ)

Διδυμότειχο: Σ’ αυτή την αποθήκη, θέλει να στεγάσει κτιριακά τα Τμήματα Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής ο δήμος (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μια εγκαταλελειμμένη εδώ και χρόνια αποθήκη της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου, η οποία βρίσκεται κοντά στον Σιδηροδρομικό σταθμό και στο δρόμο προς το Ισαάκιο, θέλει να στεγάσει τα δυο Πανεπιστημιακά Τμήματα Νοσηλευτικής και Ψυχολογίας ο δήμος Διδυμοτείχου.

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Διδυμότειχο, ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να λειτουργήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και δεύτερο Τμήμα ΑΕΙ, μαζί με τη Νοσηλευτική Σχολή που τουλάχιστον και του χρόνου παραμένει ως Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για Τμήμα Ψυχολογίας, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο Μηχανογραφικό των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, με την προϋπόθεση όμως να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την λειτουργία του, κυρίως κτιριακές. Μέσα σε 5 το πολύ μήνες δηλαδή, ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πρέπει η συγκεκριμένη αποθήκη, γιατί οι άλλες δύο είναι σχεδόν… ερείπια, να μεταμορφωθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν όχι μόνο το Τμήμα Ψυχολογίας, αλλά και το Τμήμα Νοσηλευτικής, όσο διάστημα παραμείνει ακόμα στο Διδυμότειχο.

Μάλιστα ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου οδήγησε τον κ.Συρίγο στις αποθήκες που βρίσκονται κοντά στο Σιδηροδρομικό σταθμό και έκαναν αυτοψία, ενώ σήμερα Τετάρτη αναμένονται στην πόλη μηχανικοί των Κτιριακών Υποδομών, της υπηρεσίας του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου να κάνουν ελέγχους και να διαπιστώσουν αν μπορεί να βρεθεί λύση με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Ο κ.Χατζηγιάννογλου πάντως, όπως και ο βουλευτής Έβρου Τάσος Δημοσχάκης, μίλησαν με… τεράστιο ενθουσιασμό για την συγκεκριμένη αποθήκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σταύρου Αποστολίδη που πολύ συχνά τους φιλοξενεί και σχεδόν πάντα τους… αποθεώνει. Τόσος ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ.Συρίγου και από τους τρεις, Χατζηγιάννογλου, Δημοσχάκη αλλά κυρίως Αποστολίδη, ούτε να είχε… μετακομίσει και η Ιατρική από την Αλεξανδρούπολη στο Διδυμότειχο δεν θα υπήρχε.

Όπως είπε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, ο υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως για να γίνει εγκατάσταση της Σχολής Ψυχολογίας από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δηλαδή, προϋπόθεση είναι η εξεύρεση και προετοιμασία κατάλληλων υποδομών για την στέγαση των σχολών. Γι’ αυτό τον λόγο αποκάλυψε πως συζητά ήδη με την Τράπεζα Πειραιώς, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκονται οι αποθήκες δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διδυμοτείχου, ώστε να αγοραστούν ή να ενοικιαστούν από τον δήμο, αφού το επιτρέπουν τα καλά οικονομικά του δεδομένα. Ξεκαθάρισε όμως, ότι χρειάζεται η οικονομική και τεχνική βοήθεια με τις απαραίτητες και κατάλληλες μελέτες, από το υπουργείο Παιδείας αλλά και το υπουργείο Υποδομών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο οποίο θα ανήκει το Τμήμα Ψυχολογίας και την Περιφέρεια ΑΜΘ. Μάλιστα, με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο έκανε μια πρώτη συζήτηση την Δευτέρα που βρέθηκε στο Διδυμότειχο για την σύσκεψη με τους αγρότες.

