Ορεστιάδα: Ξεκίνησε η δημιουργία του Κέντρου Τεχνολογίας και Επιστημών “Ευγένιος Ευγενίδης” στις Καστανιές

Ορεστιάδα: Ξεκίνησε η δημιουργία του Κέντρου Τεχνολογίας και Επιστημών “Ευγένιος Ευγενίδης” στις Καστανιές

Ελάχιστες ημέρες μετά την υπογραφή αποδοχής της σημαντικής δωρεάς του Ιδρύματος Ευγενίδου στον δήμο Ορεστιάδας, με την δημιουργία Κέντρου Τεχνολογίας και Επιστημών στις Καστανιές ύψους 4 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε η δημιουργία του.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή έπεσαν οι υπογραφές από τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Ι.Ε.), Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη για την αποδοχή της συγκεκριμένης σπουδαίας δωρεάς και την Μεγάλη Δευτέρα ξεκίνησε η υλοποίηση της.
Έγινε ήδη ως πρώτο “βήμα” η παράδοση και εγκατάσταση στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου των Καστανεών όπου θα στεγαστεί, των ειδικών πλαισίων όπου θα τοποθετηθούν τα 57 εκθέματα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Πρόθεση του δωρητή είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού χώρου επιστήμης και τεχνολογίας διεθνών προδιαγραφών στον οποίο οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και κάθε φίλος της γνώσης και των θετικών επιστημών, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους μία μόνιμη Έκθεση που καλύπτει τις τρεις θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά», «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» και «Βιοτεχνολογία».

Η διαδραστική αυτή Έκθεση, αρχικής αξίας μεγαλύτερης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, έχει σχεδιασθεί από την Cité des Sciences et de l’ Industrie, ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον πρωτοπόρα Ιδρύματα στο χώρο της επιστημονικής μουσειολογίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της επιστημονικής παρατήρησης και του πειραματισμού. Η προσέγγισή της συμπληρώνει και διευρύνει τα σχολικά εκπαιδευτικά εργαλεία.

Εντάσσεται δε στον χώρο της μη-τυπικής εκπαίδευσης και στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες ψυχαγωγίας που οδηγούν σε μαθησιακά αποτελέσματα.