Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Το δούλεμα πάει σύννεφο. Στις καλένδες το θέμα της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Το δούλεμα πάει σύννεφο. Στις καλένδες το θέμα της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ

Το δούλεμα πάει σύννεφο από την Κυβέρνηση και τους τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, με όσα ανακοινώθηκαν για την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας για τα θέματα που αφορούν το νομό μας.

Συγκεκριμένα, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και σας ενημερώσαμε από το πρωί, μεταξύ του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, του Αν.  Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, των τριών Βουλευτών του Σύριζα Έβρου Γιώργου καίσα, Δημήτρη Ρίζου και Νατάσας Γκαρά, του Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Αδαμίδη και του Αν.Διοικητή του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, κ. Καρακόλια ένα από τα κύρια θέματα στη συνολική συζήτηση για τα  ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην περιοχή μας ήταν και αυτό του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Με βάση την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και δεν στάλθηκε στο evros-newς.gr προφανώς γιατί “ενοχλεί” με την κριτική του, όσον αφορά το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου αναφέρεται: “Επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα της αυτονόμησης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και κοινοποιήθηκε ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την κατάθεση σχεδίου νόμου τους επόμενους μήνες που θα προβλέπει μια συνολική θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας και θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αποσυνδέσεις νοσοκομείων, τα οποία δύνανται να λειτουργήσουν αυτόνομα”.

Ουσιαστικά παραπέμπεται στις καλένδες η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ του δηλαδή, αφού οι επόμενοι μήνες κανείς δεν ξέρει πόσοι θα είναι κι ούτε φυσικά προσδιορίζονται. Λέει και κάτι άλλο η ανακοίνωση. Θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την συνολική αναδιοργάνωση και θα περιλαμβάνονται οι απαραίτητες αποσυνδέσεις νοσοκομείων, τα οποία δύναται να λειτουργήσουν αυτόνομα. Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου θα είναι μεταξύ αυτών;

Τον περασμένο Ιανουάριο που ο κ.,Ξανθός επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, είχε δηλώσει ότι μέσα στο 2017 υπάρχει άφθονος χρόνος για να δοθεί λύση στην ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του νοσοκομείου της πόλης. Ο χρόνος αυττός τελειώνει και δεν έγινε τίποτα. Τον Μάρτιο οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στην συγκέντρωση των φορέων που έγινε στο Διδυμ΄’οτειχο, ότι στο επόμενο νομοσχέδιο Ιούνιο ή Ιούλιο θα υπάρχει τροπολογία για την ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Ήρθε το νομοσχέδιο, ψηφίστηκε, αλλά τίποτα δεν έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύσκεψη Ξανθού-Πολάκη με βουλευτές και διοικητές των νοσοκομείων του Έβρου

Μετά “ανακάλυψαν” ότι θα πρέπει να τελειώσει πρώτα το οργανόγραμμα και στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα. Τώρα μας λένε πως θα πάει σε συνολική ρύθμιση με τα υπόλοιπα αόριστα τους επόμενους μήνες και μάλιστα αφού εξεταστεί αν δύναται να λειτουργήσει αυτόνομα. Μα και η απαράδεκτη απόφαση κατάργησης της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ του από την προηγούμενη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με δικαιολογία ότι δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα πάρθηκε.

Οι πανηγυρισμοί με ανακοίνωση πριν

λίγες μέρες πήγαν… περίπατο

Υπάρχουν και άλλα δυο θέματα όμως. Πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Αδαμίδης και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Στέφανος Καρακόλιας, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, εξέδωσαν πανηγυρική ανακοίνωση ότι όλα βαίνουν καλώς στο Διδυμότειχο, δεν υπάρχει έλλειψη γιατρών και τα όποια προβλήματα καλύπτονται. Στην σημερινή ανακοίβωση των βουλευτών, αναφέρεται: “Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης ιατρού παθολόγου και ουρολόγου στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου”.

