Φυλάκιο: Ένα παλικάρι Τυρμπάκης δεν φτάνει – Απ’ το πληκτρολόγιο και τον καναπέ, η νέα δομή δεν αποτρέπεται

Φυλάκιο: Ένα παλικάρι Τυρμπάκης δεν φτάνει – Απ’ το πληκτρολόγιο και τον καναπέ, η νέα δομή δεν αποτρέπεται

Το χρονικό της υλοποίησης μιας προαναγγελθείσας κυβερνητικής απόφασης, για την δημιουργία ουσιαστικά νέας δομής στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας, εξελίσσεται από προχθές το πρωί.

Με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια, ξεκίνησε απέναντι από τα υπάρχοντα ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, η δημιουργία ενός καινούργιου χώρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών, που θα αυξήσει την χωρητικότητα από τα 700 στα 960 άτομα, όπως ξεκάθαρα δήλωσε στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Με τον τοπικό υπεργολάβο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, που άρχισε τις χωματουργικές εργασίες, για την υλοποίηση ενός έργου το οποίο θα κοστίσει 22 εκατ. ευρώ. Με τόσο χρήμα και σε 33,7 στρέμματα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν φτιάχνεις απλά κάποιες εγκαταστάσεις για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών, ιατρείων και βιολογικό καθαρισμό. Αν είναι μόνο αυτά, τότε γιατί χρειάζονται οι περιφράξεις με φράχτες που θα είναι ψηλότεροι και από τον φράχτη που κατασκευάστηκε πρόσφατα στις Φέρες;

Στις δυο αυτές ημέρες, στον χώρο που επιχειρείται από την Κυβέρνηση η κατασκευή της νέας δομής, βρέθηκαν και επιχείρησαν να αποτρέψουν την υλοποίηση του αντεθνικού αυτού σχεδίου ελάχιστα άτομα. Κι από αυτά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης, όσον αφορά τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, ήταν ο μόνος που… έπεσε στην φωτιά και προσπάθησε να αποτρέψει την έναρξη των εργασιών.

Την Πέμπτη όμως, που για πρώτη φορά οι αστυνομικοί τον πήραν… σηκωτό, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας με 21,5 πίεση και χθες, όταν και πάλι ήταν μόνος του και κατέγραφε σε ζωντανή μετάδοση την συνέχιση των έργων, βρέθηκε αρχικά στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα. Με τις αστείες κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης βίας που του απέδωσαν οι αστυνομικοί της Ορεστιάδας και φυσικά αφέθηκε ελεύθερος από την Δικαιοσύνη. Θα καθίσει όμως στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 18 Φεβρουαρίου, αφού ορίστηκε δικάσιμος.

Αλήθεια, την επόμενη φορά, που θα βρεθεί; Μπορεί και στην φυλακή, όπως και ο ίδιος είπε χθες το απόγευμα φανερά προβληματισμένος, επιστρέφοντας στο Φυλάκιο στους συγκεντρωμένους κατοίκους έξω από τα ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ο Χρήστος είναι παλικάρι και αντιστέκεται όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και μήνες. Όμως το… σύστημα και εννοούμε την Κυβέρνηση (και όχι μόνο)που θέλει να δημιουργήσει τη νέα δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών απέναντι από τις δυο υπάρχουσες, δείχνει και είναι αποφασισμένο να τον… τσαλαπατήσει αν χρειαστεί. Όχι απλά να τον εκφοβίσει, αλλά και να τον ισοπεδώσει. Δεν είναι δυνατόν να παλεύει μόνος του κόντρα σε όλο αυτό. Χρειάζεται ξεσηκωμός και κινητοποίηση, με παρουσία στο Φυλάκιο των Εβριτών, για να δείξουν με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιστρέψουν την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από το… πληκτρολόγιο, το facebook και τον καναπέ και την ζέστη του σπιτιού. Μόνο με έντονη διαμαρτυρία και μπλοκάρισμα των εργασιών που ξεκίνησαν, θα συμβεί. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο για τον καθένα να σηκωθεί, με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή και να βρεθεί στο Φυλάκιο. Συγχαρητήρια σε όσους Πέμπτη και Παρασκευή βρέθηκαν εκεί, διαμαρτυρήθηκαν και μόνο με την παρουσία τους, άσχετα αν δεν έκαναν καθιστική διαμαρτυρία ή δεν μπήκαν μπροστά στα μηχανήματα για να τα σταματήσουν. Αυτοί όμως που πρέπει να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις, είναι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής, οργανώνοντας τις αντιδράσεις. Γιατί είναι ξεκάθαρο, ότι με εξαίρεση τον περιφερειακό σύμβουλο και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Υγείας ΑΜΘ Κώστα Βενετίδη, που βρέθηκε και τις δυο ημέρες έξω απ’ τα ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου, οι άλλοι… λάμπουν δια της απουσίας τους.

