Τοψίδης κατά πάντων για τη Γιορτή Κρασιού: Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως γίνεται

Τοψίδης κατά πάντων για τη Γιορτή Κρασιού: Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως γίνεται

Βολές κατά πάντων για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής της ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, με αφορμή όσα προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν. 

Αναφέρθηκε μάλιστα στο… πλούσιο παρασκήνιο που προηγήθηκε και παρέθεσε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό MAXIMUM FM, για ένα θέμα που σίγουρα θα έχει πολλά… επεισόδια ακόμα. Αρχικά ο κ.Τοψίδης ξεκαθάρισε ότι λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν πως η Γιορτή Κρασιού της Αλεξανδρούπολης κινδύνεψε με ματαίωση λόγω του Επιμελητηρίου. “Ειπώθηκαν πάρα πολλά και από τον Πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ κ.Αρβανιτίδη στον χαιρετισμό του και από τον κ.Δαβή που επίσης μίησε. Ότι δηλαδή πήγε να ακυρωθεί η Γιορτή Κρασιού. Αυτό είναι μέγα λάθος και όσοι το κάνουν, πιθανόν το κάνουν για να συκοφαντήσουν το Επιμελητήριο.

Η Γιορτή Κρασιού μπορούσε να γίνει, χωρίς φυσικά να πωλούνται τρόφιμα και μπύρες. Μπορούσαν να υπάρχουν η μουσική και το κρασί. Άρα δεν πήγαινε για καμία ματαίωση όπως ισχυρίζονται. Αν ήθελαν να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και να υπάρξει κίνδυνος ματαίωσης, θα έπρεπε όσοι πήγαν  και “έκλεισαν” τη Βανδή και την Παπαρίζου από τον Μάρτιο, να κάνουν και αυτές τις διαδικασίες επίσης τον Μάρτιο και να μην περιμένουν τελευταία στιγμή και 16 μέρες πριν την εκδήλωση”.

Υπέρ της Γιορτήες Κρασιού αλλά σε

άλλη ημερομηνία και με άλλους όρους

Ο κ.Τοψίδης ξεκαθάρισε ότι: “Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου είναι υπέρ της Γιορτής Κρασιού, αλλά να διεξάγεται σε άλλη ημερονμηνία και με άλλους όρους. Ως προς το έγγραφο που στέλνει η ΕΠΟΦΕ προς το Επιμελητήριο στις 3 Ιουλίου, η ουσία του εγγράφου είναι ότι ήθελαν εμείς να δηλώσουμε και να υπογράψουμε πως δεν είναι ενάντια στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Είναι ενάντια και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, γιατί γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, σε ένα χώρο εσώκλειστο που δεν κινείται μέσα στην αγορά ο κόσμος και δεύτερον, δεν πληρώνουν ΦΠΑ, φόρους και ΙΚΑ στους υπαλλήλους τους. Άρα και εναντίον του ελεύθερου ανταγωνισμού”.

Τί πρέπει να γίνει κατά την άποψη του Προέδρου αλλά και του Επιμελητηρίου; “Υπάρχει αντίστοιχη εκδήλωση στον βόρειο Έβρο, που λέγεται Συνάντηση Άρδας 2017. Εκεί τα σημεία πώλησης από το έτος 2000 δίνονται με διαγωνισμό και πάνε στους επαγγελματίες του νομού. Και λέω του νομού, γιατί υπάρχουν επαγγελματίες και από την Αλεξανδρούπολη που πηγαίνουν και νοικιάζουν τα περίπτερα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Πληρώνοντας φυσικά κανονικά ΦΠΑ, φόρους, εισφορές και όλα τα υπόλοιπα.

Αν μιλάμε για ανταγωνισμό, θα πρέπει αυτή η εκδήλωση να πληρώσει φόρο, ΦΠΑ και ΙΚΑ. Να τονίσω ότι τις ημέρες που ήταν η Γιορτή Κρασιού και μάλιστα την Κυριακή που έγινε η συναυλία Βανδή, Παπαρίζου, υπήρχαν κλιμάκια του ΣΔΟΕ που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και έγραφαν τα καταστήματα, ενώ στα 50 μέτρα δεν υπήρχε ούτε μία απόδειξη την στιγμή που πουλούνταν προϊόντα”.