Άρα, υπάρχει έλλειψη γιατρών κιαι μάλιστα σημαντικών ειδικοτήτων όπως παθολόγου και ουρολόγου. Τότε γιατί πανηγύριζαν και επιτίθονταν σε όποιους κάνουν κριτική Διοικητής και Αναπληρωτής Διοικητής; Όσο για τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας… ΘΑ συνεργαστεί λέει με την 4η ΥΠΕ, με τον κ.Πλωμαρίτη δηλαδή, ώστε να γίνεται σωστή κατανομή’ “Δόθηκε η δέσμευση για την παρέμβαση σε συνεργασία με την αρμόδια Δ’ ΥΠΕ ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής να κατανέμεται με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής”. Μα έχει σταλεί εδώ και μήνες σχετική εγκύκλιος την οποία ο υφιστάμενος των κ.κ.Ξανθού και Πολάκη αγονεί και δεν αφαρμόζει και θα γίνει ειδική παρέμβαση”;

Η ανακοίνωση των βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ

για την χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Όσον αφορά την ανακοίνωση των τριών βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: “Στην εν λόγω συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στον Νομό, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, αλλά και ο καλύτερος προγραμματισμός και οργάνωση λειτουργίας των νοσοκομείων του νομού,  των  Κέντρων Υγείας, των νέων ΤΟΜΥ, καθώς και των  Περιφερειακών Ιατρείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης οι δυο πρώτες Μονάδες Υγείας. Κατά τη συζήτηση, προτάθηκαν λύσεις και ενέργειες που βελτιώνουν την ποιότητα των δομών Υγείας, ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίλυση καίριων ζητημάτων στα πλαίσια του επερχόμενου προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας.

Ουσιαστικά, υπογραμμίστηκε από τους δυο Διοικητές η αναγκαιότητα της στελέχωσης  των νοσοκομείων, τόσο σε επίπεδο νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όσο και διοικητικού προσωπικού ώστε η διοίκηση και η λειτουργία των μονάδων υγείας, καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών να καταστεί απολύτως αποτελεσματική και αποδοτική. Παράλληλα, συζητήθηκε η δρομολόγηση των ενεργειών για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, και η επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης.

Κατά την συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στις μονάδες υγείας της Σαμοθράκης, ιδιαίτερα από την επομένη της καταστροφικής πλημμύρας και έπειτα, τόσο στο επίπεδο των υποδομών και της ενίσχυσης σε προσωπικό, όσο και για την θεσμοθέτηση επιπρόσθετων κινήτρων για την ενίσχυση της περιοχής

Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, δόθηκε μια σειρά δεσμεύσεων προς την επίλυση των ζητημάτων και αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών ώστε οι μονάδες υγείας του νομού Έβρου να εξυπηρετούν ικανοποιητικά  τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα:

  • Προτάθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, και διοικητικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κατάσταση που αποτυπώθηκε σε νούμερα και δόθηκε η δέσμευση για την παρέμβαση σε συνεργασία με την αρμόδια Δ’ ΥΠΕ ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής να κατανέμεται με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
  • Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης ιατρού παθολόγου και ουρολόγου στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.
  • Επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα της αυτονόμησης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και κοινοποιήθηκε ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την κατάθεση σχεδίου νόμου τους επόμενους μήνες που θα προβλέπει μια συνολική θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας και θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αποσυνδέσεις νοσοκομείων, τα οποία δύνανται να λειτουργήσουν αυτόνομα.
  • Υπογραμμίστηκε η ανάγκη χαρακτηρισμού του ΚΥ Σαμοθράκης ως Άγονο τύπου Α’ και σημειώθηκε πως θα εξεταστεί το αίτημα ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση στελέχωσή του.
  • Ανακοινώθηκε πως έχει ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ εισήγηση για την επαναλειτουργία κάποιων Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ), συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αλεξανδρούπολης ώστε να αξιοποιηθεί ο εξαιρετικός εξοπλισμός του εργαστηρίου, που παραμένει αυτή τη στιγμή ανεκμετάλλευτος.

Σε κοινό σχόλιο τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αναφέρουν: «Προκαλέσαμε τη συγκεκριμένη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν σφαιρικά τα ζητήματα της Υγείας στον Έβρο. Η συνεργασία μας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, αλλά και τους Υπουργούς επιφέρει πάντοτε πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ γεννά και νέες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην περιοχή μας. Πρέπει να σημειωθεί πως οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών έχουν αποφέρει σημαντικά  αποτελέσματα και ο συνεχής αγώνας για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης θα συνεχιστεί  από όλες τις πλευρές, ώστε οι κάτοικοι του νομού μας να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς προβλήματα. Για τους Βουλευτές και την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ανασύσταση του Δημόσιου τομέα της Υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον και τη δράση μας, ώστε να βγούμε από την εποχή της αποδόμησης, της διάλυσης και της συρρίκνωσης που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις».

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*