ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Ο “βουβός” Ιανουάριος των υποψηφίων δημάρχων και ο… θερμός Φεβρουάριος

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Ο “βουβός” Ιανουάριος των υποψηφίων δημάρχων και ο… θερμός Φεβρουάριος

Αν και το 2023 είναι προεκλογική χρόνια τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, περάσαμε έναν “βουβό” Ιανουάριο στο νομό Έβρου.

Καλά που υπήρξε και η ανακοίνωση για το ψηφοδέλτιο Έβρου από το ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι απομένει μία ακόμα θέση την οποία θα καλύψει γυναίκα υποψήφια την οποία αναζητούν τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο από το πάλαι ποτέ κυβερνητικό κόμμα και είχαμε έτσι κάποια επίσημη εξέλιξη στα προεκλογικά τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου.
Ο Φεβρουάριος βέβαια φαίνεται από το ξεκίνημα του πως θα είναι το ακριβώς αντίθετο. Άλλωστε οι πληροφορίες που συνεχώς αυξάνονται, αναφέρουν ότι οι πρώτες εθνικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου και οι επαναληπτικές δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική στις 14 Μαΐου.
Ίδια μέρα δηλαδή με τις τουρκικές εκλογές.
Οπότε όλα τα κόμματα αναμένεται να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια τους για να μπορούν πλέον και υποψήφιοι να αρχίσουν και επίσημα την προεκλογική τους εκστρατεία.

Πρώτος άνοιξε τον… χορό ο Διαμαντής

Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, πρώτος από τους καινούργιους υποψηφίους… άνοιξε το χορό ο Διαμαντής Παπαδόπουλος στην Ορεστιάδα. Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για δήμαρχος κόντρα στον Βασίλη Μαυρίδη, με μαγνητοσκοπημένη δήλωση του και μαζί το όνομα της παράταξής του “Ορεστιάδα νέα ξανά”.
Όπως είναι φυσικό, πήρε… σβάρνα τα ραδιόφωνα για να εξηγήσει την απόφασή του και εκεί ήταν φανερή η αμηχανία του, όταν τον ρωτούσαν το αυτονόητο. Γιατί ξαφνικά, μετά από τρία χρόνια πλήρους ταύτισης και συμπόρευσης με την σημερινή δημοτική αρχή, “ανακάλυψε” ότι διαφωνεί και πως όλα γίνονταν λάθος.
Ο ίδιος βέβαια προσπάθησε να εξηγήσει ότι διαφωνούσε καιρό πολλά θέματα, μόνο που τόσο στα δημοτικά συμβούλια όσο και στον δημόσιο διάλογο, ήταν… σφίγγα. Δεν άνοιξε ποτέ το στόμα του να πάρει θέση, ακόμα και σε κορυφαία ζητήματα που απασχόλησαν το δήμο Ορεστιάδας.
Όπως ήταν η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, που ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων του απλού κόσμου ή όπως το θέμα με τα χαμένα αυτοκίνητα που αναζητούνται, ενώ ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής είχε ψηφίσει το έργο ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 6 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί με έκπτωση μόλις 5% και τελικά  απορρίφθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ και θα επαναπροκηρυχθεί.

Θα ακολουθήσει ο Τσιουράκης;

Στο γειτονικό Διδυμότειχο, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση-ανακοίνωση ποιος θα είναι αντίπαλος του σημερινού δημάρχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου. Ούτε καν από τους πρώην δημάρχους Χρήστο Τοκαμάνη και Παρασκευά Πατσουρίδη, οι οποίοι ακούγεται πως θα είναι ξανά υποψήφιος εκ νέου.
Ούτε και από τον Γιώργο Τσιουράκη, τον καταγόμενο εκ Ψαθάδων, ο οποίος δείχνει εδώ και λίγο καιρό μια… κινητικότητα. Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι σε λίγες μέρες θα προχωρήσει σε δήλωση της επίσημης υποψηφιότητας του, όμως τουλάχιστον μέχρι τώρα τίποτα τέτοιο δεν έγινε.
Αν και εγώ πιστεύω ότι στο δήμο Διδυμοτείχου μπορεί να προκύψει υποψήφιος δήμαρχος και μετά τις; εθνικές εκλογές, ανάλογα με τους βουλευτές που θα εκλέξει η Ν.Δ στο νομό Έβρου. Ναι, το σενάριο που μήνες πριν ανέφερα για τον Τάσο Δημοσχάκη εννοώ.

