Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 150 MW στην Αλεξανδρούπολη, χορήγησε η ΡΑΕ στον όμιλο Κοπελούζου

Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 150 MW στην Αλεξανδρούπολη, χορήγησε η ΡΑΕ στον όμιλο Κοπελούζου

Στην χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό αποθήκευσης ισχύος 150MW με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης , στo Ο.Τ. 3 της Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης, προχώρησε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά την τακτική συνεδρίασή της στις 03.12.2020.

Ο σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συσσωρευτών ιόντων λιθίου που θα λειτουργεί ως Κατανεμόμενη Μονάδα Έγχυσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποθηκευτικής ισχύος συσσωρευτών 150MW και συνολικής χωρητικότητας  450MWh πήρε την άδεια απ’ την ΡΑΕ για 35 χρόνια. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση:

“Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό αποθήκευσης στην εταιρία με την επωνυμία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε» όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται, με την εξής μετοχική σύνθεση:
DAMCO ENERGY A.E 23,33%, ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚ/ΤΙΚΗ Α.Τ.Τ.Ν.Ε. 23,33%, ΣΙΛΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ Α.Ε 36,72%, ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 6,54%, ΣΑΜΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 0,07%, ΠΑΣΤΙΡΜΑΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 1,61%, ΒΑΚΑΔΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 0,09%, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 3,63%, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 4,50%,
ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 0,09%, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ 0,09%.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ

Πρόκειται για την Μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο και για την οποία ο όμιλος Κοπελούζου έχει κινηθεί όλα αυτά τα χρόνια με πολύ μυστικοπάθεια και με ελάχιστη έως ανύπαρκτη ενημέρωση. Όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των κατοίκων που μένουν στις περιοχές γύρω από τον χώρο που θα κατασκευαστεί η συγκεκριμένη Μονάδα, αλλά ακόμα και τους θεσμικούς. Η σημερινή δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης για παράδειγμα, ελάχιστα γνωρίζει και δεν έχει ενημερωθεί επίσημα, όπως και το δημοτικό συμβούλιο, για την συγκεκριμένη επένδυση, ενώ υλοποιείται στα όρια του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση η… σιγή ασυρμάτου και η έλλειψη παραμικρής αντίδρασης που επικρατεί από πρόσωπα και φορείς, οι οποίοι στην περίπτωση άλλων επενδύσεων, όπως του χρυσού στο Πέραμα για παράδειγμα, αν και δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις φυσικά όσον αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος… χαλούσαν τον κόσμο. Κι αναφερόμαστε τόσο στον τέως δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, όπως και σε οργανώσεις όπως η Οικολογική Εταιρεία Έβρου και άλλες παρόμοιες.

Επίσης, για την παρόμοια επένδυση της ΤΕΡΝΑ στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, οι παρατάξεις του Τάκη Τοψίδη και του Κώστα Κατσιμίγα ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καθυστέρησαν επί μήνες τις διαδικασίες. Μάλιστα ο δεύτερος ου ως γνωστόν υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ψήφισε. Για την επένδυση του ομίλου Κοιπελούζου πάντως στην Αλεξανδρούπολη, δεν ακούσαμε να εκφράζουν την παραμικρή ανησυχία, αντίδραση ή έστω άποψη.