Δεν υπάρχει νόμος που να καλύπτει

αυτό που γίνεται στη Γιορτή Κρασιού

Όσο για τους ισχυρισμούςτων συλλόγων ότι υπάρχει σχετικός νόμος, ο κ.Τοψίδης ξεκαθαρίζει: “Υποστηρίζουν ότι υπάρχει νόμος. Δεν υπάρχει τέτοιος νόμος. Απαλλαγή μπορεί να δίνεται για το πανηγύρι ενός χωριού που γίνεται μια φορά και με λίγα άτομα. Όποις προϊόν πωλείται σε μια εκδήλωση που είναι για πολλές μέρες και παρουσία χιλιάδων επισκεπτών, πρέπει να πληρώσει φόρους. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η εφορία έδωσε άδεια απαλλαγής ΦΠΑ, αν και της έχουν κοινοποιηθεί και οι δυο απαντήσεςι μας. Τους απαντήσαμε ότι είμαστε αρνητικί γιατί υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός

Πρώτον, η ΕΠΟΦΕ πήρε επάνω της ένα μεγάλο βάρος για την ΤΙΕΔΑ. Εγώ δεν κλήθηκα σε καμιά σύσκεψη γωια το θέμα ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου. Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι στις γιορτές παλιάς Ξάνθης ο έφορος κάλεσε όλα τα σωματεία και τους είπε να πάρουν ταμειακές και να πληρώσουν ΦΠΑ, όπως και έγινε. Είχα ενημερώσει για αυτό την ΕΠΟΦΕ.

Απορώ γιατί η Εφορία έδωσε άδεια

Απορώ το ξαναλέω με την εφορία, που έλαβε τελικά υπόψη της άλλο έγγραφο και έδωσε άδεια απαλλαγής και διεξαγωγής της γιορτής χωρίς ΦΠΑ και φόρους και κανέναν έλεγχο. Αν το σωματείο ιδιωκτητών εστίασης έχει 150 μέλη και λήφθηκε υθπόψη το έγγραφο του, το Επιμελητήριο έχει 1000 μέλη και η εφορία αν και της στείλαμε δυο έγγραφα ότι είμαστε αρνητικοί, εν τούτοις έδωσε απαλλαγή γιατί δέχθηκε ένα έγγραφο από το συνδικαλιστικό σωματείο εστίασης.

Μάλιστα πριν δώσω το έγγραφο, μίλησα τηλεφωνικά με τον κ.Αλαβάντα των εστιατόρων και τον κ.Χατζηηκωνσταντίνου των ξενοδόχων που ήταν αρνητικοί. Μετέπειτα τους έπεισε ο δήμαρχος και έδωσαν την  άδεια. Δόθηκε έτσι το έγγραφο εκ μέρους των καταστημάτων εστίασης”.

Όποιος έχει περίπτερο στη Γιορτή Κρασιού

να πληρώνει κανονικά φόρους

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου επανέλαβε την άποψη του για τον τρόπο διεξαγωγής. “Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι καμιά εκδήλωση δεν θα ακυρωνόταν. Γιορτή Κρασιού δεν είναι να πουμάλε σουβλάκια και μπύρες. Να υπάρχει δωρεάν κρασί και διασκέδαση για τον κόσμο. Αφού θέλουν να υπάρχει η πώληση προϊόντων, να πληρώσουν τον ΦΠΑ, τον φόρο και τις ασφαλιστικές εισφοιρές.

Η εφορία προτίμησε να χάσει έσοδα. Έγινε τζίρος αρκετά μεγάλος  Υγιής ανταγωνισμός δεν υφίσταται. Η ΤΙΕΔΑ έπρεπε 2 μήνες πριν να κάνει συσκέψεις με τους επιχειρηματίες και να δώσει τα περίπτερα στους ιδιώτες. Όσο για τον σωστό χρόνο για τη γιορτή, είναι στα τέλη Αυγούστου ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και όχι να γίνεται μέσα στην καρδιά της που έτσι και αλλιώς η Αλεξανδρούπολη είναι γεμάτη κόσμο”.