Η 30η Γενάρη πέρασε, ανακοινώσεις πουθενά

Πάμε στην Αλεξανδρούπολη, εκεί όπου κάποιοι πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι από το καλοκαίρι ακόμα υποστήριζαν πως έχουν έτοιμους συνδυασμούς και παρατάξεις στο μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά μέχρι τώρα η μόνη σίγουροι υποψήφιοι είναι ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης.
Μια και αναφέρθηκα στον κ.Λαμπάκη, στην επίσημη σελίδα της παράταξής του είχε ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου ότι θα γινόταν επίσημη ανακοίνωση νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της παράταξης στις. 30 Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα 4 Φεβρουαρίου πάντως αυτό δεν έχει γίνει.
Λέτε να ισχύει το… καλό πράγμα αργεί να γίνει; Να ανακοινωθούν κάποιες ημέρες αργότερα; Όμως όταν επίσημα δηλώνεις πως είσαι έτοιμος να ανακοινώσεις σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάποια καινούργια πρόσωπα και αυτό δεν γίνεται, τότε οι πολιτικοί σου αντίπαλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Μιλώντας για δυσκολία στην εξεύρεση υποψηφίων αν και διετέλεσε επί 9 χρόνια δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Απ’ το καλοκαίρι ήταν-υποτίθεται-έτοιμοι

Όσο και τους άλλους πιθανούς υποψήφιους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, ο Δημήτρης Καραβασίλης μπορεί να άρχισε να βγαίνει… εκτός ξενοδοχείου στο οποίο είναι Διευθυντής, το Astir Egnatia, αλλά ακόμα δεν ακούσαμε ούτε.. τη φωνή του σε κάποιο ραδιόφωνο ή κανάλι. Ούτε κάποια γραπτή του δήλωση υπήρξε με την οποία να γίνει ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.
Ας έλεγε ο φίλος μου, ο Λάκης Κιτσικίδης, που είναι το “δεξί χέρι” του μαζί με τον… ξεπερασμένο από την εποχή πολιτικό συμβουλάτορα του Δημοσθένη Δούκα από το καλοκαίρι ακόμα πως ο συνδυασμός του είναι κατά 85% έτοιμος και θα ανακοινώνονταν εδώ και μήνες, αλλά έχουμε πλήρη… σιωπή έως τώρα.
Του έχουν βάλει μήπως… φίμωτρο του Καραβασίλη, που σίγουρα οι συνεχείς προαναγγελίες ανακοίνωσης της υποψηφιότητας και οι αναβολές, μόνο κάποιον που έχει… αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να πετύχει δεν δείχνουν;

Τέλειωσε το… μέλι της “Κυψέλης”;

