Ορεστιάδα: Τι “τρέχει” με το παρατημένο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο χωριό Φυλάκιο και το ΚΥΤ;

Ορεστιάδα: Τι “τρέχει” με το παρατημένο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο χωριό Φυλάκιο και το ΚΥΤ;

Μια περίεργη… κινητικότητα παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στο επί πολλά χρόνια παρατημένο στρατιωτικό αεροδρόμιο του χωριού.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου βρίσκεται και η έδρα των ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, που ως γνωστόν θα επεκταθούν σε χώρους και αριθμό φιλοξενούμενων λαθρομεταναστών αντίστοιχα με απόφαση της Κυβέρνησης και υλοποίηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εμφανίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr άτομα που φαίνεται να ήταν υπηρεσιακά στελέχη από την Αθήνα. Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι που τους αντιλήφθηκαν, έδειχναν να εξετάζουν όλη την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο του Φυλακίου, στον δρόμο προς την Ελιά και να κάνουν και κάποιες… μετρήσεις ή να εξετάζουν κάποιους χάρτες.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδας υπάρχει ένα παρατημένο στρατιωτικό αεροδρόμιο, του οποίου ο αεροδιάδρομός είναι περίπου 1.500 μέτρα. Χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από την τεχνική εταιρία “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ” την δεκαετία του 1970, όταν αυτή κατασκεύαζε τα αρδευτικά έργα που άλλαξαν την όψη της περιοχής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το συντηρούσε ο στρατός της περιοχής, αλλά τελευταία είχε αφεθεί στην τύχη του. Γι’ αυτό και είναι γεμάτο χόρτα που μεγάλωσαν πάρα πολύ, αλλά παραμένει σε ένα σημείο του μια σημαδούρα που δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μας.

Δημοσίευση της σελίδας “ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΑΣ”: Όταν στό Φυλάκιο Έβρου τήν δεκαετία του 70 υπήρχε αεροδρόμιο καί προσγειωνόταν μικρά αεροσκάφη! Η φωτογραφία είναι τού Ιωάννης Αντωνιάδης

Δεν γνωρίζουμε αν με αφορμή την πραγματοποίηση έργων ύψους 23 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επέκταση των χώρων του ΚΥΤ σε άλλα 33,7 στρέμματα, υπάρχουν σκέψεις και για αξιοποίηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου. Να υπάρξουν δηλαδή κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να είναι εφικτή η προσγείωση και απογείωση μικρών αεροσκαφών. Ας ελπίσουμε πάντως, αυτό να μην έχει καμιά σχέση με τους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ του χωριού Φυλάκιο, γιατί τότε τα πράγματα μόνο θετικά δεν θα είναι για την περιοχή και η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη, από αυτή που ήδη έχει δημιουργήσει το υπουργείο Μηταράκη με τους απαράδεκτους χειρισμούς του.