Η Εβρίτισσα Μαρία Καμαργιάννη, Καθηγήτρια στο φημισμένο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου

Η Εβρίτισσα Μαρία Καμαργιάννη, Καθηγήτρια στο φημισμένο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου

Μια Εβρίτισσα, η Μαρία Καμαργιάννη, με καταγωγή από τη Μάνη Διδυμοτείχου που φοίτησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στο 1ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης, έγινε πλέον Καθηγήτρια στο φημισμένο  Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, που είναι 8ο στην παγκόσμια κατάταξη.

Η συντοπίτισσα μας κ.Καμαργιάννη, θεωρείται και είναι μία από τους καλύτερους συγκοινωνιολόγους σε όλο τον κόσμο, είναι πλέον Καθηγήτρια στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, στον τομέα των συγκοινωνιών, μεταφορών και ενέργειας. Το Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου είναι το τρίτο σε σειρά ίδρυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Αποτελεί το αρχαιότερο κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το πρώτο βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που δεν διαχώριζε τους φοιτητές με βάση το φύλο τους ή τη θρησκεία τους. Εκεί εργαζόταν στο Ινστιτούτο Ενέργειας ως Διδάκτωρ και πλέον έγινε Καθηγήτρια, κάτι που αποτελεί σίγουρα αναγνώριση των ικανοτήτων της και σίγουρα είναι ιδιαίτερα τιμητικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την περιοχή μας. 

Οι γονείς της Μαρίας Καμαργιάννη μένουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, όπου και η ίδια μεγάλωσε και τελείωσε τα σχολεία. Ήταν μάλιστα συμμαθήτρια με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Αλεξανδρούπολης Γιώργο Κυζιρίδη, ο οποίος έγραψε στην προσωπική του σελίδα για την σημαντική διάκριση της τα εξής:

“Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή μου συμμαθήτρια και φίλη, στην Αλεξανδρουπολίτισσα Καμαργιάννη Μαρία, η οποία προήχθη στον βαθμό της Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, στον τομέα των συγκοινωνιών, μεταφορών και ενέργειας!!

Είμαστε βαθιά υπερήφανοι για τις επιτυχίες και τους στόχους της Μαρίας και όλων όσων ξεκίνησαν από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης τα πρώτα τους βήματα διαπρέποντας στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό σε κάθε τομέα και εύχομαι το μέλλον να είναι ακόμα πιο λαμπρό, παραγωγικό και δυναμικό”.

Η Εβρίτισσα Καθηγήτρια έχει  βραβευτεί και τιμηθεί με τα σημαντικότερα βραβεία διεθνώς στον τομέα των Μεταφορών/Συγκοινωνιών. Το 2015, ήταν η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Έρευνας, δόθηκε σε ερευνητή πανεπιστημίου εκτός των ΗΠΑ, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας και φυσικά την ίδια. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλαιότερα στην ιστοσελίδα eirinika.gr, είχε αναφερθεί και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, σε ερώτηση αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και υπό ποιες προϋποθέσεις και ποια κριτήρια;

“Και ποιος Έλληνας δε θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα;! Θα ήθελα να επιστρέψω. Και συγκεκριμένα θα ήθελα να επιστρέψω στην Αλεξανδρούπολη για να έχω κοντά μου την οικογένειά μου, τους φίλους μου … τον ήλιο και τη θάλασσα. Όμως στον εργασιακό τομέα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Ακόμη και αν βρει κάποιος δουλειά, ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στα προσόντα του εργαζομένου και οι προοπτικές εξέλιξης είναι ανύπαρκτες. Σημαντικό για μένα είναι ακόμη το γεγονός ότι δεν υπάρχει (ή είναι μηδαμινή) συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, οργανισμών, εταιριών και κράτους, έτσι ώστε οι έρευνές μας να «πιάνουν τόπο». Όλη αυτή η γραφειοκρατία είχε καθυστερήσει χρόνια την έρευνα μου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παγκόσμιο Βραβείο για την Εβρίτισσα επιστήμονα-συγκοινωνιολόγο Μαρία Καμαργιάννη