Καθηγητής Φώσκολος: “Υπάρχει πετρέλαιο στο Θρακικό πέλαγος”

Καθηγητής Φώσκολος: “Υπάρχει πετρέλαιο στο Θρακικό πέλαγος”

Το Θρακικό Πέλαγος μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο και εξετάζεται, μαζί με άλλες περιοχές της Ελλάδος για ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων ειδικών του θέματος, όπως ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρή­της και ομότιμος ερευνητής της Γεω­λογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Ο κ.Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρή­της και ομότιμος ερευνητής της Γεω­λογικής Υπηρεσίας του Καναδά, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Flow Energy, πρώην διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθρακων στα Ελληνικά Πετρέλαια, και ο δρ Θεόδωρος Καρυώτης. ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ».

«Οι εκτιμήσεις των ξένων εταιρει­ών είναι για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, τρία τρι­σεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό. Δύο φορές μεγαλύτερα απο­θέματα απ’ όσα έχει ο Καναδάς. Οι ίδιες εταιρείες λένε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου μπαίνουν και στην ελλη­νική ΑΟΖ, κάτω από το Καστελόριζο. Η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα χωρών. Υπάρχουν δύο προεκτάσεις κοι­τασμάτων στις ελληνικές θάλασσες. Η μία είναι των κυπριακών. Δεύτερον, νο­τιοδυτικά από το Ελαφονήσι, οι ίδιες οι εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα απ’ ότι υπάρχουν στην Κύπριο και στην Αίγυ­πτο μαζί. Πρόκειται για τεράστια με­γέθη. Αλλάζει όλη η όψη της Ανατο­λικής Μεσογείου» υπογραμμίζει ο κ. Φώσκολος, αποκαλύπτοντας ίσως και τον λόγο πολλών εξ όσιον συμβαίνουν στην περιοχή. Οι προοπτικές που πε­ριγράφει (όπως φαίνεται και από τους χάρτες που μας έδωσε) προοιοωνίζονται τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές. Και συνεχίζει: «Τα κοιτάσματα υδρο­γονανθράκων της Ανατολικής Μεσο­γείου σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαί­ου τα εκτιμώ σε 200 δισεκατομμύρια. Του Κόλπου είναι γύρω στα 350-400 δισεκατομμύρια, διπλάσια. Αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι υπάρ­χει στο σύνολο. Αυτά που σας λέω εί­ναι σε βάθος μέχρι τέσσερα-πέντε χι­λιόμετρα. Υπάρχουν και άλλα, πολύ βαθύτερα, με ιζήματα που έχουν υδρο­γονάνθρακες. Σήμερα υπάρχει τεχνο­λογία για μέχρι επτά χιλιόμετρα. Κά­τω από την Κρήτη υπάρχουν υδρίτες που είναι στερεοποιημένοι υδρογονάνθρακες, αλλά εμείς δεν έχουμε την τεχνολογία για να τους εκμεταλλευθούμε. Χρειάζονται μεγάλες εταιρεί­ες, όπως η ExxonMobil. Τα αποθέματα υδριτών είναι μεγαλύτερα από τα απο­θέματα της Μέσης Ανατολής… Και άλ­λες περιοχές της Ελλάδας έχουν υδρο­γονάνθρακες. Βόρειο Αιγαίο, Θρακικό πέλαγος, κόλπος της Καβάλας, ο Θερ­μαϊκός, τον οποίο έχουμε αμελήσει, έχει πολύ φυσικό αέριο, Τα Γρεβενά εί­ναι γεμάτα, όλη η Δυτική Ελλάδα, όλο το Ιόνιο, δεν είναι μόνο η Νότια Κρή­τη και το Καστελόριζο, η Ελλάδα πλέει σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο».

Πηγή: Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ»