Ορεστιάδα: Μνημείο για τους χιλιάδες νεκρούς της Μάχης του Ορμενίου απ’ τους Τούρκους, ετοιμάζει η Μητρόπολη

Ορεστιάδα: Μνημείο για τους χιλιάδες νεκρούς της Μάχης του Ορμενίου απ’ τους Τούρκους, ετοιμάζει η Μητρόπολη

Μνημείο για τους χιλιάδες νεκρούς Σέρβους που έχασαν την ζωή τους στην Μάχη του Έβρου ή Μάχη του Ορμενίου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371 από τους Τούρκους, ετοιμάζει η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Πρόκειται για μια μάχη που ήταν καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο χώρο της Βαλκανικής. Η κυριαρχία των Οθωμανών στην γεωστρατηγικής σημασίας κοιλάδα του Έβρου άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Η ήττα των συνασπισμένων χριστιανικών δυνάμεων των Βαλκανίων στον Έβρο το 1371, ήταν το προοίμιο της ήττας των Σέρβων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, με ανυπολόγιστης  σημασίας συνέπειες για την πορεία των Οθωμανών προς τη Δύση. Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άλωση της Κωνσταντινούπολης σε λιγότερο από 100 χρόνια μετά και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Πρόκειται για ένα Μνημείο των χιλιάδων πεσόντων Σέρβων, το οποίο εκτός από φόρο τιμής που θα αποδώσει στους χιλιάδες που έχασαν την ζωή τους τότε, μπορεί να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος για τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την γειτονική βαλκανική χώρα, που έρχονται κάθε χρόνο ως τουρίστες στην χώρα μας. Είναι άλλωστε γνωστό πως δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι Σέρβοι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι στον θρησκευτικό τουρισμό και τότε είχαν έρθει στον Έβρο να πολεμήσουν ως Χριστιανοί τους Οθωμανούς.

Βρήκε μόνος του την λύση ο Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός

Τα τελευταία χρόνια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, προσπαθούσε να πείσει τους θεσμικούς της περιοχής για την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός Μνημείου αφιερωμένου στους χιλιάδες νεκρούς Σέρβους Χριστιανούς Ορθόδοξους, στην Μάχη του Έβρου ή Μάχη του Ορμενίου. Μάλιστα χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα και την πιθανότητα παρουσίας χιλιάδων επισκεπτών από την χώρα αυτή στην περιοχή. Το 2021 με αφορμή την συμπλήρωσης 650 χρόνων από την μάχη το 1371, ήλπιζε πως θα υπήρχε κάποια ανταπόκριση στις εκκλήσεις του, αλλά μάταια. Ούτε ο δήμος Ορεστιάδας, ούτε η Περιφέρεια ΑΜΘ, ούτε κανένας άλλος δεν ανταποκρίθηκε.

Τώρα, πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος κα Σουφλίου βρήκε τον χρηματοδότη που θα βοηθήσει στην ανέγερση του συγκεκριμένου Μνημείου. Πρόκειται για κορυφαίο οικονομικό παράγοντα των Αθηνών, στον οποίο απευθύνθηκε σε μια από τις ινγκόγκνιτο παρουσίες του στην περιοχή μας και αυτός δεσμεύθηκε ότι θα βάλει τα χρήματα που απαιτούνται, μερικές χιλιάδες ευρώ, για να κατασκευαστεί το Μνημείο της Μάχης του Ορμενίου σε σημείο του χωρι0ύ όπου θεωρείται πως έγινε η σφαγή των χιλιάδων Σέρβων Χριστιανών.

Η Μάχη του Έβρου ή Μάχη του Ορμενίου έλαβε χώρα στον Ποταμό Έβρο, κοντά στο χωριό του Τσερνομιάνο ή Τζερμιάνο (σημερινό Ορμένιο της Ελλάδας) στις 26 Σεπτεμβρίου του 1371, μεταξύ των δυνάμεων των Οθωμανών διοικητών Λαλά Σαχίν Πασά και Γαζή Αχμέτ Εβρενός και των Σέρβων διοικητών, Βασιλέα Βουκάσιν Μρνιάβτσεβιτς και του αδερφού του, Δεσπότη Γιόβαν Ούγκλιεσα Μρνιάβτσεβιτς. Ο στρατός των Σέρβων αριθμούσε συνολικά 20.000–70.000 άνδρες. Ο στρατός των Οθωμανών ήταν κατά πολύ υποδεέστερος αριθμητικά. Ωστόσο λόγω καλύτερης τακτικής, μέσω νυχτερινής αιφνιδιαστικής επίθεσης ο Σαχίν Πασά νίκησε τον στρατό των Σέρβων πιάνοντάς τον κοιμώμενο, σκοτώνοντας τον Βασιλέα Βουκάσιν και τον Δεσπότη Ούγκλιεσα. Χιλιάδες ήταν οι Σέρβοι που σκοτώθηκαν και χιλιάδες ήταν αυτοί που πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο κατά τη διάρκεια της άτακτης φυγής τους. Μετά τη μάχη αναφέρεται ότι ο ποταμός Έβρος έρεε κόκκινος από το αίμα των νεκρών.

Η μάχη του Έβρου ήταν μία από τις πολλές στην ιστορία των σερβοτουρκικών πολέμων με το πέρας της οποίας η Μακεδονία, καθώς και άλλα τμήματα του ελλαδικού χώρου περιήλθαν υπό τον έλεγχο των Οθωμανών. Ήταν μέρος της εκστρατείας των Οθωμανών για την κατάληψη των Βαλκανίων, ενώ είχε προηγηθεί η κατάληψη της Σωζόπολης από τους ίδιους. Μετά τη μάχη οι Οθωμανοί προχώρησαν στην κατάληψη της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών. Ακολούθησε η μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.