Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει σημείο στον ποταμό Έβρο να έχει υπερχειλίσει, σε χωριό, στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 12  Δεκεμβρίου 2014. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο Έβρος λόγω των  πλημμυρικών φαινομένων που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες  στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, όπου εκβάλει το ποτάμι, καθώς περισσότερα από 2160 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο εισέρχονται σ' αυτό, ακολουθώντας την καθοδική του πορεία προς το νότο και το Δέλτα του Έβρου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν πλημμυρίσει περίπου 110.000 στρέμματα στο σύνολο του νομού Έβρου, από το Ορμένιο μέχρι τις Φέρες. Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Διακρατική συμφωνία για τις πλημμύρες ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς

-Ο κ.Πέτροβιτς μίλησε στο Thessaloniki Summit 2021 και αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει με Βουλγαρία και Τουρκία

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των φυσικών καταστροφών και των πλημμυρών μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021.

Στην διοργάνωση αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι το θέμα αφορά και την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και την Τουρκία, συνεπώς είναι διασυνοριακό. “Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διακρατική συμφωνία για να λυθεί το πρόβλημα και να υπάρχουν σταδιακές αποδεσμεύσεις υδάτων καθώς και καλύτερη προειδοποίηση των περιοχών που επηρεάζονται”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα χρόνια και τόνισε ότι οι βασικοί του άξονες είναι οι υποδομές, οι μεταφορές, η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη του τουρισμού και οι επενδύσεις στην ενέργεια, την υγεία και την κοινωνική πολιτική. Ειδικά για τις υποδομές, υπογράμμισε ότι το μεγάλο «στοίχημα» είναι η αναβάθμιση των μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου της Περιφέρειας, που είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου της χώρας.

«Παρακολουθούμε με ικανοποίηση το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, την αναβάθμιση που έγινε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Καβάλας, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου Δράμα – Αμφίπολη και τη συνέχιση της κατασκευής του οδικού άξονα Ξάνθη – ελληνοβουλγαρικά σύνορα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέσει τη Δράμα με την Καβάλα, τον κάθετο οδικό άξονα του νομού Έβρου, ενώ έχει την πρόθεση να συμβάλλει στην κατασκευή νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου και του οδικού άξονα Ξάνθη – ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Επιπλέον, όπως είπε, επιμένει στην ανάγκη αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.