Νύχτα κόλασης στη Λευκίμη, μια… ανάσα απ’ τα σπίτια – Μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Νύχτα κόλασης στη Λευκίμη, μια… ανάσα απ’ τα σπίτια – Μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Νύχτα κόλασης ήταν η χθεσινή στο χωριό Λευκίμη Σουφλίου, αφού λίγο μετά από τα μεσάνυχτα ένα τεράστιο μέτωπο φούντωσε και κατευθύνθηκε προς τα σπίτια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μάχη κυριολεκτικά επί ώρες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Περίπου 200 πυροσβέστες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί κατάφεραν τελικά να σταματήσουν την φωτιά πριν αυτή φτάσει στο χωριό, από όπου είχαν απομακρυνθεί ώρες νωρίτερα οι κάτοικοι αφού έγινε με μήνυμα από το 112 η εκκένωση του.

-Εκτός από το χωριό κινδύνεψε και το Στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας, όταν η φωτιά κατέβηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας έξω από το χωριό προς τη Λευκίμη. Το ΒΙΝΤΕΟ του Αντιδημάρχου Τυχερού Δημήτρη Δαρούση είναι χαρακτηριστικό της προσπάθειας που έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκκενώθηκε η Λευκίμη, οι ρίψεις αεροπλάνων, ελικοπτέρων κράτησαν τη φωτιά εκτός χωριού – Δύσκολη νύχτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τελικά η φωτιά όχι μόνο δεν έφτασε στα σπίτια, αλλά περιορίστηκε και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα, με τα ελικόπτερα που εφοδιάζονται από την περιοχή να ενεργούν πολύ πιο γρήγορα.

Η φωτιά στην περιοχή Λευκίμης και Προβατώνα είναι αυτή την στιγμή το μόνο ενεργό μέτωπο  στον Έβρο αλλά συνεχίζει να καταστρέφει για 16η μέρα την περιοχή. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, «πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές».

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.

Σημείωσε παράλληλα πως η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος σε έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση.

Οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση, αν και πάνω από την πόλη υπήρξε μια σοβαρή αναζωπύρωση κάποια στιγμή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας  το πρωί της Κυριακής μπήκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.