Όσα έγιναν στη σύσκεψη της ΝΟΔΕ Έβρου για Χ.Μέτιο: Αντιδρώντες, θετικοί, απόντες και… ερωτηματικά

Όσα έγιναν στη σύσκεψη της ΝΟΔΕ Έβρου για Χ.Μέτιο: Αντιδρώντες, θετικοί, απόντες και… ερωτηματικά

Ένταση, ανέβασμα των τόνων, αντιδράσεις και διαφωνίες, θετικές απόψεις, χτυπητές απουσίες με νόημα, αλλά και παρουσίες που δημιούργησαν ερωτηματικά, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην σύσκεψη η οποία έγινε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Έβρου το πρωί, για στήριξη της υποψηφιότητας του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Μετά την απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να δώσει το χρίσμα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο νυν Περιφερειάρχη, έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της Ν.Δ Θανάσης Νέζης, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Έβρου Τάσο Δημοσχάκη και Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μαζί τους και η… αιτίοα των διαφωνιών, νο υν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Αφού αρχικά επισκέφθηκαν στον γραφείο του τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, στη συνέχεια βρέθηκαν στα γραφεία της ΝΟΔΕ όπου είχαν συγκενρτρωθεί στελέχη του κόμματος στον Έβρο, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για την επιλογή του υποψήφιου Περιφερειάρχη.

Από τους δημάρχους που πρόσκεινται στη Ν.Δ. παρέστησαν ο Βασίλης Μαυρίδης της Ορεστιάδας και ο Παρασκευάς Πατσουρίδης του Διδυμοτείχου, ενώ δεν εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, αλλά και ο κ.Λαμπάκης, αφού νωρίτερα είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εκπροσώπους του κόμματος στο οποίο όποτε τον… συμφέρει ανήκει. Όλοι αυτοί, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άκη Παρασκευόπουλο. Μάλιστα η συγκεκριμένη ενέργεια, είναι φανερό πως ενόχλησε (και πολύ σωστά μάλιστα) τον δήμαρχο Ορεστιάδας, αφού είχε ειπωθεί ότι όλοι οι δήμαρχοι θα βρίσκονταν στη σύσκεψη της ΝΟΔΕ.

Απόντες Πέτροβιτς, Βενετίδης, Τοψίδης

Στις… χτυπητές  απουσίες, ήταν φυσικά του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του επίσης Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και έργων της ΑΜ-Θ Κώστα Βενετίδη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας για επαγγελματικούς λόγους με την σύζυγο του. Αντίθετα παρέστησαν η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένη Τζατζαίρη-Δημούδη, η οποία όπως και στην σύσκεψη της Αθήνας για το ίδιο θέμα τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας Μέτιου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Τερτσούδης που κράτησε και αυτός την ίδια στάση, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σωτήρης Μποταίτης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την επιλογή του κόμματος και άρα τον κ.Μέτιο.

Επίσης παρέστη ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Εξακουστός, ένας από τους 19 που ήταν εναντίον της υποψηφιότητας Μέτιου, ο οποίος ζήτησε από τον τελευταίο να ζητήσει συγνώμη για δηλώσεις και ανακοινώσεις του τον προηγούμενο καιρό για στελέχη της παράταξης του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Στην τοποθέτηση του δεν τάχθηκε πάντως κατά της απόφασης που πήρε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα, το ότι δεν άκουσε όλες τις απόψεις, όμως επεσήμανε ότι στηρίζει την απόφαση του Προέδρου και του κόμματος για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη. Ο Γραμματέας της Ν.Δ Λ.Αυγενάκης του απάντησε ότι έγινε διάλογος μέσα στα όργανα, ζητήθηκαν οι απόψεις όλων και εκεί έπρεπε να καταθέσει τις απόψεις και τις όποιες αντιρρήσεις είχε. Ο Παρασκευάς Πατσουρίδης έδιξε θετικός στην υποψηφιότητα Μέτιου.

Οι “εκπρόσωποι” Τοψίδη και Πέτροβιτς

Μπορεί ο Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δημήτρης Πέτροβιτς να απουσίαζαν, υπήρχαν όμως οι “εκπρόσωποι” τους στην συγκεκριμένη σύσκεψη. Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος και πολύ στενός του φίλος και συνεργάτης Νίκος Ραδιόγλου, του οποίου η παρουσία προκάλεσε όμως δικαιολογημένα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι φορέων που είναι μέλη του κόμματος και αυτός ως γνωστόν είναι ΠΑΣΟΚ. Επίσης αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν όσα είπε, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη και λέγοντας ότι περίμενε από έναν φιλελεύθερο και υπέρ της ελεύθερης οικονομίας πολιτικό όπως είναι αυτός, να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά. Τα έλεγε αυτά ο κατ εξοχήν ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ επιχειρηματίας του Έβρου, που παίρνει συνέχεια απ’ ευθείας αναθέσεις από δημάρχους και κρατικούς οργανισμούς.

