Δαδιά: Ολονύχτια προετοιμασία για το σημερινό “Κουρμπάνι” του Αγίου Αθανασίου, με 14 κριάρια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δαδιά: Ολονύχτια προετοιμασία για το σημερινό “Κουρμπάνι” του Αγίου Αθανασίου, με 14 κριάρια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το έθιμο με το Κουρμπάνι, δηλαδή το φαγητό των χριστιανών όπως θέλουν να το λένε στην Δαδιά Σουφλίου, θα τηρήσουν και σήμερα, του Αγίου Αθανασίου, οι κάτοικοι του πανέμορφου χωριού.

Οι εντατικές προετοιμασίες ξεκίνησαν από χθες και στην παρασκευή του συμμετέχουν αποκλειστικά άντρες όλων των ηλικιών. Συνολικά 14 κριάρια, τάματα κατοίκων της Δαδιάς, σφάχτηκαν και κομματιάστηκαν από όσους ανέλαβαν την δύσκολη αυτή αυτή διαδικασία, η οποία κράτησε χθες όλη τη νύχτα, στον ειδικό χώρο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Το Evros-news.gr, επισκέφθηκε χθες βράδυ την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και τον χώρο παρασκευής του Κουρμπανιού από που είναι και το ΒΙΝΤΕΟ.

Άνδρες κάθε ηλικίας, αφού άναψαν την φωτιά, άρχισαν να γεμίζουν τα καζάνια με το κρέας και να ξεκινούν διαδοχικά το βράσιμο του αρχικά. Αφού όλο το κρέας βράσει, το ξεκοκκαλίσουν με προσοχή ώστε να μην μείνει κάποιο κόκκαλο και δημιουργηθεί πρόβλημα κατά την κατανάλωση του, στη συνέχεια έχουμε το τελικό βράσιμο με την προσθήκη και των υπολοίπων υλικών.

Σήμερα το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο, αρχικά το Κουρμπάνι από 4 καζάνια θα μοιραστεί στους τέσσερις μαχαλάδες της Δαδιάς. Το υπόλοιπο, θα μοιραστεί στους κατοίκους, αλλά και σε όσους επισκέπτες βρεθούν σήμερα στο χωριό, για να συμμετέχουν στην τήρηση αυτού του εθίμου.

Τον χώρο που ξεκίνησαν οι προετοιμασίας για το Κουρμπάνι, επισκέφθηκαν χθες βράδυ για να ευχηθούν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής και Κτηνιατρικής Βασίλη Δελησταμάτη που είναι κάτοικος της Δαδιάς και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Επίσης, βρέθηκαν στην Δαδιά η Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου και η δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου που αναμένεται να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο. Τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηλίας Βίντσης, ο πολύ γνωστός και καταξιωμένος γιατρός-χειρουργός του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Καθηγητήε Ιατρικής του ΔΠΘ Μιχάλης Πιτιακούδης που συμμετέχει ενεργά κάθε χρόνο στην τήρηση του εθίμου, ο ιεράς του χωριού και κάτοικοι της Δαδιάς.