Καλακίκος προς Επιτροπή Ανασυγκρότησης Έβρου: Εφαρμόστε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τον δήμο Σουφλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλακίκος προς Επιτροπή Ανασυγκρότησης Έβρου: Εφαρμόστε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τον δήμο Σουφλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

-Εφαρμογή μέτρου μειωμένων φορολογικών συντελεστών, του μεταφορικού ισοδύναμου και στοχευμένου επιδόματος θέρμανσης

-Πανεπιστημιακή Σχολή και δύο ΔΙΕΚ που πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπoυργός, Υλοτομίας και Χειριστών Μηχανημάτων

-Η ανασυγκρότηση της περιοχής του Έβρου  είναι  μία οφειλή «ληξιπρόθεσμου χαρακτήρα» που χρήζει άμεσης διευθέτησης

Για μοναδική ευκαιρία από την ύπαρξη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου για λήψη ιστορικών πολιτικών αποφάσεων, μίλησε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Μιλώντας κατά την Συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ στη Δαδιά, ο Δήμαρχος Σουφλίου με μια παρέμβαση χωρίς να… μασάει τα λόγια του, τοποθετήθηκε επί των ζητημάτων τα οποία χρήζουν άμεσης προτεραιότητας. Ζήτησε επίσης να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δήμο Σουφλίου, τις οποίες είχε ανακοινώσει ο ίδιος κατά τις παρουσίες του στην περιοχή μετά τρις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Με προτεραιότητα στην δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στο Σουφλί, με προτεραιότητα στην Κτηνιατρική Σχολή αλλά και τα ΔΙΕΚ που ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης πρότεινε, μήπως και ανακοπεί η δραματική δημογραφική συρρίκνωση. Σε μια εμπεριστατωμένη και “ενισχυμένη” από ΒΙΝΤΕΟ ομιλία, ο κ.Καλακίκος δεν δίστασε να θέσει προ των ευθυνών τους όχι μόνο την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, αλλά και τον παρόντα Πρύτανη του ΔΠΘ, για το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής στο Σουφλί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανασυγκρότηση της περιοχής του Έβρου  είναι  μία οφειλή «ληξιπρόθεσμου χαρακτήρα» που χρήζει άμεσης διευθέτησης και ως εκ τούτου χρειάζονται άμεσες και γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Η σύσταση δύο Διακομματικών Επιτροπών για την Ανάπτυξη της Θράκης και μιας Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου σε τριάντα τέσσερα έτη, είτε πρέπει να αποδώσει αποτελέσματα είτε να ομολογήσουμε την αποτυχία τους και να προχωρήσουμε σε σύσταση νέων επιτροπών.

Είναι τα επίσημα στοιχεία άλλωστε που το επιβεβαιώνουν. Είναι το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και την ανεργία των νέων ανθρώπων σε αυτή.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι το πρώτο και αδιαπραγμάτευτο ζήτημα  που πρέπει να αντιμετωπιστεί και επ’ αυτού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Σουφλίου κρίνονται οι εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις δεσμεύτηκε και εξήγγειλε α)  το Dadia Pass β) την Ισόρροπη Ανάπτυξη του ΔΠΘ-Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος στο Σουφλί. γ)την Δημιουργία Δημοσίου ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) Υλοτομίας και Χειριστών Μηχανημάτων δ) το Περιφερειακό Ταμείο Αντισταθμιστικών από ΑΠΕ σε Δήμους με περιοχές Natura 2000.

Πέραν τούτου, οφείλει τάχιστα να εφαρμοστεί για την περιοχή του Κεντρικού Έβρου δέσμη μέτρων που θα αφορούν:

α) εφαρμογή μέτρου μειωμένων φορολογικών συντελεστών, του μεταφορικού ισοδύναμου και στοχευόμενου επιδόματος θέρμανσης.

β) εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού-τηλεπικοινωνιακού δικτύου και του  σιδηροδρομικού δικτύου.

γ) επαναλειτουργία ενός Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου.

δ)κατασκευή και η λειτουργία νέου σύγχρονου Συνοριακού Σημείου Διέλευσης στο ύψος του οικισμού του Σουφλίου, έτσι ώστε να αποφορτίζονται από την κυκλοφορία οι δύο άλλοι συνοριακοί σταθμοί (Καστανιές & Κήποι) και να διευκολύνεται η διέλευση των επισκεπτών και των εμπορευμάτων, με ταυτόχρονη βελτίωση του οδοστρώματος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ορμενίου-Αλεξανδρούπολης.

ε) χορήγηση 48ωρης Τουριστικής VISA σε πολίτες της Τουρκίας, για διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή μας.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου τόνισε πως αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή η στήριξη των πληττόμενων κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αγροτών με άμεσα εγγειοβελτιωτικά έργα και αποκατάσταση της κατεστραμμένης οδοποιίας της περιοχής του Δήμου Σουφλίου, πρωτίστως για την προστασία του Δάσους.

Η δυνατότητα κατ εξαίρεσης μετακίνησης για υπηρέτηση υπαλλήλων που επιθυμούν σε Υπηρεσίες εντός ορίων Δήμων σε Έκτακτη Ανάγκη και συνάμα η Έκδοση Υπουργικής Απόφασης με τον καθορισμό δικαιούχων ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γενικών& Επαγγελματικών Λυκείων από την περιοχή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν για άλλες πληττόμενες από θεομηνία περιοχές είναι μέτρα που πρέπει να βρουν εφαρμογή.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να ληφθούν, αλλά να εφαρμοστούν ιστορικές αποφάσεις για την περιοχή μας, όπως μεταξύ άλλων είναι η μεταφορά της Έδρας της Περιφερειακής Ενότητας στον Κεντρικό Έβρο και τον Δήμο Σουφλίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ ΚΑΛΑΚΙΚΟΥ