Συγνώμη που με κάποιες επισημάνσεις μπορεί να… χαλάσουμε αυτή την μεγάλη… ευφορία και τον τεράστιο ενθουσιασμό των Χατζηγιάννογλου, Δημοσχάκη, Αποστολίδη, αλλά και του Παναγιώτη Φυδανάκη, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Θωράκιση και Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής, που και αυτός μιλώντας στον ίδια ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε… ενθουσιασμένος από την επίσκεψη Συρίγου. Του έδωσε μάλιστα και τιμητική… πλακέτα, ίσως επειδή δεν δεσμεύθηκε πως δεν θα φύγει η Νοσηλευτική για Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα:

  • Μέσα στους επόμενους 5 μήνες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν από τον δήμο Διδυμοτείχου, όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αγορά ή ενοικίαση της συγκεκριμένης αποθήκης από την  Τράπεζα Πειραιώς
  • Θα πρέπει παράλληλα, να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής, διαμόρφωσης χώρων, αλλά και να απομακρυνθεί η σκεπή από αμίαντο που υπάρχει στην συγκεκριμένη αποθήκη. Δεν είναι δυνατόν να στεγάσεις Πανεπιστημιακή Σχολή σε κτίριο που έχει στην σκεπή του τον καρκινογόνο αμίαντο.
  • Η απομάκρυνση μάλιστα γίνεται από ειδικά συνεργεία και εταιρείες, γιατί πρέπει να μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους ο αμίαντος. Ακόμα και για μια μικρή επιφάνεια, απαιτείται αρκετή γραφειοκρατική διαδικασία και προετοιμασία. Θα γίνει γρήγορα στην συγκεκριμένη περίπτωση;
  • Δεν αρκεί να επισκευαστεί και να διαμορφωθεί ο χώρος της συγκεκριμένης αποθήκης. Χρειάζεται διαμόρφωση και ο περιβάλλον χώρος. Δεν θα αποθηκεύονται εκεί λιπάσματα πλέον, θα είναι Πανεπιστημιακές Σχολές. Βλέποντας κανείς το ΒΙΝΤΕΟ, καταλαβαίνει πόση δουλειά απαιτείται γι’ αυτό.
  • Η αποθήκη βρίσκεται δίπλα σε δυο δρόμους. Την επαρχιακή οδό Διδυμοτείχου-Ισαακίου στα 5 με 10 μέτρα, αλλά και τον Περιφερειακό δρόμο του Διδυμοτείχου στα 50 μέτρα, απ’ όπου περνάει ο κάθετος άξονας Αρδανίου-Ορμενίου. Κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται ιδιαίτερες προσθήκες ηχομόνωσης στο κτίριο.

Όλα αυτά πιστεύει κανείς, όσο μεγάλη και αν είναι η βοήθεια των δυο αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Υποδομών, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του ΔΠΘ, ότι μπορεί μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες να τα υλοποιήσει ο δήμος Διδυμοτείχου, που τόσο χρόνο χρειάζεται για να… κλείσει πέντε λακκούβες στο κέντρο της πόλης, μπροστά στο τέμενος Βαγιαζήτ; Μακάρι να διαψευσθούμε πανηγυρικά, αλλά δεν συμμεριζόμαστε τον… ενθουσιασμό όσων προαναφέραμε. Ούτε φυσικά υιοθετούμε την άποψη άλλων, οι οποίοι λένε ότι η Νοσηλευτική Σχολή, μετά την άρνηση του κ.Συρίγου να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. ήδη… ταξιδεύει προς Αλεξανδρούπολη και έφτασε στην… Δαδιά σε αυτή τη διαδρομή.

Τώρα, πως από την μια μεριά ο υφυπουργός Παιδείας είπε στη συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης Καθηγητών για τη Νοσηλευτική και μέχρι την… Κύπρο έφτασε για να βρει αλλά δεν μπόρεσε και οι απαραίτητοι Καθηγητές για το Τμήμα Ψυχολογίας, αν στο μεταξύ γίνουν οι κτιριακές υποδομές, θα έρθουν στο Διδυμότειχο, μόνο οι… ενθουσιασμένοι Χατζηγιάννογλου., Δημοσχάκης και Αποστολίδης το ξέρουν. Το πολύ-πολύ, ο κ.Δημοσχάκης να φέρει και για την Ψυχολογία… Στρατιωτικούς να διδάξουν, όπως “παραμύθιαζε” τον κόσμο για τη Νοσηλευτική. Με την ευκαιρία πάντως, καλό είναι στην μελέτη για το… τελεφερίκ που έχει προτείνει, να προβλεφθεί η επέκταση του και ως τις αποθήκες δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, για την πιο εύκολη μετακίνηση των φοιτητών.