Ενοχή εν ενεργεία Αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου του Β.Λαμπάκη, πρότεινε ο Εισαγγελέας σε χθεσινή δίκη

Ενοχή εν ενεργεία Αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου του Β.Λαμπάκη, πρότεινε ο Εισαγγελέας σε χθεσινή δίκη

Την ενοχή εν ενεργεία Αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου της παράταξης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά και πρώην δημάρχου της πόλης, πρότεινε η Εισαγγελέας σε χθεσινή δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κομοτηνής.

Η δίκη δεν ολοκληρώθηκε χθες, αλλά θα συνεχιστεί στις 24 Ιανουαρίου με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης και την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Κατηγορούμενοι είναι ο εν ενεργεία Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Χρήστος Ζιώγας, ο δημοτικός σύμβουλος Νώντας Τερζής, οι οποίοι ανήκουν στην παράταξη “Πόλη και Πολίτες” του Βαγγέλη Λαμπάκη και θα είναι και πάλι υποψήφιοι μαζί του, ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής και πέντε πρώην δημοτικοί του σύμβουλοι. Με πρώτο εξ αυτών τον Λάζαρο Κιτσικίδη, επί πολλά χρόνια Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξανδρούπολης, καθώς και τους Λάζαρο Φουντουκίδη, Γρηγόρη Καραπιπέρη, Βασίλη Δούρο και Άννα Λαμπαρδή. 

Όλοι τους είναι κατηγορούμενοι και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τιμωρηθούν, μετά την πρότασης της Εισαγγελέως της έδρας να κριθούν ένοχοι για απιστία. Η υπόθεση αφορά τις αποφάσεις που είχαν λάβει και υπογράψει ως μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου Αλεξανδρούπολης την περίοδο 2006-2010 επί δημαρχίας του Γιώργου Αλεξανδρή, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος.

Από βασικός μάρτυρας κατηγορίας ο Βαγγέλης Λαμπάκης, χθες

άλλαξε στάση και έγινε ουσιαστικά … μάρτυρας υπεράσπισης

Η διαδικασία ξεκίνησε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του νυν δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος είχε κάνει την συγκεκριμένη υπόθεση “σημαία” της αντιπολιτευτικής του τακτικής, ανέβαζε συνέχεια τους τόνους ως τρίτη δημοτική παράταξη εκείνο το χρονικό διάστημα, αλλά συνέχισε την υπόθεση και όταν εξελέγη δήμαρχος το 2010. Αυτός δηλαδή προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων, ανάμεσα τους και ο εν ενεργεία Αντιδήμαρχος του Χρήστος Ζιώγας και ο δημοτικός του σύμβουλος Νώντας Τερζής, τους οποίους έχει και πάλι υποψήφιους δίπλα του. Ίσως γι’ αυτό στην χθεσινή δίκη… άλλαξε στάση και από βασικός μάρτυρας κατηγορίας, με την κατάθεση του μετατράπηκε ουσιαστικά σε μάρτυρα υπερασπίσεως.

Κάτι μάλιστα το οποίο προκάλεσε τις εύλογες απορίες, τα ερωτηματικά και τα σχόλια τόσο του Προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όσο και της Εισαγγελέως. Του επεσήμαναν ότι είναι κατηγορούμενοι  από την δική του μηνυτήρια αναφορά και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προσπαθούσε, εμφανώς αμήχανος όπως αναφέρουν όσοι παρακολούθησαν την διαδικασία απ’ το ακροατήριο, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ισχυρίστηκε ότι ήταν νέος δήμαρχος, λίγων μηνών και δεν γνώριζε πως ακριβώς είναι τα πράγματα όπως και λεπτομέρειες της υπόθεσης και ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο και πρόθεση να βλάψουν τον δήμο και άλλα τέτοια παρόμοια.

Αυτό που θα μπορούσε φυσικά να επισημάνει οποιοσδήποτε, είναι ότι ως κορυφαίος δικηγόρος, όπως συχνά του αρέσει να αυτοαποκαλείται, αλλά και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ασφαλώς και είχε πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο κατηγορούσε τον τότε δήμαρχο Γιώργο Αλεξανδρή και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, καταθέτοντας την μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους. Με αποτέλεσμα φυσικά να παραπεμφθούν σε δίκη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Ιανουαρίου, όταν

και θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου

Η δίκη όπως είπαμε διεκόπη για τις 24 Ιανουαρίου και αφού αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, στη συνέχεια το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής θα ανακοινώσει την απόφαση του. Στην πρόταση της Εισαγγελέως η κατηγορία έγινε… ηπιότερη από την αρχική, προτάθηκε η ενοχή και η τιμωρία τους, αλλά ακόμα και αν τελικά τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης χρόνων, θα μείνουν ελεύθεροι και δεν θα οδηγηθούν στις φυλακές. Αν κάποιος πάντως έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις ως θεσμικός, τότε αυτός θα έχει ένα επιπλέον πρόβλημα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το θέμα επίσης είναι, αν παράλληλα με πιθανή καταδικαστική απόφαση, μετά την πρόταση ενοχής της Εισαγγελέως, υπάρξει και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για κάποιους. Κι αυτό γιατί τόσο ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζιώγας όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Νώντας Τερζής, ανακοίνωσαν ήδη πως θα είναι ξανά υποψήφιοι με την παράταξη “Πόλη και Πολίτες” του Βαγγέλη Λαμπάκη.