Ο κ.Ραδιόγλου εμφανίστηκε λοιπόν και ως… τιμητής, διαφωνώντας με την επιλογή του Χρήστου Μέτιου, προφανώς γιατί ήθελε να είναι ο φίλος και συνεργάτης του Χριστόδουλος Τοψίδης. Υπέρ του οποίου τάχθηκε έμμεσα και ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔΕ Χαράλαμπος Παναγόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε και μια λεκτική αντιπαράθεση με τον κ.Αυγενάκη.

Η ευθύνη της παρουσίας του βαρύνει φυσικά και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Άκη Παρασκευόπουλο, όπως και η πρόσκληση της κυρίας Έμης Κασιμάτη για παράδειγμα, η οποία έφυγε από τη Ν .Δ και πήγε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή ήταν και με τον Τζήμερο. Αντίθετα απουσίαζαν γνωστά μέλη του κόμματος στην Αλεξανδρούπολη, όπως ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ και νυν Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σταύρος Σταυράκογλου, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Βαγγέλης Μυτιληνός, στέλεχος της ΔΑΚΕ Μεταφορών. Να ήταν όμως μόνο αυτά τα λάθη του Προέδρου της ΝΟΔΕ.

Ένταση με Χάρη Θεοχαρίδη

Ένταση επικράτησε και όταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης, που είναι γνωστό ότι έχει άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και δεν θέλει να βλέπει ούτε… ζωγραφιστό τον κ.Μέτιο, άρχισε από πίσω να διαμαρτύρεται έντονα. “Δεν ακούσατε τα απλά μέλη και στελέχη του κόμματος και κάνατε την συγκεκριμένη επιλογή”, ακούστηκε να φωνάζει, για να αντιδράσει έντονα ο Γραμματέας της Π.Ε της Ν.Δ και να του απαντήσει ότι συμπεριφέρεται αγενώς. “Οι βουλευτές, η ΝΟΔΕ, οι δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι που συζητήσαμε, δεν εκφράζουν την βάση του κόμματος. Και έλα μπροστά να ακουστεί η άποψη σου κιαι όχι να φωνάζεις από πίσω” του είπε ο κ.Αυγενάκης.

Παρόντες στην όλη διαδικασία ήταν επίσης, χωρίς πάντως να πάρουν θέση, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Χρύσα Μπαχαρίδου.

Στο τέλος ο Λευτέρης Αυγενάλης ξεκαθάρισε ότι τα όργανα του κόμματος λειτούργησαν πολύ καλά, άκουσαν και κατέγραψαν τις απόψεις όλων, αυτό έγινε και με την δική του παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, αλλά την απόφαση της τελικής επιλογής έχει ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτή την απόφαση, όπως την στήριξαν οι 5 ΝΟΔΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδομίας και Θράκης, αλλά και οι τρεις εκλεγμένοι βουλευτές Τάσος Δημοσχάκης, Νίκος Παναγωιτόπουλος, Δημήτρης Κυριαζίδης, αλλά και οι πρώην Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέκος Κοντός, πρέπει να την στηρίξουν όλοι.  Κάλεσε τους αντιδρώντες να συστρατευθούν σε κοινό αγώνα. Αν δεν συστρατευθούν βεβαίως άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα διαγραφούν από το κόμμα.

Σύσκεψη και στην Κομοτηνή

Στη συνέχεια το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αναχώρησε για την Κομοτηνή, όπου ενσωματώθηκε και ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης και στην σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Ροδόπης, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε την στήριξη στον νυν περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο. ¨Ολα αυτά παρόντων των τριών βουλευτών της ΝΔ σε Έβρο, Καβάλα και Δράμα, όπως και των πέντε προέδρων τοπικών ΝΟΔΕ, αλλά και του ίδιου του κου Μέτιου.

Ο κος Αυγενάκης δήλωσε πως η ΝΔ είναι ενωμένη γύρω από το πρόσωπο του κου Μέτιου και κάλεσε τους αντιδρώντες να συστρατευθούν σε κοινό αγώνα. Αν δεν συστρατευθούν βεβαίως άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα διαγραφούν από το κόμμα.