Δημοσχάκης: Μετά το τελεφερίκ Διδυμοτείχου, θα… ανοίξει το κλειστό απ’ το 2018 Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας!!!

Δημοσχάκης: Μετά το τελεφερίκ Διδυμοτείχου, θα… ανοίξει το κλειστό απ’ το 2018 Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας!!!

Αν και βρισκόμαστε αρχές Ιουλίου, φαίνεται ότι.. έσφιξαν για τα καλά οι ζέστες. Έτσι, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Τάσος Δημοσχάκης, μετά το… τελεφερίκ που θα έφερνε στο Διδυμότειχο, δηλώνει ότι θα ξαναλειτουργήσει το κλειστό από το 2018 Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας. 

Κι αυτό θα γίνει μάλιστα για να παράγει ζάχαρη. Μπορεί οι Εβρίτες αγρότες, όπως και συνάδερφοι τους σε άλλες περιοχές της χώρας να σταμάτησαν να καλλιεργούν τεύτλα από το 2018, αλλά με… ένα μαγικό ραβδί θα αρχίσουν και πάλι να σπέρνουν. Μπορεί η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τους “έμπλεξε” με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, σε ένα… περίεργο σχήμα με ιδιώτη αναγκάζοντας τους να γίνουν μάλιστα και μέτοχοι της Τράπεζας και εγγυητές των δανείων τους, μπορεί κάποιοι να έχασαν λεφτά και τα σάπισαν τα τεύτλα τους στα χωράφια, αλλά όλα αυτά δεν απασχολούν τον κυβερνητικό βουλευτή. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία δεν έγινε τίποτα για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, τώρα ο κ.Δημοσχάκης είναι έτοιμος να το ξαναλειτουργήσει. Λίγο πριν τις φημολογούμενες πρόωρες εκλογές του ερχόμενου Φθινοπώρου τα λέει όλα αυτά.

Πως προέκυψαν; Μετά την συνάντηση του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος μαζί με τον υπουργό του Άδωνι Γεωργιάδη, διαβεβαίωσαν τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή Έβρου, όπως ο ίδιος διατείνεται, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τις προοπτικές επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Ακόμη και με ένα μεικτό επενδυτικό σχήμα, που θα περιλαμβάνει ιδιώτες, τράπεζες, Δήμους και Συνεταιρισμούς. Μάλιστα όλα αυτά τα είπε χθες στην ραδιοφωνική εκπομπή του Status FM, του αγαπημένου του δημοσιογράφου Σταύρου Αποστολίδη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ

Εδώ προκύπτουν μια σειρά από λογικά ερωτήματα, που θα έκανε ο κάθε σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος στον κ.Δημοσχάκη, ο οποίος… ονειρεύεται να… αναβιώσει την τευτλοκαλλιέργεια, την παντζιαροκαλλιέργεια όπως την ονομάζουμε, στην περιοχή του Έβρου:

  • Το εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας είναι κλειστό από το 2018. Από τότε έχουν να δουλέψουν και να συντηρηθούν τα μηχανήματα του, τα οποία μάλιστα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές και έχουν σκουριάσει. Υπήρχαν μάλιστα φήμες και δημοσιεύματα ότι εξετάζονταν το ενδεχόμενο να πουληθούν ως SCRAP.
  • Οπότε, χρειάζονται μήνες ολόκληροι για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους, διαφορετικά πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργια, που απαιτούν πολλά εκατομμύρια επένδυση.
  • Ποιοι υπάλληλοι θα λειτουργήσουν το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Οι παλαιοί, που έχουν την εμπειρία και θα μπορούσαν άμεσα να προσαρμοστούν, είτε βγήκαν σε σύνταξη με το ειδικό πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, είτε μετατάχθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
  • Θα αφήσουν δηλαδή ο πρώην Πρόεδρος των εργαζομένων και πρώην δεξιός (μια και η Ν.Δ τον διόρισε) και “αστέρι” πλέον του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Χασανίδης τις θέσεις στην Εφορία και το Τελωνείο Ορεστιάδας μαζί με την γυναίκα του, για να γυρίσουν στο εργοστάσιο Ζάχαρης;
  • Εκτός αν φέρουν λαθρομετανάστες από το ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου, για τα οποία ο Τάσος Δημοσχάκης τάχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που κατασκευάζεται επέκταση και είναι για το καλό μας και μάλιστα έδωσε… αγώνα γι’ αυτό.

