Αλεξανδρούπολη: Ως αεροδρόμιο με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό status θα αξιοποιηθεί το “Δημόκριτος” απ’ το Υπερταμείο

Αλεξανδρούπολη: Ως αεροδρόμιο με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό status θα αξιοποιηθεί το “Δημόκριτος” απ’ το Υπερταμείο

Την στιγμή που μπαίνει σε επόμενη φάση ο διαγωνισμός που προωθεί το Υπερταμείο για την αξιοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας, ο αερολιμένας “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά από τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, προωθούνται διαδικασίες και για την αξιοποίηση 22 επιπλέον περιφερειακών αεροδρομίων (Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης). τα περισσότερα εξ αυτών χρειάζονται εκτεταμένες επενδύσεις και αναβαθμίσεις, υπάρχουν αεροδρόμια που θεωρούνται χαμηλής κίνησης, σε όχι ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, ενώ σε κάποια εμπλέκεται και ο στρατιωτικός παράγοντας. Με πρώτο αυτό της Αλεξανδρούπολης, που αντιμετωπίζεται με το αναβαθμισμένο πλέον γεωπολιτικό status, για τους γνωστούς λόγους.

Εξελίξεις γι αυτό αναμένονται μέσα στο 2025, ενώ  υπάρχουν και αεροδρόμια «φιλέτα» σε περιοχές υψηλού τουρισμού (π.χ. Πάρος, Νάξος κ.α.), αεροδρόμια που ήδη γίνονται εργασίες εκσυγχρονισμού (τα δύο προηγούμενα αλλά και σε Χίο, Σύρο κ.λπ.).

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα αξιοποιηθεί  μέσω σύμβασης παραχώρησης για 40 χρόνια. Αν και χρειάζονται ακόμα στάδια που αφορούν τις τελικές εγκρίσεις από συναρμόδια υπουργεία και το «χτίσιμο» της τελικής σύμβασης, εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα περάσουμε στη φάση υποβολής προσφορών.

Μέσα από επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει υποδεχθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.