Ορεστιάδα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης Ιερού Ναού Αγίου Κυρίλλου ΣΤ’ στη Νέα Ελβετία (φωτό)

Ορεστιάδα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης Ιερού Ναού Αγίου Κυρίλλου ΣΤ’ στη Νέα Ελβετία (φωτό)

Ξεκίνησαν στην Ορεστιάδα οι εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Κυρίλλου ΣΤ΄του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στην περιοχή της Νέας Ελβετίας.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του Evros-news.gr, άρχισαν οι προκαταρκτικές χωματουργικές εργασίες, αφού η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου εξασφάλισε την απαραίτηση άδεια από τη Ναοδομία.

Να θυμίσουμε ότι το 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλος ΣΤ’ ο οποίος απαγχονίσθηκε το 1821 και το άγαλμα του δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας μπροστά στο Δημαρχείο, ανακηρύχθηκε άγιος το 2022. Τότε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός είχε προαναγγείλει την ανέγερση της εκκλησίας αφιερωμένης σε αυτόν, λέγοντας ότι  «έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση ναού προς τιμήν του Αγίου  με την αγορά ενός οικοπέδου, με δαπάνες της τοπικής Εκκλησίας στην περιοχή της Νέας Ελβετίας (εφόσον δεν υπήρξε ενδιαφέρον παραχώρησης χώρου) όπου εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ομώνυμη ενορία».

Να σημειωθεί ότι η ανέγερση ενός ναού στο όνομα του Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ΄αποτελεί  αίτημα και επιθυμία των παλαιών Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών της περιοχής. Αρχικά έγινε προσπάθεια ανέγερσης το 2017 και το Δημοτικό Συμβούιο Ορεστιάδας είχε λάβει απόφαση για αλλαγή χρήση οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους και από χώρο πρασίνου αποφάσισε να μετατραπεί σε χώρο ανέγερσης εκκλησίας. Αυτό προκειμένου να ανεγερθεί εκεί Ιερός Ναός του Αγίου Κύριλλου και τον Σεπτέμβριο του 2017  να τον εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος που επισκέφθηκε τότε την περιοχή. Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας και η προσπάθεια σταμάτησε τότε.