  • Όλοι γνωρίζουν πως ένας βασικός λόγος που έκλεισαν από το 2014 τα εργοστάσια Ζάχαρης στην χώρα μας, ήταν ότι το κόστος για κάθε κιλό ζάχαρης που παρήγαγαν, ήταν ασύμφορο γιατί πολλαπλάσιο της τιμής εισαγόμενης ζάχαρης. Κι όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορείς να απαγορέψεις τις εισαγωγές.
  • Επίσης, το κόστος ενέργειας για την λειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης, τον τελευταίο χρόνο που λειτούργησε, ήταν από τότε ασύμφορο και η ζημιά για κάθε ημέρα λειτουργίας ήταν πολύ μεγάλη. Τώρα, με το κόστος των καυσίμων ή έστω του φυσικού αερίου που έρχεται στην Ορεστιάδα να έχουν εκτοξευθεί και να μην φαίνεται στον ορίζοντα μείωση, ποιος θα ρισκάρει να χάνει εκατομμύρια λειτουργώντας το συγκεκριμένο εργοστάσιο;
  • Στο μικτό σχήμα που… ονειρεύεται ο κ.Δημοσχάκης, θα μετέχουν λέει οι δήμοι και οι Συνεταιρισμοί, μαζί με ιδιώτες και Τράπεζες. Μα η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ανήκουν όλα αυτά, κάνει… αμάν να τα ξεφορτωθεί; Θα υπάρξει τράπεζα που θα πάει να μπλέξει;
  • Επίσης, ο δήμος Ορεστιάδας και ο δήμος Διδυμοτείχου για παράδειγμα, θα γίνουν… επιχειρηματίες και θα βάλουν τα χρήματα που εισπράττουν από τους δημότες, για να πληρώνουν κάποιους να δουλεύουν για λίγο καιρό και να κάθονται τους άλλους μήνες, όπως γινόταν με την πρώην ΕΒΖ που φυσικό ήταν κάποια στιγμή να χρεωκοπήσει; Παράγοντας προϊόν που θα είναι πανάκριβο σε σχέση με τα άλλα της αγοράς; Ποιος θα το αγοράσει;
  • Επίσης, για ποιους Συνεταιρισμούς στον Έβρο που θα μετέχουν στο εγχείρημα μιλάει ο βουλευτής Έβρου; Ένας ουσιαστικά υπάρχει και λειτουργεί σωστά και υποδειγματικά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών “Η ΕΝΩΣΗ” Ορεστιάδας. Σε Διδυμότειχο και Αλεξανδρούπολη,  οι πρώην ΕΑΣ υπολειτουργούν. Ποιος λοιπόν θα πάει να χάσει εκατομμύρια και με ποια νομιμοποίηση;
  • Μιλάμε ότι ούτε ο Πρόδρομος Προϊκάκης, που ο άνθρωπος έχει δώσει αγώνες χρόνια τώρα για να μείνει ανοιχτό το συγκεκριμένο εργοστάσιο και να μην “σβήσει” η τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο, δεν τα πιστεύει.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι ο Τάσος Δημοσχάκης, επειδή βλέπει πως έρχονται εκλογές, “πέταξε” και την συγκεκριμένη ΜΠΑΡΟΥΦΑ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας, όπως παλαιότερα είχε μιλήσει για τελεφερίκ στο Διδυμότειχο. Σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το… θυμικό των μεγαλύτερων σε ηλικία αγροτών, που θυμούνται τις παλιές εποχές καλλιέργειας ζαχαρότευτλων και λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου. Ελπίζοντας φυσικά να τους… ξεγελάσει και να τον ξαναψηφίσουν, όπως έγινε το 2019 που υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα, ως… εν αναμονή υπουργός Δημόσιας Τάξης ή Εθνικής Άμυνας.

Ο μόνος που μπορεί να τον πίστεψε, είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος, που και αυτός… ονειρεύεται κάτι άλλο, να γίνει δήμαρχος. Μάλιστα είχε πριν λίγο καιρό κάνει την ΦΟΒΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, να δημιουργηθεί κυκλοφοριακός κόμβος στην περιοχή του κλειστού εργοστασίου Ζάχαρης και προς την ΒΙ.ΠΕ Ορεστιάδας. Να δώσει δηλαδή το Κράτος εκατομμύρια ευρώ, ώστε να κάνει κόμβο για ένα εργοστάσιο που είναι κλειστό και μόνο ο Δημοσχάκης πιστεύει ότι μπορεί να ξαναλειτουργήσει.

Τέτοιες απόψεις έχει ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος τρία χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ή ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ με τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη και ψήφιζε τα πάντα που έφερνε η δημοτική αρχή. Στην οποία μάλιστα εκλέχθηκε ΚΑΤΆ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, αφού δεν έπρεπε να είναι καν υποψήφιος, μια και είχε πάρει έργα άνω των 5.000 ευρώ από τον δήμο Ορεστιάδας. Τώρα κάποιοι τον… σέρνουν σε χορούς και πανηγύρι, ελπίζοντας ότι και αυτός μπορεί να “παραμυθιάσει” τον κόσμο, με παρόμοιες υποσχέσεις σαν του Τάσου Δηγμοσχάκη, για επαναλειτουργία του κλειστού από το 2018 εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας.

Που… να σφίξουν και άλλοι οι ζέστες δηλαδή.