Φυλάκιο Ορεστιάδας: “Κεραυνοί” Μητροπολίτη Δαμασκηνού για ΚΥΤ, παρουσία Δημοσχάκη: “Προκλητική, άδικη και αδικαιολόγητη η επέκταση του”

Φυλάκιο Ορεστιάδας: “Κεραυνοί” Μητροπολίτη Δαμασκηνού για ΚΥΤ, παρουσία Δημοσχάκη: “Προκλητική, άδικη και αδικαιολόγητη η επέκταση του”

“Άστραψε και βρόντηξε” ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, κατά την χθεσινή Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλακίου, με αφορμή τις εργασίες επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου.

Παρουσία του βουλευτή Έβρου της Ν.Δ Τάσου Δημοσχάκη, ο οποίος είναι υπέρμαχος της επέκτασης και της δημιουργίας νέου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, το οποίο ήδη χτίζεται απέναντι από τις υπάρχουσες δομές, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του στην συγκεκριμένη απόφαση και υλοποίηση της από την Πολιτεία. Την χαρακτήρισε μάλιστα “άδικη και αδικαιολόγητη αυτή απόφαση της Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργού, που συνεχίζει προκλητικά να αγνοεί και να περιφρονεί την τοπική κοινωνία”.

Παράλληλα τόνισε με έμφαση: “Η παρουσία μου στο χωριό σας, το Φυλάκιο, έχει και σκοπό να εκφράσει για μία ακόμα φορά την αντίθεση της τοπικής Εκκλησίας και εμού προσωπικά στο εγχείρημα της Πολιτείας για την επέκταση του Κ.Υ.Τ. στην ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή περιοχή του ακριτικού Έβρου. Γι’ αυτό ενώνω και την δική μου ειρηνική διαμαρτυρία μαζί με τη δική σας διαμαρτυρία. Προς τούτοις, συγχαίρω όλους εκείνους που δυναμικά αντιστάθηκαν”. 

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Μητρόπολης:

“Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον ωσαύτως πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλακίου, του τέως Δήμου Κυπρίνου, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη και του Πρόεδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Φυλακίου Χρήστου Τυρμπάκη.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του Φυλακίου ο Σεβασμιώτατος πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, είπε ότι  «η σημερινή μου επίσκεψη στό χωριό σας πέραν από την λατρευτική της διάσταση πραγματοποιείται γιά να εκδηλώσει για μία ακόμα φορά την αντίθεση της τοπικής Εκκλησίας και εμού προσωπικά στο εγχείρημα της Πολιτείας γιά την επέκταση του Κ.Υ.Τ. στην ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή περιοχή του ακριτικού Έβρου. Γι αυτό ενώνω και την δική μου ειρηνική διαμαρτυρία μαζί με τη δική σας διαμαρτυρία. Προς τούτοις, συγχαίρω όλους εκείνους που δυναμικά αντιστάθηκαν στην άδικη και αδικαιολόγητη αυτή απόφαση της Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργού, που συνεχίζει προκλητικά να αγνοεί και να περιφρονεί την τοπική κοινωνία».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη απόφαση των κατοίκων του χωριού να κτίσουν μία εκκλησία σε παρακείμενο στις εγκαταστάσεις του Κ.Υ.Τ. αγροτεμάχιο, που δώρισε για αυτό το σκοπό ευσεβής χριστιανή από το Φυλάκιο και ενεθάρυνε τους πιστούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ανέγερση αυτού του Ναού, η παρουσία του οποίου θα μαρτυρεί διαχρονικά τις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.