Αλεξανδρούπολη: Τα 110 χρόνια της γιόρτασε η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Έβρου (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Αλεξανδρούπολη: Τα 110 χρόνια της γιόρτασε η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Έβρου (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Τα 110 χρόνια της γιόρτασε σήμερα η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Έβρου, με μια λιτή εκδήλωση στο “Στρατόπεδο Κανδηλάπτη”, παρουσία και 10 εν αποστρατεία Στρατηγών που είχαν διατελέσει Διοικητές της.

Παρουσία του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, του Διοικητή της 12ης Μεραρχίας  Υποστράτηγου Χρήστου Μπακιρτζή, Ταξιάρχων Διοικητών των Ταξιαρχιών της, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βασίλη Δελησταμάτη, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, του δημάρχου Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκου, του Προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Έβρου Μάκη Φωτακίδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη, Εθνοφυλάκων και άλλων προσκεκλημένων.

Μετά την Ακολουθία που εψάλη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμου, ο Διοικητής της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Έβρου Υποστράτηγος Χρήστος Μπακιρτζής διάβασε την Ημερήσια Διαταγή. Σε αυτή αναφέρθηκε στην ίδρυση της Μεραρχίας το 1913, στην συμμετοχή της σε πολεμικές επιχειρήσεις και στους αγώνες της πατρίδας και την σημαντική συμβολή της. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον ίδιο.

Στη συνέχεια στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, οι πρώην Διοικητές της 12ης Μεραρχίας και οι άλλοι προσκεκλημένοι, ξεναγήθηκαν στην έκθεση οπλικών συστημάτων, των οποίων την παρουσίαση είχαν αναλάβει στελέχη της Μεραρχίας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Κωνσταντάκος μίλησε στους δημοσιογράφους για τα γενέθλια της 12ης Μεραρχίας.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Υποστράτηγου Χρήστου Μπακιιρτζή, Διοικητή της 12ης Μεραρχίας Πεζικού Έβρου που συμπλήρωσε 110 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην πατρίδα.

Η ιστορία της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Έβρου 

Η 12η Μεραρχία σχηματίστηκε κατά την αναδιοργάνωση και επέκταση του Ελληνικού Στρατού μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912–13. Ενεργοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1913 στην Κοζάνη και περιλάμβανε το 31ο, 32ο, 33ο Σύνταγμα Πεζικού και το XII Τάγμα Ορεινού Πυροβολικού. Αποτελούσε μέρος του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Το Φεβρουάριο του 1920, στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε η Μεραρχία Ξάνθης από Θράκες στρατολόγους, από τους οποίους πήρε της ονομασία της πόλης της Ξάνθης. Διοικούνταν από τον στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη και περιλάμβανε το 13ο, 14ο, 15ο Σύνταγμα Πεζικού, το XII Σύνταγμα Ορεινού Πυροβολικού και άλλες μονάδες. Τον Μάιο του 1920, η μεραρχία συμμετείχε στην ελληνική κατάληψη της Δυτικής Θράκης, μετά την οποία μεταφέρθηκε στη Μικρά Ασία όπου συμμετείχε στις ελληνικές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των τουρκικών εθνικιστικών δυνάμεων. Τον Ιούλιο αποσύρθηκε από το μέτωπο της Μικράς Ασίας και επανεστάλη για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Ανατολικής Θράκης.

Η 12η Μεραρχία Πεζικού μετασχηματίστηκε στις 26 Αυγούστου 1964 στην Αλεξανδρούπολη, με τα 29ο, 30ο και 31ο σύνταγμα και άλλες μονάδες.

Τον Ιούνιο του 1996 μετατράπηκε σε Μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού και το 2009 έλαβε τον τιμητικό τίτλο «Έβρος».[

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΥΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ Ζωντανή μετάδοση του Evros-news.gr ΕΔΩ