Στο Τελωνείο Ορμενίου σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του βορείου Έβρου

Στο Τελωνείο Ορμενίου σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του βορείου Έβρου

Μετά το κλείσιμο του κάθετου άξονα Ορμενίου-Αρδανίου που κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες του βορείου Έβρου, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στο Τελωνείο Ορμενίου, το οποίο ετοιμάζονται να κλείσουν.

Μάλιστα αυτό θα γίνει συμβολικά, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντιέται στο Μέγαρο Μαξίμου με την 15μελή  αντιπροσωπεία των αγροτών. Όσο για την συνάντηση της Κυριακής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στην Κομοτηνή, όπου τους εκπροσώπησε ο Ηλίας Αγγελακούδης, απογοητεύθηκαν πλήρως. Με ανακοίνωση τους μάλιστα την χαρακτηρίζουν “Με τσάι και συμπάθιο…” και αναφέρουν:

“Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, του περιφερειάρχη και εκπροσώπους των αγροτικών, κτηνοτροφικών & μελισσοκομικών συλλόγων, των ΕΑΣ και άλλων φορέων της περιφέρειας.

Η συνάντηση διήρκεσε 3 ώρες και δόθηκαν δύο! ολόκληρα λεπτά σε κάθε σύλλογο και φορέα να εκφράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του πρωτογενή τομέα της περιοχής του.

Στη διάρκεια των απαντήσεων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την υπεροπτική στάση του υπουργού και αναλύθηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που δεν είχε καμία καμία σχέση με τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν.

Ενημερωθήκαμε πως το υπουργείο είναι σε διαβούλευση με 4 ιδιωτικές εταιρίες για να εισέλθουν στην ασφάλιση των καλλιεργειών, ότι οι αγρότες θα εγγραφούμε στο επιμελητήριο χωρίς κόστος, ότι τα καρτέλ στο γάλα έχουν πάρει το μήνυμα του υπουργού και ότι για την κατάσταση με τις παράνομες ελληνοποιήσεις θα πρέπει να στηρίξουμε; κι εμείς την κυβέρνηση. Τέλος σε ότι αφορά τα οικολογικά σχήματα, θα… γίνουν διορθώσεις την επόμενη εβδομάδα, καθώς έγιναν λάθη στη σύνταξη του φακέλου.

Στο μοναδικό θέμα που απαντήθηκε από αυτά που θέσανε οι εκπρόσωποι του μπλόκου του Βορείου Έβρου, αφορούσε τον ηλίανθο που ζητήθηκε να μπει στις επιδοτούμενες καλλιέργειες (είτε σε οικολογικό σχήμα είτε σε συνδεδεμένη ενίσχυση) και αφού έδειξαν ενδιαφέρον, θα… συζητηθεί στις αλλαγές του 2025, αλλά δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ενέργειας.

Συμπερασματικά ο υπουργός με το επιτελείο του δεν πρόλαβε να μας απαντήσει γιατί θα συναντούσε τους πυρόπληκτους συναδέλφους και φορείς της Αλεξανδρούπολης και δεν συναντήθηκε μαζί τους γιατί απαντούσε σε εμάς.

Τα δικαία αιτήματα μας και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης που οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μας οδηγεί στη κλιμάκωση του αγώνα μας.

Καλούμε όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, όλους τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής την Τρίτη 13/02 στις 12:00, την ώρα που θα συναντηθεί η 15μελης επιτροπή των μπλόκων με τον πρωθυπουργό, στο τελωνείο Ορμενίου.

Ακολουθεί η επιστολή που παραδόθηκε στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και στον περιφερειάρχη ΑΜ&Θ από την αντιπροσωπεία του μπλόκου που βρέθηκε στη σύσκεψη.

Προς

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Κο Αυγενάκη Ελευθέριο

Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Κο Τοψίδη Χριστόδουλο

Με πολλά χρόνια και νέα προβλήματα ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Β. Έβρου. Στα μακροχρόνια προβλήματα των υποδομών, του υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών προϊόντων, του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και τις παράνομες ελληνοποιήσεις, προστέθηκαν οι επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμογή της ΚΑΠ με τις τεράστιες μειώσεις στις ενισχύσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων και τέλος η απαίτηση της ΔΕΗ (ύστερα από την ΚΥΑ που συνυπέγραψε και το υπουργείο σας) επιστροφής μέρους της επιδότησης ρεύματος για τη διετία 2022-2023 ύψους 442,805,28€ από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) που προκάλεσε τρύπα στους π/υ των οργανισμών και καλούμαστε οι ίδιοι να την καλύψουμε άμεσα.

Κ. Υπουργέ, η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα δυσχεραίνει χρόνο με τον χρόνο και αν δε γίνουν άμεσες παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και ελπίδα για το αύριο, η επόμενη δεκαετία θα είναι και η τελευταία για χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, χωριά και πόλεις της περιφέρειάς μας.

Σας καταθέτουμε πέρα από τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και τα τοπικά μας προβλήματα που χρήζουν παρέμβασης τόσο από το υπουργείο σας, όσο και από την περιφέρεια.

Διεκδικούμε

  • Μείωση κόστους παραγωγής (κατάργηση ειδικού φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, επιδότηση εφοδίων και ζωοτροφών)
  • Επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ 2023-2027. Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες οι καλλιέργειες.
  • Άμεσα μέτρα και έλεγχοι ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Αναθεώρηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις ζημιών και νόσων στο 100% της πραγματικής αξίας και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ που αφορά την απαίτηση της ΔΕΗ για επιστροφή μέρους της επιδότησης ρεύματος για τη διετία 2022-2023 ύψους 442.805,28€ από τους ΟΕΒ
  • Διαφωνούμε με την εξαγγελία για συγχωνεύσεις των ΟΕΒ σε ένα περιφερειακό σχήμα που θα προκαλέσεις αρρυθμίες στη λειτουργία τους και θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Να προστεθεί ο ηλίανθος στις επιδοτούμενες καλλιέργειες (οικολογικό σχήμα ή συνδεδεμένη) ώστε να γίνει οικονομικά βιώσιμη και να συνεχιστεί η καλλιέργεια.
  • Έργα υποδομής:

Εκσυγχρονισμός του φράγματος στο Θεραπειό.

Υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στο σύνολο της.

Αυτοματοποίηση του αρδευτικού συστήματος.

Αναδασμός στις περιοχές που δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Αντιπλημμυρικά έργα.

  • Απόδοση τίτλων κυριότητας στους ακτήμονες αγρότες της περιοχής του Β. Έβρου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΥΣΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