Σύλλογος «Τα Δίδυμα Τείχη»: Παρουσίαση του μουσικού δίσκου «Χουρεύουν δώδικα χουροί» στο ΑΠΘ

Σύλλογος «Τα Δίδυμα Τείχη»: Παρουσίαση του μουσικού δίσκου «Χουρεύουν δώδικα χουροί» στο ΑΠΘ

Ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη» θα πραγματοποιησει   επίσημη παρουσίαση του μουσικού δίσκου με τίτλο «ΧΟΥΡΕΥΟΥΝ ΔΩΔΙΚΑ ΧΟΥΡΟΙ» το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:0στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Ήταν το 2017 όταν ύστερα από μακρά έρευνα και καταγραφή, οι ¨ακριβές¨ κληρονομίες των προγόνων μας από την Ανατολική Θράκη, που έδωσαν τραγούδια όλο νόημα, ρυθμούς και μελωδίες, «γέννησαν» τον πρώτο μουσικό δίσκο του Συλλόγου με τίτλο ¨Νερ για δγείτιαφυγκραστείτι¨! Τη χαρά κι τη συγκίνηση της θερμής υποδοχής αυτού του εγχειρήματος, διαδέχτηκε το αίσθημα της μεγάλης «υποχρέωσης» συνέχισης στον ίδιο αδιάκοπο ρυθμό ως ελάχιστη προσφορά και παρακαταθήκη, μέχρι την επόμενη μουσική διαδρομή!

Κι αν το 2017, τραγουδήσαμε και χορέψαμε στο ηχόχρωμα της Ανατολικής Θράκης,η θρακιώτικη παράδοση, ανεξάντλητη και δεδομένα ανεκτίμητη, ήρθε πάλι να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές γυρνώντας την μουσική πυξίδα  προς τα  δυτικά.  Προς στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου και  στα χωριά της,  που «ντύνουν» τα τραγούδια τους στα ίδια χρώματα!!!! για να στρώσουμε «Δώδικαχουρούς»!!!!

«Χουρεύουν δώδικα χουροί», η νέα δισκογραφική παραγωγή  του Συλλόγου  αποτελείται από 14 τραγούδια και συνοδεύεται από ένθετο 110 σελίδων με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία σε συνεργασία με το Παραδοσιακό Μουσικό Σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» και παρουσιάζεται επίσημα το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 20.00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. σε μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη τραγούδια, δρωμικά και πολύ χορό , «δεμένα» με τον κύκλο του χρόνου και της ζωής!