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον Στάθη Ασπιώτη, τον επικεφαλής της “Κυψέλης”, αφού φαίνεται πως μάλλον… στέρεψε το μέλι που τρέφονταν οι διάφοροι κηφήνες οι οποίοι τον είχαν περιτριγυρίσει και τον “παραμύθιαζαν” ότι είναι ο… εν αναμονή νέος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
Γι’ αυτό τον βλέπουμε να πηγαίνει μόνος του στις διάφορες εκδηλώσεις, χωρίς να έχει δίπλα του, όπως συνέβαινε παλαιότερα, την Κρύστα Μπαμπούρα ή τον… “περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις” επικοινωνιακό του σύμβουλο Αντώνη Καμελίδη, με τον οποίο μαθαίνουμε ότι έχουν διαρραγεί πλέον οι σχέσεις τους.
Έτσι ο Στάθης την στιγμή που ψάχνει εναλλακτικές λύσεις, να “κολλήσει” ενδεχομένως σε κάποιον άλλο υποψήφιο δήμαρχο, σκεφτείτε ότι… κατάντησε να συναντηθεί ακόμα και με το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ, τον… Παυλάρα Μιχαηλίδη, που εκπροσωπεί ως γνωστόν μόνο τον… εαυτό του (και αυτό συζητείται).
Αφήστε που η αμηχανία και το μπέρδεμα του Ασπιώτη είναι τόσο μεγάλο, που είναι φανερό πως… έχασε τον έλεγχο. Την στιγμή που ισχυρίζεται ότι έχει βρει… άκρες με το Μέγαρο Μαξίμου (εδώ γελάνε όπως λέμε) για να στηριχθεί η υποψηφιότητα του, βγήκε σε ραδιοφωνικό σταθμό και ως Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την επιλογή να αναθέσει σε εργολάβο καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση και πλύση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Μήπως έχει… προσωπική εμπειρία;

Κατ΄ αρχάς, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου που εδώ και χρόνια είναι… άνεργος σίγουρα δημιουργεί  ένα ερωτηματικό. Μήπως ακόμα… υψώνει τους τόνους, προσδοκώντας στις ψήφους των εργαζομένων που θα σταματήσουν οι συμβάσεις τους με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;
Αν και οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, θα συνεχίσουν να δουλεύουν στον ιδιώτη εργολάβο και μάλιστα θα παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα (και όχι λιγότερα όπως από… ασχετοσύνη τον ακούσαμε να δηλώνει), αφού τώρα ως υπάλληλοι δημοσίου πληρώνονται 12 μισθούς και με τον ιδιώτη θα παίρνουν 14 μισθούς.
Όσο επίσης για τα διάφορα… κουτοπόνηρα που είπε για τους ιδιώτες εργολάβους καθαριότητας και ότι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να μην  είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους πουλώντας “πνεύμα” με διάφορα υπονοούμενα, μήπως… κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια;
Για όσους δεν το ξέρουν, ο ίδιος μέσω της συζύγου του είχε εταιρεία καθαρισμού, την Eco Cleaning και είχαν αναλάβει δουλειές στον ΟΣΕ, αλλά όταν έγινε Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου την πούλησε σε κάποιον που τώρα εμφανίζεται και ως… πιθανός υποψήφιος δημοτικός του σύμβουλος.

Νοίκιασε ήδη γραφείο παράταξης

Ούτε πάντως και ο πιο “φρέσκος” πιθανός υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο Σταύρος Σταυράκογλου ανακοίνωσε υποψηφιότητα. Μαθαίνω όμως ότι νοίκιασε γραφείο στο κέντρο της πόλης, για να αποτελέσει την “στέγη” της δημοτικής του κίνησης-παράταξης.
Παράλληλα κάνει συνέχεια συναντήσεις, τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά για την συγκρότηση ψηφοδελτίου. Μέσα στον Φεβρουάριο μάλιστα δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις. Λέτε αν και  αποφάσισε να ξεκινήσει αργότερα από όλους τους άλλους, να εμφανιστεί τελικά ο πιο έτοιμος; Τουλάχιστον σε κάποιες αυτονόητες κινήσεις που απαιτούνται;
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ήδη έκανε και συναντήσεις όπως μαθαίνω τόσο με τον Δημήτρη Καραβασίλη όσο και τον Στάθη Ασπιώτη, ενημερώνοντας τους για τις προθέσεις του και βολιδοσκοπώντας παράλληλα τις δικές τους προθέσεις.

