Κυβέρνηση: Σε όλο το μήκος του Έβρου θα γίνει σταδιακά η επέκταση του φράχτη

Κυβέρνηση: Σε όλο το μήκος του Έβρου θα γίνει σταδιακά η επέκταση του φράχτη

Σε όλο το μήκος του νομού Έβρου και όχι μόνο κατά επιπλέον άλλα 80 χιλιόμετρα όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, θα γίνει η επέκταση του φράχτη αποτροπής, ανακοίνωσε επίσημα η Κυβέρνηση μετά την σημερινή συνεδρίαση υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε συγκεκριμένα ότι:

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας.
Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Αυτή την στιγμή υπάρχει ο φράχτης μεταξύ Καστανεών και Ν.Βύσσας μήκους 13 χιλιομέτρων, ο οποίος ενισχύθηκε περαιτέρω και παράλληλα κατασκευάστηκε ο νέος 27 χιλιομέτρων στην περιοχή των Φερών. Συνολικά δηλαδή καλύπτονται 40 από τα 180 χιλιάδες χιλιόμετρα ελληνοτουρκικών συνόρων, στα οποία πλειοψηφία είναι ο ποταμός Έβρος. Στόχος λοιπόν είναι σταδιακά να καλυφθεί όλη αυτή η απόσταση, ώστε να μην υπάρχουν εύκολα περάσματα για τους διακινητές και λαθρομετανάστες.
Να θυμίσουμε ότι στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.