Αλεξανδρούπολη: Σήμερα Παρασκευή το FSRU υποδέχεται το πρώτο φορτίο LNG απ’ τις ΗΠΑ

Αλεξανδρούπολη: Σήμερα Παρασκευή το FSRU υποδέχεται το πρώτο φορτίο LNG απ’ τις ΗΠΑ

Το πρώτο φορτίο LNG θα υποδεχθεί σήμερα Παρασκευή η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU«Αλεξανδρούπολις», δύο μήνες μετά την αγκυροβόλησή της στο Θρακικό Πέλαγος.

Το αμερικανικής προέλευσης LNG θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία του FSRU, ενώ οι ποσότητες που θα περισσέψουν, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στην «Κ» πηγές της διαχειρίστριας εταιρείας Gastrade, θα είναι στη διάθεση των χρηστών που έχουν δεσμεύσει χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις του σταθμού – είναι περισσότερες από 13 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, ξένες και ελληνικές.

Από τον χρόνο διαρκείας της δοκιμαστικής λειτουργίας θα εξαρτηθεί και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας υποδομής φυσικού αερίου, που λόγω του καθαρά εξαγωγικού της προσανατολισμού ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως –ανεξάρτητης από το ρωσικό αέριο– πύλης για την προμήθεια των αγορών της ευρύτερης περιοχής.

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: «Η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει το 2026»

Το 60%-70% του υγροποιημένου αερίου που θα αεριοποιείται στον πλωτό σταθμό LNG εκτιμάται ότι θα εξάγεται μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού IGB και του σταθμού του Σιδηροκάστρου σε αντίστροφη ροή στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των υφιστάμενων διασυνδέσεων θα φτάνει στη Σερβία, στη Β. Μακεδονία, στη Ρουμανία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μια αγορά πάνω από 65 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως (όση περίπου η κατανάλωση της Γερμανίας).

Tόσο το νέο FSRU «Aλεξανδρούπολις» όσο και ο αγωγός IGB θα λειτουργήσουν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των συμπιεστών του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής, ένα έργο αξίας 110 εκατ. ευρώ, που ήδη υλοποιείται.

Εκκίνηση για την πλωτή μονάδα αερίου στην Αλεξανδρούπολη-1
Το 60%-70% του υγροποιημένου αερίου που θα αεριοποιείται στον πλωτό σταθμό LNG θα εξάγεται στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των υφιστάμενων διασυνδέσεων θα φτάνει στη Σερβία, στη Β. Μακεδονία, στη Ρουμανία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία

Καθοριστικά στον εξαγωγικό προσανατολισμό του έργου θα συμβάλει η πρωτοβουλία για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει την Ελλάδα με τις παραπάνω χώρες, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο ΔΕΣΦΑ και η Gastrade, εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση και λειτουργία του FSRU «Αλεξανδρούπολις», με μετόχους την κ. Ελμίνα Κοπελούζου, την GasLog, τη ΔΕΠΑ, τη Bulgartransgaz και τον ΔΕΣΦΑ. Τον περασμένο μήνα μάλιστα στην Αθήνα και στη σύνοδο των χωρών του CESEC (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία) επιτεύχθηκε ένα σημαντικό βήμα ως προς την ωρίμανση του σχεδίου του κάθετου άξονα, με την είσοδο στον συνασπισμό χωρών που τον στηρίζουν, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Άρθρο Θ. Τσακίρη στην «Κ»: Η δυναμική του ελληνικού κάθετου διαδρόμου αερίου

Το «Αλεξανδρούπολις», που αποτελεί την πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της χώρας, αγκυροβόλησε ανοιχτά στην περιοχή στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεσή του ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα. Είχε αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου, αφού πρώτα ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο Seatrium. Ακολούθησε η σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου από τον ΔΕΣΦΑ, που άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Ο τερματικός σταθμός LNG «Aλεξανδρούπολις» αποτελείται από μια μεγάλη πλωτή βιομηχανική μονάδα αποθηκευτικής δυναμικότητας 153.500 κ.μ. και τρεις μονάδες αεριοποίησης, που θα λειτουργούν είτε με κύκλωμα θαλασσινού νερού είτε με καύση φυσικού αερίου, με μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα αεριοποίησης περίπου 22,5 εκατ. κ.μ. και μέγιστη ετήσια δυναμικότητα 5,5 δισ. κ.μ. αερίου.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα σχέδια της Gastrade είναι η κατασκευή και δεύτερου FSRU στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.