Α, ξέχασα. Πήγε προχθές εκεί, κατόπιν εορτής και αφού είχε λήξει η ένταση με τον κ.Τυρμπάκη που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κ.Υ.Ορεστιάδας, και ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, Που ζήτησε λέει να σταματήσει ο υπεργολάβος, για να φύγουν οι κάτοικοι. Αυτό όμως δεν συνέβη, αφού χθες συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες. Αν δεν είναι μπροστάρης ο δήμαρχος της περιοχής στις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες, αυτός να προγραμματίσει και να οργανώσει την αντίδραση, ποιος θα είναι; Το να εμφανίζεται και πάλι χθες έξω από τα δικαστήρια και να κάνει δηλώσεις, αφού στο μεταξύ έστειλε τους δικηγόρους του δήμου να παρέμβουν ώστε να μείνει ελεύθερος ο Πρόεδρος του Φυλακίου, θέλοντας-για πολλοστή φορά-να “καρπωθεί” επικοινωνιακές εντυπώσεις, μόνο γέλιο προκαλεί. Γιατί έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για το σημείο που φτάσαμε.

Μήπως όμως ζητάμε πολλά από τον Βασίλη Μαυρίδη; Ο άνθρωπος μπορεί να δήλωνε παλαιότερα ότι θα… έβαζε μηχανήματα του δήμου να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών, να έλεγε πως θα… συγκρουστεί με την Κυβέρνηση αν γίνει αύξηση έστω και ΚΑΤΑ ΕΝΑΝ του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, αλλά τώρα τον ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να τα… γυρίζει. Ευχαριστημένος δήλωνε, γιατί όπως είπε ο αγώνας του κόσμου δικαιώθηκε. Μπορεί ο κ.Μηταράκης να το επανέλαβε ξεκάθαρα πως από τα 700 άτομα χωρητικότητα πάμε στα 960 με την κατασκευή νέου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ εκεί που ξεκίνησαν τα έργα, αλλά όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, ο κ.Θεοδωρικάκος τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν οι επιπλέον θέσεις. Όπως τον διαβεβαίωναν από τον Σεπτέμβριο του 2020 πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στο Φυλάκιο. Πως λοιπόν να περιμένει κανείς από τον Βασίλη Μαυρίδη όχι να αντιδράσει ο ίδιος προσωπικά, αλλά και να οργανώσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του κόσμου;

Κι επειδή ακούω και διαβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι βουλευτές μας που είναι. Αλήθεια, περιμένει κανείς στ’ αλήθεια από αυτούς να αντιδράσουν και να ξεσηκωθούν κόντρα σε μια κυβερνητική απόφαση; Κατ’ αρχάς, ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του νομού, ο Τάσος Δημοσχάκης, είναι ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ όσων γίνονται στο Φυλάκιο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα… ΑΠΟΘΕΩΝΕ την συγκεκριμένη λύση, λέγοντας ακριβώς τα ίδια με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη. Ότι δικαιώθηκε ο αγώνας των κατοίκων, ότι πρέπει να γίνει αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟ.ΚΕΚΑ, ταυτιζόμενος πλήρως με το Νότη Μηταράκη.

Κι επειδή μιλήσαμε για τον δήμαρχο κ.Μαυρίδη και τους βουλευτές, να επισημάνουμε ότι και στα νησιά, στη Χίο, την Λέσβο και την Σάμο, την ίδια στάση κράτησαν. Δεν εναντιώθηκαν στις κυβερνητικές αποφάσεις. Ο κόσμος αντέδρασε και ξεσηκώθηκε. Γιατί και ρωτάω. Οι άλλοι θεσμικοί φορείς που είναι αλήθεια; Ποιους εννοούμε;

  • Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που συγκεντρώνονταν πριν  από μήνες στο Φυλάκιο και έβγαζαν ανακοινώσεις πως δεν θα ανεχθούν αύξηση έστω και κατά έναν της χωρητικότητας των δομών, γιατί δεν βρίσκονται στο πλευρό του συναδέρφου τους Χρήστου Τυρμπάκη; Νομίζουν ότι έκαναν το καθήκον τους, επειδή έδωσαν μια μηνιαία αποζημίωση (γύρω στα 200 ευρώ) για να χτιστεί το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας εκεί δίπλα;
  • Οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της περιοχής που έχουν χαθεί; Εκείνοι οι… αυτονομιστές του βορείου Έβρου, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άννα Μεμετζή, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιώ Μυλωνά, ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ναι υπάρχει και τέτοιες σύλλογος στην Ορεστιάδα), που ήξεραν να κάνουν συγκεντρώσεις μόνο για το συγκεκριμένο, που βρίσκονται; Γιατί στο Φυλάκιο δεν τους είδαμε.

Οι επικεφαλής λοιπών συλλόγων, φορέων, οργανώσεων, θα πρέπει να ξεσηκωθούν και να βρεθούν δίπλα στον αγωνιστή Πρόεδρο του Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη. Κι αν τολμούν οι ντόπιοι… πραιτοριανοί της Κυβέρνησης, ας επιχειρήσουν να συγκρουστούν μαζί τους. Διαφορετικά, η “αντίσταση” θα συνεχιστεί απ’ τα πληκτρολόγια, τα facebook και τα έργα θα συνεχίζονται κανονικά.