Αποτυχόντες πολιτευτές και αυτοδιοικητικοί, υπέβαλλαν αίτηση για Διοικητές στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου

Αποτυχόντες πολιτευτές και αυτοδιοικητικοί, υπέβαλλαν αίτηση για Διοικητές στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου

Έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις προσλήψεις 152 νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων όλης της χώρας, ανάμεσα τους φυσικά και των δύο του Έβρου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, υποβλήθηκαν συνολικά 1.048 αιτήσεις για τις 152 αυτές θέσεις, που θα έχουν μάλιστα πολύ αυξημένες οικονομικές απολαβές. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, οι Διοικητές θα έχουν μισθό 5.121 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών, όπως είναι το Π.Γ.Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και 4.608,9 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών, όπως αυτό του Διδυμοτείχου. Οι Αναπληρωτές Διοικητές Νοσοκομείων θα εισπράττουν μετά τις μεγάλες αυξήσεις 4.096,8 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών και 3.584,7 ευρώ μικτά για νοσοκομεία με δυναμική μικρότερη 400 ή λιγότερων οργανικών κλινών.
Την 1 Νοεμβρίου 2023 που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις νέων Διοικητών στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφερόμενος ειδικά στους νέους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των νοσοκομείων είπε χαρακτηριστικά:
“Τα στελέχη που διεκδικούν ένα φορέα θα πρέπει να έχουν σπουδές και εύλογη εμπειρία σε συνάφεια με το αντικείμενο του φορέα. Είναι καιρός να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που ήθελε να επιλέγονται διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι τοπικών βουλευτών.
Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών και στέκομαι αυτοκριτικά στο όνομα όλων των κυβερνήσεων που κατά καιρούς υπέκυψαν σε αυτόν τον πειρασμό. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε ένα βήμα για την αποκομματικοποίηση της διαδικασίας και αυτό κάνει το νομοσχέδιο”.
Ακούγεται ότι υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι για
τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου
Αυτά δήλωσε στην Βουλή ο κ.Μητσοτάκης, αλλά οι πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κυρίως αλλά και για αυτό του Διδυμοτείχου, έχουν υποβάλλει αιτήσεις ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ.
Οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, αν μετά τις επιλογές των νέων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός μείνουν απλά… λόγια του αέρα ή θα συμβεί ότι και το 2019 που πάλι έλεγε τα ίδια και υπήρξε… όργιο κομματικών επιλογών, τέτοιων ανθρώπων στις διοικήσεις νοσοκομείων σε όλη την χώρα. Αν θα υπάρξουν αξιοκρατικά κριτήρια με στόχο να επιλεγούν τεχνοκράτες της υγείας που να γνωρίζουν το αντικείμενο και παράλληλα να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο βολέματος αποτυχημένων ή από τυχόντων πολιτευτών στις βουλευτικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Να επισημάνουμε επίσης, ότι για τις θέσεις των Διοικητών με πάνω από 400 κλίνες, όπως είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης, απαιτούνται πρόσθετα προσόντα όπως αναφέρει η προκήρυξη και συγκεκριμένα:
Υποχρεωτικά, όσον αφορά στα Νοσοκομεία πάνω από 400 κλίνες πρέπει να είναι κάτοχος διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, είτε στον τομέα της διοίκησης είτε στον τομέα της Υγείας. Που σημαίνει αν κάποιος για παράδειγμα έχει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στα… Οικονομικά για παράδειγμα, κανονικά θα πρέπει να απορριφθεί. Το κανονικά βέβαια στην Ελλάδα είναι σχετικό. Πως μπορεί όμως να… ξεπεραστεί και να παρακαμφθεί αυτός ο όρος της προκήρυξης, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, αν και το παρελθόν μας κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικούς.
Μάλιστα κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και πράγματα υποστηρίζουν ότι ορισμένοι που υπέβαλλαν αιτήσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακά επαφές και προσπάθειες για να αξιοποιήσουν τις όποιες κομματικές γνωριμίες έχουν. Παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ.,Μητσοτάκη, ακούγεται ότι ποντάρουν στην παρουσία τους για χρόνια σε ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΕΣ και ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΕΣ θέσεις ή επικαλούνται τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν με το  νυν υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Τόσο οι ίδιοι, όσο και κάποιοι “κολλητοί” τους με… αμφιλεγόμενη δράση και ρόλο, που είναι θαμώνες της πλατείας Κολωνακίου και υπερηφανεύονται πως μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών με τις γνωριμίες τους.
Μπορεί λοιπόν οι αποτυχόντες πολιτευτές και αυτοδιοικητικοί να μην μπόρεσαν να πείσουν τον λαό να τους ψηφίσει, παρά τις προσπάθειες όσων τους στήριζαν με πολλούς και διάφορους τρόπους, αλλά τώρα πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν… καλύτερη και μεγαλύτερη τύχη και να προσληφθούν Διοικητές ή Αναπληρωτές Διοικητές στα δυο νοσοκομεία του νομού Έβρου. Για να συνεχίσουν όπως και στο παρελθόν σε κρατικοδίαιτες και κομματικοδίαιτες θέσεις.
Απομένει λοιπόν να δούμε εκ του αποτελέσματος, αν οι δημόσιες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για τερματισμό της… αρρωστημένης κατάστασης με το βόλεμα πολιτευτών και γενικά κομματικών φίλων στις διοικήσεις των νοσοκομείων, εφαρμοστεί στην πράξη ή απλά ήταν για τα μάτια του κόσμου και λαϊκή κατανάλωση.