Απ’ το Τυχερό ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την πρόταση συγχώνευσης 5 Γυμνασίων-Λυκείων του Έβρου

Απ’ το Τυχερό ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την πρόταση συγχώνευσης 5 Γυμνασίων-Λυκείων του Έβρου

-Δαρούσης: “Θα μας βρουν απέναντί τους το επόμενο διάστημα εάν δεν αποσύρουν την πρόταση αυτή”

Οι πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου, να υπάρξει συγχώνευση 5 Γυμνασίων με τα αντίστοιχα Λύκεια σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα. Τυχερό, Νέα Βύσσα και Δίκαια, ήρθαν από το Τυχερό.

Ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης με ανάρτηση του προαναγγέλει μάλιστα και κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας αν χρειαστεί, σε περίπτωση που οι αρμόδιοι επιμείνουν στην συγχώνευση των Λυκείων με τα αντίστοιχα Γυμνάσια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Θεωρώ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου Έβρου να προτείνει την κατάργηση του Γενικού Λυκείου Τυχερού και την μετατροπή του Γυμνασίου Τυχερού σε Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις.
Η κοινωνία του Τυχερού είναι κάθετα απέναντι σε αυτή την ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης του Νόμου μας και θα μας βρουν απέναντί τους το επόμενο διάστημα εάν δεν αποσύρουν την πρόταση αυτή”.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Η αναστάτωση σε πέντε σχολεία του νομου Έβρου προκλήθηκε από την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εστάλη ήδη στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, ορεστιάδας και Σιυφλόου όπου υπάρχουν τα σχολεία αυτά και προτείνει  να συγχωνευτούν τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα Ημερήσια Γυμνάσια και Λύκεια Βύσσας, Δικαίων και Τυχερού. Αυτό να ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος (2024-2025) και να λειτουργήσουν ως Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις, λόγω έλλειψης μαθητών στα Λύκεια. Μάλιστα επισημαίνει ότι οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι σήμερα Δευτέρα  13 Νοεμβρίου, συγκαλώντας τα δημοτικά τους συμβούλια για να αποφασίσουν για τις εισηγήσεις τους επί της πρότασης.

Στο εγγραφο που απλά εστάλη στους τρεις Δήμους χωρίς καμιά άλλη ενημέρωση ή συζήτηση, αναφέρεται ότι αυτό γίνεται με βάση το έγγραφο από το υπουργείο Παιδείας που έφτασε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ και αναφέρει ότι ΜΠΟΡΕΙ να γίνει συγχώνευση Γυμναίων και Λυκείων, αν οι μαθητές στα Λύκεια είναι κάτω από 50 στον αριθμό. Έτσι να μετατραπούν σε  Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις. ΔΕν αναφέρει δηλαδή ότι ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να συμβεί αυττό, αλλά ότι… μπορεί να συμβεί. Από όλη αυτή την αναστάτωση, το μίνο… κέρδος θα είναι ότι ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ο Διευθυντής Λυκείου κα τίποτε άλλο δεν αλλάζει ουσιαστικά.

Για την εξοικονόμηση ουσιαστικά 100 με 200 ευρώ που είναι το επιμίσθιο κάποιου καθηγητή ο οποίος ασκεί και καθήκοντα Λυκειάρχη, γίεται όλη αυτή η διαδικασία και αναστατώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε τα αριθμητικά δεδομένα, δηλαδή λιγότεροι από 50 μαθητές στα Λύκεια Δικαίων, Βύσσας και Τυχερού, υπάρχουν ήδη, αλλά κανένας δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια συγχώνευσης. Να επισημάνουμε επίσης  ότι οι εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Έβρου θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και θα συνοδεύουν τον φάκελο της πρότασης που θα αποστείλει η τελευταία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Παιδείας, έως τον Μάιο του 2024, αλλά φαίνεται ότι και πάλι στον Έβρο μας αναγκάζουν να ξεσηκωθούμε για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα. Δυστυχώς…