Αυτή θα είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη (φωτό)

Αυτή θα είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη (φωτό)

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων από την ανάδοχο εταιρεία “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.” στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει και παρ’ ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με βάση ανάλογα έργα της ίδιας εταιρείας σε διάφορα μέρη της χώρας, όπως στην Ηλεία και το Ηράκλειο της Κρήτης, μπορούμε να σχηματίσουμε σε σημαντικό βαθμό μια πολύ καλή “εικόνα” πως θα είναι.

Η “Μεσόγειος Α.Ε” είναι λοιπόν η ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη. Η εγκατάσταση αποτελείται από κλειστά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία λειτουργούν με συνθήκες που διασφαλίζουν την μη εκπομπή οσμών και σκόνης στην ατμόσφαιρα. Με βάση όσα βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της και τις φωτογραφίες από τα επίσης πολύ σημαντικά έργα τα οποία ολοκλήρωσε ήδη σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου Κρήτης και στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας επισημαίνονται τα εξής:

Αυτό είναι το πανοραμικό σχεδιάγραμμα τόσο της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) όσο και του ΧΥΤΥ που ήδη προχωράει σημαντικά η κατασκευή του στην Αλεξανδρούπολη

Η μονάδα αποτελείται από τρία στάδια την μηχανική επεξεργασία, την βιολογική επεξεργασία και την ραφιναρία, από όπου παράγονται:

  • Ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα)
  • Υλικό τύπου κόμποστ κατάλληλο για εδαφική χρήση
  • Ηλεκτρική ενέργεια

Για την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της ανάκτησης προϊόντων.

Ειδικά για την βιολογική επεξεργασία θα εφαρμοστεί η τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης, η οποία:

  • Πραγματοποιείται σε κλειστούς αντιδραστήρες
  • Παράγει βιοαέριο, το οποίο αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας
  • Παράγει υλικό κατάλληλο για χρήση ως κόμποστ

Η Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, εφαρμόζοντας έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, οδηγεί στην επίτευξη των στόχων για την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με υψηλό επίπεδο αξιοποίησης των πόρων.

Στις 18/1/2019 η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση με την «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατ. Μακεδονίας Θράκης» (Δ.Ι.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) με τίτλο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη» και συνολική αμοιβή (κατασκευή και 5ετή λειτουργία) 28.214.384,16 €, με δικαίωμα προαίρεσης 19,5 έτη προϋπολογισμού 1.675.230,16 € / έτος .

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η κατασκευή και λειτουργία της μονάδα επεξεργασίας(ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με συνολική δυναμικότητα 44.826 τόνους ετησίως και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ). Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 78 μήνες