Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, o Θεσσαλονικιός κύριος «Pfizer» που δημιούργησε το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, o Θεσσαλονικιός κύριος «Pfizer» που δημιούργησε το εμβόλιο

Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer που φέρνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με επιτυχία 90%, είναι Θεσσαλονικιός εβραϊκής καταγωγής και η έδρα του είναι στη Νέα Υόρκη.


Προσχώρησε στην εταιρεία το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της ογκολογίας και της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών και της Pfizer Innovat. είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντας την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, σπάνιων ασθενειών, κ.α.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. «Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημείωνε στην ανάρτηση.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Oλοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής, εργάστηκε ως ασκούμενος κτηνίατρος, προσλήφθηκε στο τμήμα Animal Health Pfizer της Eλλάδας ως τεχνικός διευθυντής.

Το 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για  να αναλάβει τη θέση του U.S. Group Marketing Director for Animal Health (Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τομέα της υγείας για ζώα). Το 2004 ορίζεται αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων της εταιρείας. Το 2006 αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Στη συνέχεια ορίζεται Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του Ομίλου Pfizer.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από την FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Επίσης, ολοκλήρωσε τη συνεργασία με την γερμανική Merck KGaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.
Είναι, επίσης, μέλος σε μια σειρά από συμβούλια, όπως το Healthcare Leadership Council (HLC), ένα φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες αλλά και το International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Association (IFPMA), ένας οργανισμός που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας. 21651436Έχει σπίτι στην Χαλκιδική η οποία αποτελεί τον «νούμερο ένα» προορισμό για απόδραση όταν έχει χρόνο.
Η οικογένειά του έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.
Αυτό το στοιχείο τον έκανε να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει αυτούς τους δεσμούς και στα παιδιά του που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ και επισκέπτονται την Ελλάδα οικογενειακώς μόνο στις διακοπές για να δουν την αδελφή του με τα παιδιά της και τα πεθερικά του που είναι στη Θεσσαλονίκη.


Ο κ. Μπουρλά γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε, όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Ο σημερινός CEO της Pfizer πήγε σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, στο 10ο της οδού Ικτίνου και Τσιμισκή και ακολούθως σπούδασε στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου. Μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, τελειώνοντας το διδακτορικό του.
Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο κ. Μπουρλά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναλάβει θέση πανεπιστημιακού στο πανεπιστήμιο όπου φοίτησε, το ΑΠΘ.
Τότε δέχθηκε πρόταση από την Pfizer και αποφάσισε να αλλάξει εκ διαμέτρου την πορεία του. Η αμερικανική εταιρεία τού ζήτησε να γίνει μέλος της ομάδας τους στην Αθήνα. Αρχικά δεν ήθελε να εγκαταλείψει ούτε τη Θεσσαλονίκη, ούτε την προοπτική της ακαδημαϊκής καριέρας.
Τελικά, μετά και την επιμονή της εταιρείας, δέχθηκε να αναλάβει τη θέση και να μεταβεί στην Αθήνα με σκοπό να καθίσει ένα με δύο χρόνια. Τότε άλλαξαν όλα στο σκεπτικό του. Μετά την Αθήνα ακολούθησαν άλλοι επτά προορισμοί, σε πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να καταλήξει στην υψηλή θέση που βρίσκεται σήμερα.
Από την Ελλάδα έφυγε στα 35 του, γεγονός που συνέδραμε καθοριστικά στη διατήρηση των δεσμών του και των επαφών του με τη χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε σωματικά και επαγγελματικά. Γι’ αυτό και φροντίζει κάθε καλοκαίρι να το περνά στην Ελλάδα και να ανανεώνει τις εικόνες του από την όμορφη γενέτειρά του.
Στα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το κέντρο ψηφιακών ερευνών που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο φαρμακευτικός κολοσσός, μέχρι το τέλος του 2020, όπου θα απασχοληθούν 200 επιστήμονες της χώρας μας.


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

O Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Μπουρλά για την ιστορική επιτυχία της ανακάλυψης του εμβολίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια δόσεων.

Πηγή: protothema.gr