Ο γνωστός… Πέτροβιτς χρόνια τώρα

Υπάρχει φυσικά και η… ιδιάζουσα περίπτωση Δημήτρη Πέτροβιτς, αλλά αυτόν μάλλον όλοι τον αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά σε όσα λέει, για να μην πούμε και ειρωνικά. Κατάφερε να… πετύχει αυτό που αναφέρει η ιστορία με τον λύκο και τα πρόβατα. Τόσες φορές που έλεγε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή και Περιφερειάρχης και τελικά έκανε πίσω, κανένας πλέον δεν πιστεύει ότι και αν λέει.
Έμαθα μάλιστα και το εξής φοβερό. Τηλεφώνησε σε στενό συγγενικό πρόσωπο Αντιδημάρχου και πρότεινε να συστρατευτεί μαζί του και να θέσει υποψηφιότητα. Κι αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο… σοβαρά αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Έβρου (απορώ πως ακόμα… ανέχεται τα καμώματα του ο Χρήστος Μέτιος).

Στα… μανταλάκια κρέμασε τον Παπανικολόπουλο

Όπως ώρες-ώρες απορώ με τον Βαγγέλη Μυτιληνό και πολλοί ακόμα μαζί μου. Πως γίνεται να… ανέχεται ακόμα το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ Παυλάρα Μιχαηλίδη. Μιλάμε ο άνθρωπος είναι άνω ποταμών και η περίπτωση του χρήζει ειδικής ανάλυσης. Αποδεικνύει συχνά πως είναι “επικίνδυνος” και όποιος τον εμπιστεύεται κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.
Αποκορύφωμα η χαρακτηριστική ευκολία με τον οποία βγήκε σε ραδιοφωνικό σταθμό και όχι απλά “άδειασε” δημόσια με απαράδεκτο τρόπο τον επί χρόνια “κολλητό” του πρώην λιμενάρχη Νίκο Παπανικολόπουλο. Τον οποίο εκθείαζε μέχρι πριν λίγες μέρες αποκαλώντας τον… αυθεντία σε θέματα δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.
Αυτός μάλιστα επέμενε και τον πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαιτούσε από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη να μπει στην Διαδημοτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση της δυτικής χερσαίας ζώνης, γιατί είναι ειδήμονας και γνωρίζει όσο κανένας άλλος το ζήτημα.
Ξαφνικά βγήκε στο ραδιόφωνο του Δημήτρη Κολιού, απέσυρε την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπο του, είπε απλά ότι… παρέσυρε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από την συγκεκριμένη Επιτροπή, υπονομεύοντας τον ρόλο της πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει.

Δεν έμαθαν το… ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΙΠΟΤΑ;

Το πολύ χειρότερο και… εμετικό κατά τη γνώμη μου είναι, ότι τον κατηγόρησε με αισχρό, ανέντιμο και ελεεινό τρόπο αφήνοντας απαράδεκτα υπονοούμενα, ότι τα “βρήκε” με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και πως όλο αυτό έχει σχέση με ένα θέμα συγγενικού του προσώπου που αφορά τον δήμο.
Τα δήλωσε αυτά με χαρακτηριστική ευκολία για έναν άνθρωπο που μέχρι πρόσφατα τον εκθείαζε, τον αποκαλούσε αυθεντία και μιλούσε συνέχεια μαζί του προσωπικά επί πολλά χρόνια. Προσωπικά βέβαια σε εμένα δεν κάνει καμιά εντύπωση αυτή η συμπεριφορά του ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΙΠΟΤΑ Παυλάρα Μιχαηλίδη.
Είναι όμως να απορεί κανείς για το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αυτοδιοικητικοί που τον εμπιστεύονται και φυσικά δημοσιογράφοι που του δίνουν “βήμα” να κάνει τις προκλητικές… κωλοτούμπες του. Σίγουρα πάντως ο ξάδερφος του δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης χαμογελά ικανοποιημένος.
Θα θυμάστε την περίπτωση της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου που του πρότεινε να αναλάβει αυτός το project και να γίνει άμισθος Αντιδήμαρχος… χάμουργκας αλλά αμέσως… λάκισε. Τώρα πάλι αποδεχόμενος την πρόταση για τον Παπανικολόπουλο, ακολούθησαν όσα αναφέραμε.

Ο… Ναρκαλιευτής