Κατερίνα Μπέρδου: “Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή φέρνουν αναχρονιστικά «χαράτσια»

Κατερίνα Μπέρδου: “Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή φέρνουν αναχρονιστικά «χαράτσια»

Με άρθρο της στο Documento.gr η πρώην υποψήφια βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία και δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου, αναφέρεται στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Όπως γράφει η κ.Μπέρδου:

“Με μια ομολογία αποτυχίας αρχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη νέα θητεία της. Ξεθάβει ένα αποτυχημένο σύστημα φορολόγησης και, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει με πόσο παλαιοκομματικό τρόπο εξαπάτησε τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

Η επικοινωνιακή τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει να παρουσιάσει ως «νέα κυβέρνηση» αυτό το «ανακάτεμα υπουργών» που, ήδη, μόλις στους πρώτους μήνες θητείας, μετρά μια σειρά από αποτυχίες και τραγωδίες. Με αυτό τον τρόπο, θέλει να θολώσει τις τραγικές -και διαχρονικές- αποτυχίες της διακυβέρνησης του.

Μια από αυτές τις αποτυχίες είναι και η «άνθιση» της φοροδιαφυγής που τροφοδοτείται από το πρωτοφανές εισοδηματικό στραγγάλισμα των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας. Τι λύση βρήκαν, λοιπόν, οι «εγκέφαλοι» της κυβέρνησης; Να επαναφέρουν ένα από τα πιο άδικα και αποτυχημένα συστήματα που δοκιμάστηκαν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια…

Ολόκληρη η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να πείσει την μεσαία τάξη να την ξαναψηφίσει, βασίστηκε στο αφήγημα της μείωσης των άμεσων φόρων που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την δική του διακυβέρνηση, υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη των μνημονίων. Την επανεκλογή την πέτυχε η ΝΔ, τώρα όμως αποκαλύπτεται το μέγεθος της εξαπάτησης… Γνωρίζοντας πως όλοι οι πανηγυρισμοί της για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι παρά μόνο μια «φούσκα» που βασίζεται στους υπέρογκους έμμεσους φόρους με τους οποίους «στραγγίζει» τους Έλληνες, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια άλλη γνωστή και «πετυχημένη» συνταγή της.

Τον κοινωνικό αυτοματισμό. Φέρνει ένα φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο «βαφτίζει» τους ελεύθερους επαγγελματίες ως βασικούς υπαίτιους για τη φοροδιαφυγή και επιβάλλει μία άδικη και οριζόντια μέθοδο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου.

Μικροί επαγγελματίες, έμποροι και επιστήμονες περίμεναν την ώρα που θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες -όπως, για παράδειγμα, αυτή της κατάργησης του παράλογου Φόρου Επιτηδεύματος- ώστε να πάρουν μια μικρή οικονομική ανάσα. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση φέρνει αύξηση των φόρων που πληρώνουν τουλάχιστον 473.000 αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς καμία διάκριση. Χωρίς κάποιον έλεγχο για να διαπιστωθεί αν και ποιοι φοροδιαφεύγουν, αν πραγματικά έχουν πολύ μικρά εισοδήματα και αν διαθέτουν ή όχι τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους που τους χρεώνουν.

Την ίδια ώρα, με το παράλογο και αναχρονιστικό σύστημα που φέρνουν, προχωρούν σε μια ακόμα μεγαλύτερη αδικία, καθώς πετάνε έξω από τα κοινωνικά και προνομιακά επιδόματα πλήθος ελευθέρων επαγγελματιών.

Φυσικά, ούτε λόγος για φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών. Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει ούτε ένα μέτρο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής, ενώ αρνείται να επιβάλει πραγματική φορολόγηση στα υπερκέρδη των ενεργειακών κολοσσών, οι οποίοι «θησαυρίζουν» στις πλάτες των πολιτών και, μάλιστα, με κρατική επιδότηση. Αντίθετα, εξάντλησαν όλη την εφευρετικότητά τους στη στοχοποίηση 700.000 επαγγελματιών ώστε να δημιουργήσουν άλλο ένα εύκολο φορολογικό έσοδο που θα παρουσιάζουν σαν «ανάπτυξη της οικονομίας». Ώστε να δημιουργήσουν το ταμείο που θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιδοτούν τα υπερκέρδη των ισχυρών φίλων τους και να μοιράζουν ψίχουλα, κατά το δοκούν, στους αδύναμους.

Οι ευνοούμενοι της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κρύβονται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει -έστω και προσχηματικά- διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς  φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ούτε καν με αυτούς που οι διοικήσεις τους διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση!

Λύση υπάρχει και είναι ξεκάθαρη. Είναι αυτή η οποία ακούστηκε στις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη και στη διεξοδική συζήτηση που είχε με τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στη στήριξη των χαμηλών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, καταθέτοντας στο τραπέζι σειρά αποτελεσματικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν η πρόταση περί αφορολόγητου εισοδήματος για όλους στα 10.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η γενναία ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις, αλλά και η θέσπιση Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού, ώστε να αποφεύγονται οι κατασχέσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Είναι κάποιες από τις λύσεις που, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος, «ανήκουν στον 21ο αιώνα, ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και τις πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται και δεν λειτουργούν τιμωρητικά απέναντι στα ελεύθερα επαγγέλματα».

Είναι λύσεις που έρχονται από μια πολιτική δύναμη η οποία νοιάζεται για την κοινωνία. Αντίθετα με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πρωτοφανή αλαζονεία της που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επικαλείται καθημερινά το εκλογικό αποτέλεσμα του 41%.