Επιμελητήριο Έβρου: Δημιουργεί Evros Store για τοπικά προϊόντα και Κέντρο Θρακικής Γαστρονομίας

Επιμελητήριο Έβρου: Δημιουργεί Evros Store για τοπικά προϊόντα και Κέντρο Θρακικής Γαστρονομίας

Δυο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν 2,3,4 Δεκεμβρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, για τη νέα του θητεία. Την δημιουργία ενός Evros Store, δηλαδή καταστήματος διάθεσης τοπικών προϊόντων του νομού, αλλά και ενός Κέντρου Θρακικής Γαστρονομίας που θα αξιοποιήσει και θα αναδείξει την εκπληκτική τοπική κουζίνα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος συνδυασμός για να διεκδικήσει την διοίκηση, ο κ.Τοψίδης θα είναι και πάλι Πρόεδρος και οι εκλογές έχουν πλέον ενδιαφέρον μόνο ποιοί θα εκλεγούν σύμβουλοι και θα τον πλαισιώσουν στην καινούργια διοίκηση.  Κι εκεί αναμένεται να υπάρξει έντονος ανταγωνισμός, αφού υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που διεκδικούν την ψήφο των συναδέρφων τους.

Η ουσία φυσικά είναι ότι οι δυο συγκεκριμένες κινήσεις που εξήγγειλε την περασμένη Κυριακή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στα τοπικά προϊόντα. Όσον αφορά το EVROS STORE ή Κόμβο διάθεσης Τοπικών Προϊόντων, θα είναι ένα πρότυπο κατάστημα-“βιτρίνα διάθεσης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων του νομού.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας όπως εξήγησε, είναι να γίνει τόπος προβολής, διανομής και διάθεσης επώνυμων τοπικών προϊόντων, με στόχο κάτι παρόμοι να επεκταθεί και εκτός νομού, στην Αθήνα σε πρώτη φάση ή και στη Θεσσαλονίη, αλλά και στο εξωτερικό.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του evros-news.gr γιατί το Επιμελητήριο Έβρου δεν… κατεβαίνει στην Αθήνα με τα τοπικά προϊόντα και να αξιοποιήσει όπως κάνουν άλλοι νομοί την αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες άτομα, ο κ.Τοψίδης αποκάλυψε πως είναι στους άμεσους στόχους να γίνει κάτι τέτοιο. Το κατάστημα πάντως που θα έχει τα προϊόντα σχεδιάζεται με υψηλά πρότυπα λειτουργίας και αισθητικής, ώστε προοδευτικά να επεκταθεί και σε επιλεγμένους διεθνείς προοριμούς. Στη Γερμανία για παράδειγμα όπου υπάρχουν πολλοί Εβρίτες και Θρακιώτες γενικότερα.

Δημιουργία Κέντρου Θρακικής Γαστρονομίας

Επειδή έχει παρατηρηθεί να Μην  υπάρχει ουσιαστική σύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και τη διάθεση τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην τουριστική αγορά του Έβρου, στόχος είναι να συνδεθεί η τουριστική βιομηχανία με την πρωτογενή παραγωγή και την παραδοσιακή μας κουζίνα. Σκοπός είναι λοιπόν η αναζήτηση και δημιουργία μιας μοναδικής τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας, από εξειδικευμένους επιστήμονες της γαστρονομίας.

Συγκεκριμένα, όραμα του Επιμελητηρίου είναι ηη δημιουργία ενός Κέντρου Θρακικής Γαστρονομίας, που θα έχει ως ρόλο:

  • να ερευνήσει
  • να αναπτύξει
  • και να προωθήσει σωστά το ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Έβρου.