Ορεστιάδα: Διαβεβαιώσεις για οριστική απομάκρυνση του επικίνδυνου αμίαντου, θα ζητήσουν οι γονείς του 1ου Δημοτικού

Ορεστιάδα: Διαβεβαιώσεις για οριστική απομάκρυνση του επικίνδυνου αμίαντου, θα ζητήσουν οι γονείς του 1ου Δημοτικού

Επίσημες, συγκεκριμένες και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υφίσταται πλέον το παραμικρό πρόβλημα μετά την απομάκρυνση των επικίνδυνων πλακών αμίαντου από το πάτωμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, σκοπεύουν να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη, οι γονείς των περίπου 300 μαθητών.

Η αποκάλυψη ότι στο πάτωμα του συγκεκριμένου σχολείου βρέθηκαν πλάκες αμίαντου, από τον εργολάβο που ξεκίνησε εκεί τις εργασίες τον περασμένο Ιούλιο και επιβεβαιώθηκε αυτό μετά από εξέταση δειγμάτων που στάλθηκαν σε ειδικά εργαστήρια, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο ίδιος ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, προκάλεσε όπως είναι φυσικό ανησυχία, ερωτηματικά και εύλογες απορίες στους γονείς των μαθητών. Γιατί ο αμίαντος έχει απαγορευτεί και έχει χαρακτηριστεί από το 2002 για τα σχολεία, με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που ζητούσε την άμεση απομάκρυνση του όπου υπάρχει.
Ο κ.Μαυρίδης, που σε συνεχόμενες δηλώσεις του επικαλέστηκε για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων και επιδιορθώσεων στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, λόγω της ανάγκης να αφαιρεθούν οι πλάκες αμιάντου, είπε και κάτι πολύ σοβαρό. Μιλώντας στον Status Radio, κατήγγειλε ότι το θέμα αυτό, η ύπαρξη δηλαδή πλακών επικίνδυνου αμίαντου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στον δήμο Ορεστιάδας, α και προσπάθησε να καθησυχάσει συμπληρώνοντας ότι αν δεν αφαιρεθεί ο αμίαντος δεν υπάρχει πρόβλημα. “Ψάχνοντας βρήκα ότι αυτά είχαν διαπιστωθεί από το 2008 και το 2009, αλλά έκαναν κάποιοι την… παλαβή. Βέβαια για να μην κινδυνολογούμε, αν δεν αφαιρεθεί ο αμίαντος δεν υπάρχει πρόβλημα. Στον πάνω όροφο υπήρχαν αρκετά πλακάκια με αμίαντο”. Κατηγόρησε δηλαδή τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ότι γνώριζαν από το 2008 την ύπαρξη αμίαντου και… έκαναν την παλαβή, όπως είπε με το γνωστό του ύφος. Θέλοντας να δείξει πως ο ίδιος το έμαθε τον περασμένο Ιούλιο και στα πέντε προηγούμενα χρόνια δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του.
Προσπαθώντας επίσης να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα παραμένει κλειστό μέχρι την Δευτέρα 30 του Σεπτεμβρίου, διαβεβαιώνει ότι το συνεργείο που αφαίρεσε τις πλάκες αμίαντου είναι εξειδικευμένο για παρόμοιες περιπτώσεις. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τον ανάδοχο εργολάβο, που έχει αναλάβει και αυτό το σχολείο μαζί με άλλα 37 σχολικά συγκροτήματα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο θα είναι απολύτως ασφαλές. Ήδη όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά απ’ όσα αποκάλυψε στις ραδιοφωνικές του δηλώσεις αλλά και είπε στους γονείς την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου και τους ενημέρωσε για την ύπαρξη αμιάντου και της παρεμβάσεις που κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν ώστε να αφαιρεθεί, άρχισε το θέμα να σχολιάζεται έντονα.

Μαυρίδης: Πήραμε το πιστοποιητικό

ότι πλέον δεν υπάρχει ίχνος αμίαντου

Ο κ.Μαυρίδης το έκανε βέβαια για να δικαιολογήσει ότι οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν τέλη Αυγούστου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα κρατήσουν για ένα επιπλέον μήνα. Όμως αρκετοί γονείς ανησυχούν και σε συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook για παράδειγμα, υπήρξαν καταγγελίες για το θέμα ύπαρξης του αμίαντου στο δάπεδο του 1ου Δημοτικού Σχολείου και τις διαχρονικές ευθύνες όσων δεν φρόντιζαν να τις απομακρύνουν νωρίτερα.
Τώρα λοιπόν, αφού το συγκεκριμένοι συνεργείο που τις αφαίρεσε είναι εξειδικευμένο και μάλιστα όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο ο Βασίλης Μαυρίδης, χρειάστηκε να κάνει ο ίδιος μέχρι και παρέμβαση στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να αποδεσμευτεί από το Μάτι και να έρθει στην Ορεστιάδα, προφανώς και έδωσε  ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ στον δήμο Ορεστιάδας, ότι δεν υφίσταται πλέον το παραμικρό πρόβλημα από τον καρκινογόνο αμίαντο, αφού αφαιρέθηκε. ο είπε εξάλλου στις ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κ.Μαυρίδης ξεκάθαρα: “Πήραμε το πιστοποιητικό ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμιάντου μέσα στο 1ο Δημοτικό”. Αυτό φυσικά θα το παρουσιάσει και στους γονείς των μαθητών για να τους καθησυχάσει, μια και όπως δήλωσε κατηγορηματικά, μετά την απομάκρυνση τους και την ολοκλήρωση των εργασιών δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.