Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και ο σημαντικός τους ρόλος προς όφελος των αγροτών

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και ο σημαντικός τους ρόλος προς όφελος των αγροτών

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλους τους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Από την παραγωγή ως την εμπορία.

Μέσω αυτών οι αγρότες μέλη τους καταφέρνουν να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και έτσι εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους. Γιατί διαφορετικά διαπραγματεύεται κάποιος παραγωγός τα αγροτικά του προϊόντα στις μεμονωμένες συζητήσεις τιμών με τους εμπόρους και άλλη είναι η δύναμη του όταν τον εκπροσωπεί ένας οργανωμένος και δυνατός αγροτικός συνεταιρισμός. Δεν πηγαίνει δηλαδή… ως πρόβατο σε σφαγή, αλλά αποτελεί μέλος ενός συνόλου παραγωγών, που διαθέτουν συγκεντρωτικά μεγάλες ποσότητες προϊόντων, στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι έμποροι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αγορά τους.

Η συμμετοχή τους λοιπόν σε αυτούς τους συνεταιρισμούς προσφέρει οικονομική ασφάλεια στην διάθεση των προϊόντων τους, Γιατί οι τιμές πώλησης των προϊόντων που διακινούνται από τους συνεταιρισμούς θεωρούνται ικανοποιητικές.

Επίσης, τα οφέλη που προκύπτουν για τα μέλη είναι σημαντικά. Στηρίζονται στις βασικές δραστηριότητες των αγροτικών συνεταιρισμών, που είναι η παροχή τεχνικών υπηρεσιών και συμβουλών στο χωράφι, ο επιμερισμός ορισμένων δαπανών, η εξασφαλισμένη πώληση των προϊόντων που παράγουν τα μέλη και η επίτευξη καλύτερων τιμών, καθώς και η συλλογική επένδυση σε καινοτομίες.

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας ”Η ΕΝΩΣΗ”. Οι δραστηριότητες του, η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας του, η διαπραγματευτική του δύναμη όταν προωθεί τα αγροτικά προϊόντα των μελών του, έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι είναι προς όφελος τους. Κάτι που παραδέχονται όχι μόνο όσοι στην περιοχή της Ορεστιάδας μετέχουν ως μέλη, αλλά και σε ολόκληρο το νομό Έβρου, καθώς και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι αρκετοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και μεσάζοντες ή έμποροι, περιμένουν τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες που συνάπτει για διάθεση των προϊόντων των μελών του ο ΑΣΔ ‘Η ΕΝΩΣΗ” Ορεστιάδας και κινούνται ανάλογα στη συνέχεια.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ωφελημένα δεν είναι μόνο τα μέλη του, αλλά και οι άλλοι αγρότες στο νομό Έβρου και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι ένα τελευταίο παράδειγμα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας ”Η ΕΝΩΣΗ” ανακοίνωσε πρόσφατα για τον ηλίανθο, ότι μετά από συμφωνία με εταιρεία για την αγορά των ποσοτήτων που θα συγκεντρώσει από τα μέλη του και όχι μόνο, η ελάχιστη (ανοιχτή) τιμή για τον παραγωγό είναι 42+2 λεπτά το κιλό σε όποιον αγοράσει τα εφόδια του και παραδώσει την παραγωγή του στον Συνεταιρισμό.

Την επίσημη αυτή ανακοίνωση ξέρετε τι ακολούθησε; Άλλη εταιρεία εμπορίας αγροτικών προϊόντων ανακοίνωσε τιμή… 43 λεπτά το κιλό για τον ηλίανθο, σε μια προσπάθεια να δελεάσει τους αγρότες παραγωγούς και να πάρει μερίδιο αγοράς. Έμμεσα δηλαδή ο τρόπος λειτουργίας του ΑΣΔ ‘Η ΕΝΩΣΗ” Ορεστιάδας έκανε και τα μη μέλη του να βγουν κερδισμένα στην “μάχη” αυτή των τιμών.